USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

В українській олії є канцерогени і немає вітаміну Е

30 Вересня 2010 15:18
Експерти перевірили олію десяти українських торгових марок – результати виявилися невтішними.
Ще 2009 року в олії деяких торгових марок знайшли бензопірен – канцерогенну речовину, повідомив президент Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз «Тест» Володимир Безрукий. Ця канцерогенна речовина тепер добралася і до майонезів, основним інгредієнтом яких є олія. Потенційну небезпеку, з цієї точки зору, становлять халва, маргарини, копчена риба, копчені ковбаси і м'ясо і особливо соняшникове насіння, каже експерт. Про це пише «Обозреватель».
В українських стандартах немає норм, що регулюють вміст бензопірену. Проте директива Комісії ЄС встановлює норму щодо бензопірену для олій і жирів не більше 2,0 мкг/кг.
За результатами цьогорічних досліджень, вона була перевищена у двох зразках: «Оліс» – 8,3 мкг/кг і «Стожар» – 7 мкг / кг.
У межах допустимого ця речовина містилося ще в шести оліях: «Дар Сонця», «Край», «Олком», «Славія», «Щедрий Дар» і Fine Food.
«Якщо порівняти результати цієї і минулої перевірки, то вийде, що в оліях «Олейна» і «Чумак» в обох тестах бензопірен виявлено не було, – каже Безрукий. – Ситуація з оліями «Дар Сонця» і «Славія» не змінилася: в обох тестах вони містили його в межах норми. Більш високі цифри по бензопірену в нинішньому тесті показали «Оліс», «Олком» і «Стожар». Такі зміни показують, що виробникам потрібно постійно контролювати склад своєї продукції та ухвалювати відповідні заходи, адже за допомогою спеціального очищення бензопірен можна видаляти з олії».
Шукали експерти в соняшниковій олії і вітамін Е. Тільки у трьох оліях з десяти фактичний вміст вітаміну відповідав заявленим значенням: «Олейна» (60-75 мг/100 г), «Дар Сонця» і «Край» (в обох не менше 60 мг/100 г) .
У цілому вміст вітаміну Е в оліях відрізнялося істотно: від 36,3 мг/100 г у маслі Fine Food до 75 мг/100 г в олії «Чумак».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Я Показати IP 30 Вересня 2010 17:27
А в Китаї за таке до страти засуджують!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus