USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Великодній стіл волинян подорожчав на 20 відсотків

1 Квітня 2010 18:37
У 2010 році витрати українців, у тому числі й волинян, до свята Великодня зростуть, як мінімум, на 20%.

Середня ціна на найбільш затребуваний продукт — курячі яйця — щонайменше на 75% вища, ніж торік. Саме настільки зросла відпускна ціна на яйце з птахофабрики (великий опт), при досягненні 8–8,05 грн. за десяток (без урахування вартості коробки).

Як повідомляє УНІАН , у роздробі ціни стартують від 9,6–9,7 гривні за десяток. Хоча на деяких столичних ринках вже зараз нереально знайти яйця, дешевші за 11 гривень за десяток.

У той же час, за прогнозом генерального директора Союзу птахівників України Олександра Бакуменка, до середини травня ціни на яйця знизяться, приблизно, на третину.

Примітно, що споживання яєць протягом квітня оцінюється в межах 15% від річного обороту. Це приблизно 2 млрд. штук. Отже, при середній ціні 1 грн за яйце виторг виробників від продажу курячих яєць повинен скласти близько 2 млрд грн.

Як пишуть «Комментарии», в цьому році, за оцінками пекарів, паски подорожчали в середньому на 13% порівняно з квітнем 2009 року. Причина — у відчутному зростанні цін таких складових, як цукор, масло і яйця.
Крім того, практично за останні три місяці на 8–10% збільшилися ціни на борошно: вищого сорту — до 2 200 грн за тонну, першого — до 1 920 грн за тонну.

Промислові хлібозаводи, відзначає видання, пекарні торгових мереж та міні-пекарні приватних підприємців у 2010 році випечуть від 1,2 до 1,5 тис. тонн різних пасок. У грошовому вираженні обсяги святкових продажів складуть приблизно 35–45 млн грн.

Крім того, традиційно напередодні Великодня на 10–20% піднімаються роздрібні ціни на м’ясо, хоча у сільгоспвиробників вони залишаються порівняно стабільними. Свинина другої категорії (жива вага) — 15–15,5 грн за кг, яловичина (жива вага) — у середньому в Україні приблизно 13 грн за кг.

Варто відзначити, що в цей період очікується і збільшення продажів овочів і фруктів (в межах 15–20%). Найбільш відчутно збільшується споживання огірків і томатів, які до самої Пасхи українці традиційно майже не купують.

«Зараз томати та огірки на 30–40% дорожчі, ніж у минулому році, переважно через те, що Великдень у 2009 році настав пізніше», — пояснив керівник «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Андрій Ярмак.

Тим часом, існує й інша причина різкого зростання цін — передсвятковий період співпав з масовим виходом на ринок тепличної продукції (огірків і томатів) українського виробництва.

За інформацією «АПК-Інформ: овочі та фрукти», тепличний огірок коштує 16–20 грн за кг (опт), тепличний томат українського виробництва — близько 19–22 грн за кг (опт). Тоді, як імпортну продукцію можна купити за 12–14 грн за кг (опт).

І хоча наявність імпортних овочів певною мірою стримує ціни всередині країни, споживачі віддають перевагу вітчизняній продукції.

Після Великодня ціни на вітчизняні помідори-огірки можуть знизитися в середньому на 20–30%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus