USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.55

В Україні хочуть заборонити «шампанське» та «коньяк»

11 Лютого 2011 12:25
ЄС наполягає на припиненні використання Україною таких захищених географічних назв, як «шампанське» і «коньяк».
У ході п'ятнадцятого раунду переговорів із створення зони вільної торгівлі, що проходить цього тижня в Києві, делегація Євросоюзу озвучила свою позицію щодо використання українськими компаніями європейських географічних назв в маркуванні своєї продукції, повідомляє ТСН.
«Вам доведеться відмовитися від них», - сказав керівник підрозділу Генерального департаменту з питань торгівлі Європейської комісії, керівник переговорної групи від Європейської комісії зі створення зони вільної торгівлі Філіп Куїссон.
Усього існує близько 3000 таких захищених географічних назв, з яких українськими компаніями використовується півтора десятки. В основному вони поширені в харчопромі – шампанське, токай, херес, коньяк, назви сирів фета, рокфор.
Філіп Куїссон зазначив, що проблема з назвами виникала і в інших країн, і всі вони її благополучно вирішили. При цьому він навів приклад Іспанії, яка також активно експлуатувала слово «шампанське» і була змушена відмовитися від нього.
«Але вони адаптувалися і стали називати таке вино CAVA. І цей продукт став успішнішим і відомішим ніж той, який раніше вони називали «шампанське». Для України теж є широкі можливості по розвитку», – сказав він.
Ряд українських виробників вже почали замінювати в найменуванні продукції слова «шампанське» на «ігристе вино». Зокрема це було пов'язано з проблемами на експортних ринках, наприклад у Прибалтиці.
Проблеми географічних назв, використовуваних в Україні, вже дискутувалися, коли країна вступала до СОТ. Тоді Україна продовжила право використати ці назви для внутрішнього ринку і на ринках країн-не членів СОТ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus