USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ковельський центр допомоги військовим: заручники війни повертаються додому

30 Вересня 2014 09:05
Їх зустрічали як героїв: квіти, обійми, сльози радості на очах. Вчорашні заручники війни, вони повернулися додому з полону. В тому, що 61 військовослужбовець 51 ОМБР знову на волі, — велика заслуга волонтерів ковельського центру допомоги військовим, - сюжет про центр опублікував Ковель.tv.

“Потрібно було сформувати списки на обмін. Їх можна було зробити лише з людських слів, бо представники ДНР та ЛНР не давали ніякої інформації. Саме завдяки цій титанічній роботі 61 військовослужбовець із 73-ьох, яких обміняли, повернувся додому. 15 ми вже знайшли. 5-ох, на жаль, поховали...
Підтримуємо батьків, родини, яким важко, допомагаємо пораненим. От щойно відправили до лікарні Юру Куденчука. В полоні йому зробили операцію. Вона дала ускладнення: в нього не рухається рука, зашита спина. Зараз він вже поїхав в Луцький військовий шпиталь.
Люди цілодобово безкоштовно працюють. З однією метою — витягнути хлопців з полону. Повернути загиблих додому, на рідну землю. Вилікувати поранених і підтримати сім'ї ”, - розповідає помічник народного депутата, координатор центру Наталія Попова.

Катя Силюк поверталась з хлопцями на Волинь із самого Харкова. Каже: важко передати словами ті емоції, які довелося пережити. Коли зустрічаєш 60 людей з полону — то які можуть бути відчуття? Хочеться їх всіх і обійняти, і поцілувати... Вони дуже хотіли додому. І вдень, і вночі, доки їхали - все дзвонили до рідних. Навіть поїсти в дорозі не зупинялися, аби швидше приїхати.

Уже наступного дня після повернення з полону Віктор з друзями навідалися в центр, аби подякувати волонтерам за їхню працю.

“Дякую дівчатам за їхню працю. Що вони шукають хлопців, які загинули чи пропали безвісти. Вони навіть з нашою допомогою шукають будь-яку інформацію про хлопців і в такий спосіб якось вдається когось повернути... Дуже хочу, щоб повернулися всі наші хлопці. Так буде правильно...”, - говорить військовослужбовець 51-ої ОМБР Віктор Мизовець.

Волонтери ковельського центру допомоги волинським військовим розшукують і повертають додому полонених. Встановлюють імена загиблих. Допомагають пораненим. Ведуть пошук тих, хто зник безвісти.

“Богу дякувати, що є такий центр. Моя дитина також повернулась з АТО. Думаю, раз Бог повернув мені дитину — треба допомагати іншим, поки є вільний час... Довірили мені хлопців, які зникли безвісти. Це дуже непростий напрямок нашої роботи. Доводиться спілкуватися з батьками, дружинами, нареченими... спілкуємося, створюємо базу даних. Все записуємо, розпитуємо хлопців, які повернулися з полону. В такий спосіб маємо хоч якусь інформацію”, - каже волонтер Ірина Панасюк.

Їх покликання — допомогти. Зарадити горю. Підтримати. Дати надію. Аня Ткаченко в центрі опікується долею поранених бійців. Працює в тісному контакті з волонтерами Дніпропетровська, Харкова, Львова та інших міст України. Бо милосердя не має прописки. А всі разом вони можуть зробити набагато більше, ніж поодинці.

“Ми - на постійному контакті. Якщо нашим волинським хлопцям щось потрібно, то волонтери цих міст їм допомагають. Всі волонтери дуже гарно відгукуються про наших волинських хлопців. Кажуть, що вони герої. Але дуже скромні. Дуже актуальне питання — забезпечення солдатів індивідуальними аптечками. Є лікарі, є медики. Але бувають такі ситуації, коли необхідно мати відповідні медичні препарати при собі, це допоможе врятувати життя. І от ми організовуємо індивідуальні аптечки для солдатів. Я, наприклад, відповідаю за напрямок кровоспинних препаратів. Можливо, хтось може чимось допомогти, буду вдячна за будь-яку допомогу... ”, - розповідає волонтер Анна Ткаченко.

Волонтери центру намагаються повернути додому не лише живих, а й тих, хто загинув на війні.

“Наші хлопці, які загинули, на жаль, часто не мають при собі ніяких документів. Їх тіла важко опізнати. І та бідна мама, найнявши рефрижератор, мусить шукати свою дитину по різних містах України. Наші волонтери ходять по моргах, фотографують... Ми шукаємо тих людей, які мають якісь особливі прикмети — шрами, кільце, ланцюжок... Так ми вже опізнали кількох солдатів і повернули їх на батьківщину. Але ситуація з цим дуже критична.. Є тіла, які лежать просто в полі. І нам дзвонять звідти жінки і просять, щоб ми забрали їх. А ми не можемо це зробити, бо це окупована територія... Є в нас також 9 тіл в Павлограді. Так само — їм належить зробити аналіз ДНК. Можливо, їх поховають, а потім ми вже будемо встановлювати особи. Рідні не хочуть здавати аналіз ДНК, бо мають надію, що їх дитина жива... Але це треба робити, бо хлопців треба повернути на батьківщину...”, - каже волонтер Анна Півень.

Щодня небайдужі ковельчани приносять в центр продукти, одяг. Все, що може знадобитися в побуті. Як тим, хто на фронті чи у шпиталі, так і їхнім сім'ям.

“У мене троє дітей, от вагітна вже четвертою. Чоловіка забрали в Львівську область, в Золочів. З дня на день мають їхати в зону АТО. Сама б я не справилася. Допомагають мені дівчата і велике спасибі їм за це. Хай їм Бог допомагає вершити добрі справи!”, - дякує дружина військовослужбовця Наталія Гарбар.

В понеділок з ковельського центру допомоги військовим відправили черговий гуманітарний вантаж для медичних закладів, де лікують військовослужбовців-волинян.

“До нас звернулися військовий госпіталь Дніпропетровська, лікарня ім. Мечнікова, другий опіковий центр з проханням допомогти продуктами харчування для кухні., - розповідає підприємець, волонтер центру Анна Лисакова.

Центр допомоги волинським військовим у Ковелі розмістився в старому приміщенні військкомату по вулиці Грушевського, 12.

“Зібралися ковельські активісти, приїхали мами полонених з Луцька — і ми почали працювати. Ми забезпечені комп'ютерами, телефонами і всією технікою, ковельська фірма безкоштовно нам надала інтернет, місцева рада допомогла з приміщенням. Мами полонених і поранених нас кормлять. На жаль, нас всіх разом звела біда. Але це реальна робота. І реальна допомога...”, - говорить помічник народного депутата, координатор центру Наталія Попова..

У центрі завжди раді тим, хто здатен відчувати чужий біль, жертвувати собою заради інших. Але всім волонтерам однаково хочеться, аби ця війна і людські страждання скінчилися. І вони якомога швидше повернулися до колись звичного, мирного життя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus