USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Бойовики використовують тактику «спаленої землі», - штаб АТО

22 Серпня 2017 20:53
Декілька днів поспіль бойовики на Донбасі обстрілюють українських військових та місцевих мешканців запалювальними боєприпасами. Це призводить до нищівних пожеж та знищує довкола всю інфраструктуру, рослинність, будинки та прибудинкові території мирного населення, повідомляє прес-центр штабу АТО.

У серпні 2017-го бойовики на приморському напрямку в районі Водяного, Красногорівки, Павлополя, Мар’їнки й Талаківки почали використовувати запалювальні боєприпаси.

"Ворог обстрілює дерева і засохлу рослинність на полях. У момент, коли здіймається пожежа, використовуючи димову завісу, починає гатити по українських позиціях", — розповіли в прес-центрі штабу АТО.

Там запевняють, це – так звана тактика "спаленої землі", метод ведення війни, під час якого знищується все, що може допомогти противнику. Зокрема рослинність, водні ресурси, мости, залізниці тощо.

"Російські найманці намагаються знищити інфраструктуру населених пунктів, врожай, забруднити та отруїти джерела питної води на підконтрольній Україні території", — додали в штабі АТО.




"Це – російський стиль протягом століття. Американці використали подібний метод лише раз у В'єтнамі", — розповів представник України в Парламентській Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Володимир Ар'єв.

На думку дипломатів, ескалація конфлікту в зоні АТО останніми днями – спроба спровокувати українських військових на порушення Мінських домовленостей. Однак, методи бойовиків перебувають за межею міжнародного права.

"Методи, які застосовуються незаконними озброєними формуваннями – це ознака відчаю та безвиході. Адже обстріли і підпали мирних помешкань – це військові злочини згідно з Женевськими Конвенціями", — пояснив голова правління ГО "Європейський Рух України", дипломат, юрист-міжнародник Вадим Трюхан.


Однак, за словами представника України в ПАРЄ Володимира Ар'єва, на учасників бандформувань у зоні АТО Женевська Конвенція не розповсюджується.

"З точки зору міжнародного права, є поняття військового злочину. Але він використовується лише щодо військових. У нашому випадку ми маємо справу з терористичними групами за участю російських військових. Тому в даному юридичному полі є лише можливість застосування антитерористичного українського законодавства", — зазначив представник України в ПАРЄ.


Водночас, експерти стверджують: бойовики мають причини для використання подібних методів.

"Або вони готуються до втечі на територію Росії, адже так перед відступом діють практично всі окупаційні війська, або ж остаточно втратили відчуття реальності. Адже знищуючи земельні чи водні ресурси, врешті вони завдадуть шкоди й собі", — наголосив Вадим Трюхан.








Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus