USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Служба - це моя стихія, - телефоністка з 51 ОМБ

2 Жовтня 2014 09:10
25-річна дівчина з чарівною усмішкою, старший солдат 51-ї механізованої бригади Інна Свередюк вже впродовж шести років служить в рядах ВСУ. Про бойові будні дівчини, службу на Сході йдеться в інтерв'ю "Обозревателя".

- Як ви потрапили в армію?

- Я родом із села Мосир, Любомльського району Волинської області. Закінчила педагогічний коледж у Володимирі-Волинському, потім вступила на заочне відділення в один з інститутів Луцька. Паралельно влаштувалася за контрактом в 51-у бригаду, де служу телефоністом.

- Як батьки відреагували на такий вибір?

- Батьки намагалися відмовити. Бабуся плакала і говорила, мовляв, навіщо? Війна прийде, тебе ж на неї відправлять! Видно, передчувала щось. Тато весь час питав, навіщо мені це потрібно. Я, як змогла, пояснила. Мені подобається військова форма, дисципліна, військовий дух. Подобається бути в армії. Це - моя стихія.

Нашу бригаду ще навесні 2014 відправили до Рівненської області. Тоді ж з'явилися чутки, що нас можуть розформувати. Наскільки я розумію, це пов'язано з нашим командуванням. Але ми на це особливо не звертали увагу. Потім нас перевели до Дніпропетровської області, а після розкидали кого куди - в Маріуполь, Донецьк, в Луганську область. Я була у Варварівці, Комунарівка і Оленівці. Виконувала свої прямі обов'язки. Я - телефоніст. Ходила в наряд. Нас четверо дівчат, одна в наряді, троє відпочивали.

- Які ваші обов'язки?

- Ми, коли чергуємо в наряді, щопівгодини зв'язувалися з нашими підрозділами. Іноді дзвонити доводилося і частіше. Зв'язок у нас була завжди. Кабель прокладали бійці нашої бригади. Бойовий пост знаходився в бункері. Місце відпочинку було недалеко - бетонне приміщення, ніби ангар. В ньому стояв транспорт бригади і кілька наметів, в яких ми і жили. Під час відпочинку ми спали, їли, приводили себе в порядок. У нас був літній душ. Ми його самі зробили, правда, вода була холодна.

- Було таке, що доводилося зриватися з місця, швидко збиратися і їхати на інше місце дислокації?

- Звичайно, і не раз. Буває, давали півгодини на збори, а іноді приходили і говорили - дві хвилини. Збиралися швидко. Автомат, бронежилет, документи. На більше часу не було.

- Автомат... Вам доводилося з нього стріляти по живих мішенях?

- Бійці моєї бригади дівчат оберігають. Намагаються нас від усього захистити. Тому по людям я не стріляла. Тільки лише кілька разів тренувалася, треба ж було на всякий випадок навчитися.

- Моменти, коли було страшно, бували?

- Так. Дуже страшно було кілька разів. Особливо, коли в Оленівці нас почали обстрілювати з "Градів". Як тільки починався обстріл, відразу, якщо не була на посту, стрибала в окоп. Хоча на бойовому посту доводилося нести службу і під обстрілами.

- У вас є амулет або оберіг?

- Особливо нічого немає. Хоча є - ручка! Уже вся затерта. Зараз, правда, паста в ній закінчилася. Вона зі мною вже кілька років.

- Як ви вважаєте, хто винен у трагедії під Іловайськ, в якій загинули бійці і з вашої бригади теж?

- Не думала про це. Головне те, що там залишаються ще багато поранених і полонених, зокрема, і мій хороший друг. Я сподіваюся на те, що їх скоро всіх звільнять.

- Ви заміжня?

- Ні. Але поки війна не закінчиться, не хочу сім'ю. Хоча шанувальники у мене вистачає. Після війни можна буде подумати і про заміжжя. Хотілося б стати мамою.

- Яка у вас зарплата зараз?

- У мирний час отримувала 2600 гривень, коли була в АТО, додали ще 3 тисячі Зараз, напевно, вже припинять платити "атошні" гроші.

- Коли закінчиться війна або 51-у бригаду розформують, ви продовжите служити?

- Звичайно. Я повторюся: це - моя стихія. Десь шукати іншу роботу я не хочу. Стільки всього пережити й піти? Навіщо? Якщо навіть нас розформують, все одно частина залишиться. Особливої ​​різниці я не бачу.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus