USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

В Україні скасували окремі плати для громадських організацій

30 Жовтня 2016 23:35
Президент Петро Порошенко підписав Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності”.

Про це повідомляє «Громадський простір».

Законом вносяться зміни до низки нормативних актів, якими передбачається забезпечення захисту прав власності, економічних інтересів громадян та інвесторів, а також зменшення ризиків незаконного заволодіння майном.

Але в контексті громадських/благодійних організацій це означає, що:

– громадські і благодійні організації не платитимуть 410 гривень за приведення своїх статутів у відповідність до нового Податкового кодексу і законодавства про декомунізацію;

– зменшення в 3 рази розміру адмінзбору за державну реєстрацію змін до відомостей про громадське об’єднання чи благодійну організацію – до 0,1 розміру мінімальної заробітної плати, на сьогодні 140 грн (приблизно);

– скасовано плату адмінзбору за реєстрацію символіки, яку платили окремі групи громадських організацій (об’єднань інвалідів, чорнобильців);

– відтепер право, а не обов’язков, громадської чи благодійної організації визначати необхідність нотаріального посвідчення підписів на рішенні та установчих документах.

Якщо організація знає, що вона буде стикатись з якоюсь фінансовою бюрократією, що через її рахунки точно будуть проходити великі суми коштів, має побоювання, що через її “велике ім’я” в майбутньому можливе рейдерське захоплення, то вона може у своїх статутних документах передбачити норму про те, що під час внесення змін в установчі документи, чи навіть будь-яких змін до відомостей про громадське об’єднання чи благодійну організацію, обов’язковим є нотаріальне посвідчення підписів.

У кожному статуті є питання, які стосуються внесення змін в статутні документи, і саме тут варто або виділити додатковий пункт, або сформулювати взагалі окремим підрозділом цю процедуру. Можна просто окремим реченням зазначити, що «у випадку внесення змін до статутних документів чи відомостей про громадське об’єднання (благодійну організацію), передбачається нотаріальне посвідчення».

Поряд з цим, громадське об’єднання може собі визначити, яких саме змін це стосується: наприклад, змін керівника, оскільки в такому випадку може бути рейдерське захоплення; змін, які стосуються взагалі повноважень керівних органів – це також може бути випадком рейдерського захоплення – тобто громадське об’єднання обирає і має продумати ті випадки, коли в них може відбутись рейдерське захоплення.

Закон також передбачає комплексний підхід до вдосконалення системи державної реєстрації прав на нерухоме майно. Зокрема, передбачається невідкладне повідомлення державним реєстратором власника об’єкта нерухомого майна щодо якого подано заяву про проведення відповідних реєстраційних дій, запровадження обов’язкової реєстрації заяви власника об’єкта нерухомого майна про заборону вчинення реєстраційних дій в Державному реєстрі прав, відновлення реєстраційних дій лише за рішенням суду, що набрало законної сили, або заяви власника.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
28 Показати IP 31 Жовтня 2016 11:44
https://public.nazk.gov.ua/declaration/3c77a5e4-5380-4fed-b8f6-fad5076e9fb2

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus