USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Виплату «юліних тисяч» відклали на невизначений термін

28 Липня 2009 18:02
Виплата компенсацій із знецінених радянських вкладів, відомих у народі як «юліна тисяч», яку виконуючий обов’язки міністра фінансів Ігор Уманський обіцяв почати в червні, а потім у липні, знову відтерміновується. Про це інформують «Волинські Новини».
Як розповіла співробітник прес-служби Мінфіну України Катерина Устименко, виплата компенсацій відтерміновується на невизначений строк –  у Мінфіні відмовилися навіть спрогнозувати, коли можуть переказати гроші Ощадбанку, через який їх виплачують.
Не прояснили ситуацію і в Ощадбанку – там також нічого не відомо, окрім одного: відповідно до постанови Кабміну останній день видачі компенсацій – 25 грудня.
Проте прогнози у економістів песимістичні. Вони кажуть, що цих грошей вкладники можуть і не дочекатися (у держбюджеті-2009 закладено на компенсації лише 250 мільйонів гривень проти 6,4 мільярда гривень, виплачених у 2008 році).
На думку народного депутата України Ксенії Ляпіної, «цих грошей немає і бути не може». Вона вважає, що зараз, коли відбувається оздоровлення банківської сфери, на яку уряд з потугами знаходить кошти, «виплата навіть 250 мільйонів вкладникам виглядатиме, м’яко кажучи, зухвало».
Крім того, відзначила пані Ляпіна, побічно про те, що «тисячі» не буде, свідчить і прийнятий закон «Про оздоровлення банків». За її словами, проблемні кредити й проблемні депозити всіх банків хочуть зосередити в одній установі, яка з ними розбиратиметься. Тому цілком ймовірно, додала вона, що «згорілі» радянські вклади опиняться в тому ж банку і їх чекає доля облігацій держпозики сталінського періоду, які реструктуризували і виплачували приблизно 40 років.
За оцінками аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, Кабмін може розраховувати на серйозне пожвавлення попиту на світовому ринку металу до кінця року, що дасть значні надходження до бюджету. «І лише тоді прем’єр зможе викроїти на «тисячу» 250 мільйонів гривень і кинути їх, як свою останню гранату, у вогонь передвиборчих баталій. Але вірогідність цього – не більш як 10%», – вважає експерт.
Нагадаємо, згідно з урядовою постановою, виплати компенсацій знецінених радянських вкладів мали поновитися ще в червні, – пише сайт ТСН.
Для цього в держбюджеті передбачено 250 мільйонів гривень. 87 мільйонів призначені на виплати вкладникам, які не отримали своїх грошей минулого року, а 157 мільйонів – на виплати компенсацій спадкоємцям померлих вкладників.
У 2008 році Ощадбанк виплатив компенсацій на суму приблизно 6 мільярдів гривень. Гроші отримали більше 6 мільйонів людей, тоді як до реєстру вкладників, чиї кошти знецінилися після розвалу СРСР, входять 12 мільйонів осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus