USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

В Україні різко подорожчав бензин

21 Травня 2009 15:13
У середу, 20 травня, ціна бензину на більшості АЗС у другій половині дня виросла на 30 копійок, тобто на 3-5%. Про це повідомляють «Волинські Новини».
Паливо марки А-95 на заправках «ОККО» (компанія «Торговий дім «Континиум-Галичина») і «КЛО» подорожчало одразу на 30 копійок – з 5,98 до 6,28 гривні за літр. Трохи нижче виставили ціни на бензин заправки «ТНК». Вчора там можна було заправитися А-95 по 6,18 гривні за літр, – пише сайт ТСН.
В уряді стверджують, що таке різке підвищення цін є необґрунтованим. Чиновники упевнені – у наявності змова основних нафтотрейдерів. «Більше 90% бензину продається на заправках всього кількох компаній. Тому вони диктують свої умови, а ціни на цих заправках далеко не ринкові», –  констатує радник прем’єр-міністра з питань ПЕК Сергій Пашинський. Чиновник стверджує, що ціна бензину завищена в середньому на гривню за літр.
У свою чергу оператори ринку традиційно пояснюють свою політику тенденціями на світовому ринку. Нібито сезонне зростання попиту на паливо спровокувало подорожчання нафти на міжнародних біржах.
«Якщо в березні за барель нафти просили 43 долари, то на сьогодні він коштує приблизно 58 доларів. Аналогічна ситуація і в Україні – вартість бензину марки А-95 в березні була на рівні трохи більше 6 тисяч гривень за тонну. Зараз же його заводи реалізують за ціною близько 6,4 тисячі гривень», – пояснює причини подорожчання прес-секретар компанії «Концерн «Галнафтогаз» Олесь Пограничний.
В «Укртатнафті» називають ті самі причини. При цьому в компанії наголошують, що на тенденції ринку нафти і нафтопродуктів зараз великий вплив має запланований на 28 травня саміт країн-експортерів нафти, на якому планується переглянути обсяги її видобутку.
У компанії «Лукойл Україна» подорожчання пояснюють тенденціями ринку. «Ціни підвищуються в усіх компаній. Ми не були ініціатором даного підвищення», – говорять у прес-службі «Лукойл Україна».
На тенденції ринку посилаються і в компанії «ТНК». «З початку місяця тонна високооктанового бензину на зовнішніх ринках подорожчала на 20%, на заправках ТНК – на 5%», – стверджує заступник директора департаменту громадських комунікацій ТНК Дмитро Звєрєв.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus