USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Із зони АТО 128 бригаду виводять у повному складі

6 Листопада 2015 18:37
У Генштабі Збройних сил пояснили, чому легендарну 128 бригаду напередодні зими переводять з сектору «А», де вони стоять вже рік, в благенькі намети на Яворівський полігон.

Про це depo.ua повідомив речник Генштабу Владислав Селезньов.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що згідно наказу Генерального штабу ЗСУ, найближчими днями 128-а бригада Збройних сил України має в повному складі залишити зону проведення АТО. Причиною відведення бригади називають «планове виведення».

Бригада обурена: бійці вважають, що за півтора року добре вивчили свій сектор відповідальності і переводити їх звідси недоцільно. До того ж вони вже встигли підготуватися до зими, утеплити позиції і не хочуть переселятися з «обжитого» місця на Яворівський полігон, де, згідно їхніх переконань, їх поселять в наметах.

Селезньов каже – по-людськи розуміє обурення хлопців, але це армія і тут немає місця «хочу» і «не хочу».

«У відповідальності з планом ротації одні бригади виходять із сектору, інші заходять. Це називається «проведення заходів з посилення бойових спроможностей». Інакше кажучи, військовослужбовці проходять ротацію, техніка стає на ремонт», – пояснює він.

Але хлопці кажуть що в них через два місяці закінчується термін служби, четверта хвиля йде на дембель. Нащо ж їм перед цим отримувати якісь нові військові навички?

– Питання не в тому, в кого є які навички. Питання в боєздатності всієї бригади, вона величезна – від 4 до 5 тисяч осіб. У них всіх різний рівень підготовки і різний термін демобілізації. Вся ж бригада по 4 хвилі не піде. І знову ж таки, вони кажуть що в них дембель через 2 місяці. Дембель в них буде у відповідності з наказом президента. Ви знаєте, коли буде наказ? Я наприклад – ні. Раніше працювала чітка схема - 12 місяців, коли гарантувалося закріплення робочого місця за мобілізованим, а тепер робоче місце зберігається до моменту звільнення людини з лав ЗСУ.

Тобто може бути таке, що бійці 128-ої, хто по четвертій хвилі прийшов, через два місяці додому не поїдуть?

– Може бути і через три місяці… Це не є порушенням законодавства.

Є якісь претензії до командування бригади?

– Жодних. Комбриг – герой Україні, він на своєму горбу витягнув Дебальцево.

Про Яворів – хлопці кажуть, що на тому полігоні нема де жити. А зима близько.

– Ну як вони в секторі «А» можуть знати, що коїться на Яворівському полігоні?

А розкажіть, що там коїться? Там є хоч якісь капітальні споруди, де можна зимувати?

– Там є вся інфраструктура для того, щоб проводити програму посилення бойових спроможностей підрозділів. Там є все необхідне. 128 бригада не перша, що ходить на злагодження. Я розумію, що їм не дуже хочеться. Але в питаннях бойової готовності ми не можемо залежати від думок окремого солдата чи бригади. Є стратегічний план, є порядок ротації на першій лінії оборони. Якщо є потреба у відновленні бригади, то вона визначається не лише рівнем готовності окремих солдатів, а й необхідністю ремонту техніки, як організаційно-штатних заходів. Я чисто по-людські хлопців розумію, вони там окопалися, думали що дослужать до лютого на тому місці, яке вони собі приготували, а потім спокійно звільняться в запас. Подвійна зарплатня, чітке розуміння ситуації, а передислокація - це певні незручності, знову бойова підготовка, навчання.

Біганина, плац, шикування…

– Ні-ні, цим ніколи там займатися. На полігонах тепер навчають воювати й виживати. Проводиться тактична підготовка, інженерна, медична. Одна справа «передок» (передова, – ред), де служба обумовлена бойовою обстановкою, а враховуючи, що сектор «А» в нас наразі найспокійніший, там можна служити, а інша – навчальний полігон. Гадаю, якби вони зараз десь в районі Пісків були, може їм би хотілося в спокійніше місце.

Хто прийде їм на заміну в «спокійний сектор «А»?

– Інша бригада, яка пройшла бойове злагодження, отримала досвід, техніку, боєприпаси. Яка саме – це військова таємниця. Підрозділ, який пройшов через АТО. Не турбуйтеся, це не хлопці, яких ми відірвали від матусиної цицьки, дали гвинтівку зразку 1905 року та кинули воювати. Там є зорове розуміння ситуації. А 128 бригада також буде займатися тим, чим повинна, а не тим, чим хоче займатися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus