USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волиняни, які пройшли пекло під Волновахою, не можуть отримати «статус»

22 Березня 2015 12:36
Не можуть отримати статус учасників бойових дій бійці 51-ої бригади, які постраждали у трагедії під Волновахою. Причина полягає в тому, що на той час Волноваха не входила до зони проведення АТО, - інформує Громадське. Волинь.

Про це розповів боєць бригади Максим Вознюк.

Максима, разом з іншими бійцями у травні 2014 року мобілізували на Донеччину під час першої хвилі мобілізації. Вони перебували на блокпості біля Волновахи. 22 травня терористи обстріляли цей блокпост. Тоді загинули 18 бійців, більше 30-ти отримали поранення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЇХ ПРОВОДЖАЛИ ПІД ВИГУКИ «ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ!»

Максим Вознюк отримав поранення обох рук. Лікувався у Києві, потім волонтери відправили бійця на реабілітацію на Кіпр. Проте, хлопець втратив 25 відсотків працездатності.

«Деякі пальці в мене взагалі не згинаються. Майже не відчуваю пів руки. На роботу нікуди влаштуватись не можу, бо не можу підняти нічого тяжкого. Моя професія – автослюсар, вона вимагає фізичної праці. А я нічого робити не можу», – зазначає боєць.

Хлопець вирішив оформити статус учасника бойових дій. Проте, як виявилось, на той час Волноваха не входила до зони АТО, а тому оформити усі документи просто нереально. Для того, щоб зібрати усю необхідну документацію, потрібно витяг з наказу начальника сектору, який підтвердить, що бійці перебували на блокпості під Волновахою. А зважаючи на те, що Волноваха не входила до жодного сектору АТО, то відповідно й документ такий отримати неможливо.

«Військомат не приймає мої документи, бо не вистачає цього витягу. Я телефонував до Києва, в Міністерство оборони, але поки жодної відповіді немає. Вже пройшло багато часу і що робити далі я не знаю. Інші хлопці, які вижили під Волновахою, також не можуть отримати статус учасників бойових дій. А в багатьох поранення. Вони щось намагаються добитися, але їх так само ігнорують», – скаржиться Вознюк.

«Ми пішли туди відстоювати наші землі, ніхто не відмовлявся. Образливо за таку державу. Ми старалися, хотіли зробити, як краще, а тепер про нас всі забули», – зазначає військовий.



Проте, наразі прохання «волноваських» бійців таки почули. Бійці 51-ої бригади, які брали участь в бою під Волновахою, мають право отримати «учасника бойових дій» без витягу з наказу начальника сектору. Для цього вони повинні звернутися до військового обласного комісаріату.

«Вони мають право звернутися до командування військової частини і через нього оформити дані документи. Наразі комісія працює у Волинському обласному військовому комісаріаті. На даний час витяг із наказу начальника сектору не вимагаються у зв’язку з тим, що на той час, коли трапилась трагедія під Волновахою, центри та сектори ще не були створені. Оформлення документів і направлення їх на міжвідомчу комісію – це зараз в компетенції військових комісаріатів», – заявив виконувач обов’язків військового комісара Волинського військового комісаріату Роман Кулик.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus