USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Пам’ять про героїв-захисників увіковічнили в Луцьку

28 Серпня 2015 16:08
Меморіальні дошки лучанам Володимиру Прокопчуку та Олександру Войчуку встановили на будинку, де проживали юнаки - на бульварі Дружби народів, 2 у Луцьку. 23-річний Володимир поклав життя у трагічному бою під Волновахою, 25-річний Олександр загинув під час виходу з іловайського котла.

Урочисте відкриття меморіальних дошок відбулось сьогодні, 28 серпня.

Нагадаємо, 23-річний лучанин Володимир Прокопчук загинув 22 травня під Волновахою. Похований 27 травня в селі Гаразджа Луцького району.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЇХНІЙ БЛОКПОСТ РОЗСТРІЛЯЛИ 22 ТРАВНЯ. ПАМ’ЯТІ 18 ГЕРОЇВ 51 ОМБ. ФОТО. ВІДЕО

На усіх фотознімках Володя Прокопчук виглядає зовсім дитям. Юне й відверте хлопчаче обличчя випромінює приязнь і радість життя. Бо таким воно видавалося безкінечним... Восени мав би одружитися. Після повернення з Донеччини, на що сподівався у червні, мав погуляти з коханою на весіллі у друзів. Солдати, які вижили в тій бійні під Волновахою, розказують: їх тішили, постоїте, мовляв, через вибори, а там і додому.

На війні свого часу побував і батько Володі. Старший Прокопчук — воїн-«афганець», має бойові нагороди. Він мав інше поняття про те, що коїться на сході України, бо вже був під кулями і побачив на власні очі: це неоголошена війна. Просився, щоб мобілізували не сина, а його. Не взяли. Володя ж тільки півроку як відслужив строкову армію. Пішов добровільно, не сачкував. Друзям казав, що обов’язково має відслужити, аби мати честь і гонор справжнього чоловіка. Батькам казав, що він — патріот, і якби не принесли повістку, все одно пішов би захищати український кордон.
Луцьк також попрощався зі своїми вірними синами – бійцями 51-ої механізованої бригади, які загинули під час обстрілу під Волновахою: Дмитром Йовзиком, Володимиром Зарадюком, Віталієм Махновцем та Володимиром Прокопчуком 27 травня 2014 року.

Так, Луцьк сколихнула трагічна звістка. 26 січня 2015 року згідно з результатами проведених експертиз ДНК вдалось ідентифікувати особу Олександра Войчука, який раніше був у списку зниклих безвісти. Він у складі 51-ї окремої механізованої бригади виконував завдання у зоні АТО. Зв'язок з ним обірвався 28 серпня 2014 року. На той час він знаходився поблизу Іловайська Донецької області.
Юнак народився 8 лютого 1989 року. Неодружений. Навчався у загальноосвітньому навчальному закладі № 20, Луцькому національному технічному університеті. Був призваний на військову службу по мобілізації. До призову працював у ТОВ «Кромберг енд Шуберт Україна».

Під час вікриття меморіальної дошки його перша вчителька пригадала Сашка ще маленьким, білявим, слухняним хлопчиком – таким викарбувався їй у пам’яті майбутній Герой України, який віддав своє життя за спокій та мир рідного Луцька.
«Пам’ятаю Сашу – гарного хлопчика, білявенького, слухняненького, веселого. Він мені такий і лишився. Дивлюсь на портрет, він вже дорослий. Але завжди його згадую, як він був учнем початкової школи, мого класу. І буду пам’ятати таким його вічно», - пригадує перша вчителька Героя.

Священнослужителі освятили меморіальні дошки та зазначили – пам’ять про воїнів буде вічна, і проходячи повз ці знаки, люди мимохідь будуть приклоняти голови у пам’ять про своїх юних Героїв.
Матері загиблих героїв
Матері загиблих героїв
По центру: класний керівник Олександа Войчука Лілія Галас
По центру: класний керівник Олександа Войчука Лілія Галас
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus