USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

16-річний волинянин пише пісні про війну

24 Червня 2016 08:00
Кожен бореться за Україну по своєму: хтось зі зброєю у руках боронить кордони Батьківщини, а хтось своїм влучним словом будить патріотичні настрої, змушує замислитись кожного про те, хто він, якої крові і якого коріння, що зробив заради спільної перемоги.

«Скажіть, навіщо, починати війну навіщо?», - ніби набат звучать слова у відеокліпі 16-річного рожищанина Олександра Черкащина «У вогні», який юний патріот присвятив своєму земляку 20-річному Олександру Плоцедиму, який загинув в зоні проведення антитерористичної операції у січні 2015-го. Саме ця робота здобула перемогу у номінації «Краща мультимедійна розробка»на нещодавньому обласному конкурсі «Молюсь за тебе, Україно».

Сашко Черкашин – юнак з особливими потребами.

Його життя – це постійна боротьба. Боротьба за кожен зроблений крок, за кожен новий день, за кожну хорошу справу. І хоч важка хвороба з дитинства скувала тіло хлопця, обмеживши його у можливості нормально ходити, але не здолала його щиру та вільну душу.

Сашко навчається у загальноосвітній школі I-IIIступеня №3 міста Рожище. Щоправда, за індивідуальною формою. Дуже рано навчився читати. Книги стали для Саші найкращими друзями: з них пізнавав життя, вивчав історію рідного краю і навіть «подорожував» світом.
Неабиякий потяг до літератури, а згодом і літературні здібності помітила і допомогла розвинути хлопцеві вчитель української мови і літератури Галина Гром, яка стала для Сашка і порадником, і підтримкою, і справедливим цензором його перших літературних спроб.

Почалося все з написання невеличких казок для дітей ще у п’ятому класі. Навіть двічі Сашко брав участь у дитячій передачі «Казка» на Волинському телебаченні. Згодом були участь і перемоги у різноманітних дитячих літературних конкурсах як районного, так і обласного рівня. Сашко постійний учасник зустрічей з відомими українськими письменниками сучасності, які постійно організовує районна бібліотека для дітей.

Коли благодійники подарували Олександру комп’ютер, його світ розширився: він не тільки здобув багато нових друзів, однодумців, а й можливість займатись написанням пісень у стилі реп.

Нині у музичному доробку Пустотного (саме такий псевдонім обрав собі Сашко) кілька десятків репових композицій. Відкинути усі життєві проблеми і рухатись вперед, розвиватись – таким був основний лейтмотив творів юного самобутнього таланту до певного періоду в житті його Батьківщини.

Коли ж почався Майдан, почалася війна на сході музичні настрої творів Олександра істотно змінились. Спільна робота з Владом Козаком з Рівненщини «Крила» (хлопець створює відео ряди до пісень Саші) про кровопролиття на Донбасі, сотні загиблих українських патріотів вразила усіз своїм змістовим навантаженням.

Загибель Олександра Плоцедима, який навчався в рідній школі Сашка Черкащина, вразила юного репера до глибини душі. Так з’явилась посвята героєві-землякові, кліп «У вогні».

«Слава Україні – ім’ям на плиті, разом нас багато, нас – не вбити!» - ці слова не просто гімн мужності героя, який віддав своє молоде життя за Батьківщину, а й заклик і водночас переконання, що лише об’єднавшись в одному спільному прагненні – мати власну незалежну європейську державу, ми здобудемо мир на сході.

Найбільшим визнанням і найпочеснішою нагородою за кліп «У вогні», зі слів Сашка, стала для нього вишивана сорочка з рук мами Олександра Плоцедима Галини Василівни. Жінка вишивала її синові, та не судилося. Тепер це для Сашка не просто оберіг, а натхнення жити і творити, жити – за двох.

А нещодавно, на відзначенні Дня міста, Олександр Черкашин вразив рожищан своєю новою піснею, щемливою композицією, яку присвятив найріднішій на світі людині – своїй мамі, яка мужньо долає з ним усі життєві перешкоди, підтримує його творчі починання і просто вірить у талант свого сина.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Віра Показати IP 24 Червня 2016 08:33
Боже, яка золота дитина! Рости на втіху Україні! Розвивай дальше Богом даний тобі талант принось радість людям! Пошли, Боже, цій молодій Людині здоровя!
Віра Показати IP 24 Червня 2016 09:37
Боже, яка золота дитина! Рости на втіху Україні! Розвивай дальше Богом даний тобі талант принось радість людям! Пошли, Боже, цій молодій Людині здоровя!
Анонім Показати IP 24 Жовтня 2016 09:44
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus