USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

За підтримки Фонду Ігоря Палиці психологічну допомогу отримали понад 100 сімей атовців

31 Грудня 2016 10:14
Волонтерський проект «Психологічна реабілітація військовослужбовців та членів їхніх сімей» 2014 року започаткували викладачі кафедри практичної психології та безпеки життєдіяльності Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки спільно з Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом». Його мета – надати психологічну допомогу не лише військовослужбовцям, які повернулися з передової, а й тим, хто вдома молився за їхнє життя.

Про це повідомили у прес-службі Фонду.

Упродовж двох з половиною років у заміському готельному комплексі «Маєток» поблизу Луцька щомісяця відбувалися психологічні заняття з реабілітації родин учасників АТО. У триденній програмі були передбачені індивідуальні консультації фахівців, заняття в групах, дитяча арт-терапія. З учасниками реабілітації працювали сім психотерапевтів та психологів, які пройшли спеціальні навчання.
У рамках проекту відбулося 18 заїздів. Реабілітацію пройшли 108 сімей, які пережили весь жах війни. Окрім того, психологи кафедри практичної психології та безпеки життєдіяльності надали 1300 індивідуальних консультацій.

«Ми вже свою роботу як волонтери виконали, потрібно переходити в інший формат. Об’єднавшись із громадськими, волонтерськими організаціями, будемо думати, як рухатися далі. Реабілітація стане значно ефективнішою, якщо буде поєднання психологічної підтримки з медикаментозним лікуванням», – каже керівник проекту, психолог Мирослава Мушкевич.
Під час підсумкового науково-практичного семінару «Оцінка якості надання психологічної допомоги учасникам АТО» психологи підбили підсумки результатів роботи за час дії проекту. На заході були присутні всі практичні психологи, які працювали з військовими та їхніми сім’ями, волонтери, самі бійці та люди, які протягом цього часу долучалися до реалізації проекту. Волонтери розповіли про свою роботу за два з половиною роки та проблеми, з якими довелося зіштовхнутися.

Психолог проекту «Психологічна допомога учасникам АТО та їхнім сім’ям» Антоній Мельник зазначив, що попервах бракувало досвіду роботи з учасниками бойових дій. Адже ніхто не думав, що в нашу мирну країну прийде війна. Психологи переймали досвід від колег з Ізраїлю, Америки, Грузії, їздили на тренінги та навчання. Аналізували їхні техніки та адаптували їх під українські реалії.
Набутий у практичних умовах досвід психологи передають студентам. Робота з військовослужбовцями та їхніми родинами настільки відшліфована, що волонтери готові поділитися напрацюваннями з тими, хто сьогодні зобов’язаний нести цю відповідальну місію.

Упродовж двох з половиною років волонтерів підтримував Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Заступник голови правління Фонду Орест Маховський пригадав, як стартував проект, та подякував усім за плідну співпрацю.
«Пригадую, як хлопці, які поверталися зі сходу в 2014 році, розповідали про ситуацію на передовій, проблеми, з якими їм довелося зіштовхнутися. На жаль, держава не була готова до такого серйозного виклику. Разом з вами ми об’єднали зусилля, щоб усі, хто чим

може, долучилися до розв’язання цих питань. Ми не претендуємо на всеохопність і не можемо повною мірою замінити ту функцію, яку все-таки має виконувати держава. Університет – академічна, наукова установа. Така робота має консолідуватися у лікувально-профілактичних установах, госпіталях, військових частинах, – зазначив заступник голови правління Фонду Орест Маховський. – Ми, своєю чергою, готові долучатися до тих процесів, які допомагають узагальнити цю проблему. У нас є низка проектів, які Фонд реалізує у роботі з військовими. Це проект реабілітації військовослужбовців «Зігрій душу», проект «Адресна допомога учасникам АТО та їхнім родинам». Фонд і далі підтримуватиме військовослужбовців доти, доки в цьому буде потреба».

Орест Маховський подякував керівництву факультету психології, керівнику проекту Мирославі Мушкевич, усім, хто долучився до благої справи та вручив подяки психологам, які працювали з військовослужбовцями та їхніми сім’ями. Для колективу кафедри практичної психології, який незмінно працював над реалізацією проекту впродовж двох з половиною років, Фонд надав сертифікат на відпочинок у санаторії «Пролісок».

«Протягом нашої роботи на факультеті, на кафедрі ми працювали з різними організаціями та людьми. Але те задоволення, яке отримали, співпрацюючи з Фондом, не порівняти ні з чим», – підсумувала Мирослава Мушкевич та подякувала Фонду за плідну співпрацю й фінансову підтримку проекту, який допоміг адаптуватися до мирного життя сотням волинських військовослужбовців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus