USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

5 січня: події, факти, дні народження

5 Січня 2014 00:01
День народження 5 січня відзначають голова Федерації профспілок Волинської області Іван Карпомиз, відомий волинський краєзнавець Вальдемар Пясецький (на фото) та народний артист України, заслужений працівник культури та заслужений діяч мистецтв Товій Рівець.

«ВН» вітають усіх, в кого 5 січня розпочався у житті новий рік, і бажають здоров’я, удачі та достатку.

Хроніка «ВН»:

Торік «ВН» повідомляли про те,що кіпрська компанія купить молочні підприємства на Волині.

Два роки тому центр Луцька «сидів» без світла.

А 2011 року заготівельники моркви вивозили чоловіка до лісу в багажнику.

Чотири роки тому «ВН» писали про те, що луцький гурт «Тартак» як новорічний подарунок для шанувальників виклав в інтернеті новий альбом «Опір Матеріалів».

Народилися:

Цього дня народилися американський винахідник і перший виробник безпечних бритв Кінг Кемп Жиллетт, український і радянський композитор, диригент і хореограф, перший теоретик українського народного танцю Василь Верховинець, радянська і російська громадська діячка, дружина президента СРСР Михайла Горбачова Раїса Горбачова, швейцарський романіст і драматург Фрідріх Дюрренматт, король Іспанії Хуан Карлос І де Бурбон, італійський письменник, філософ, історик-медієвіст Умберто Еко (романи «Ім'я троянди», «Маятник Фуко», «Баудоліно», «Таємниче полум'я цариці Лоани»), український фінансист, голова Національного банку України в 1991-1992 роках, надалі – бізнесмен, голова правління «Промінвестбанку» Володимир Матвієнко, українська цілителька-фітотерапевт Наталія Земна (Зубицька), американська кіноакторка, продюсер і режисер Дайан Кітон, український журналіст і телеведучий Микола Ситник (Вересень), українська журналістка, шеф-редактор інтернет-видання та журналу «Телекритика» Наталія Лігачова, українська фехтувальниця, шпажистка Яна Шемякіна.

Сталося:

1754 – У Петербурзі видали царський указ про скасування в Гетьманщині (Україні) внутрішніх митних зборів, які поповнювали гетьманський скарб.

1769 – Джеймс Ватт одержав патент на свою парову машину.

1870 – Почався страйк львівських друкарів — перший робітничий страйк в Західній Україні.

1875 – Відкрито будівлю національного оперного театру «Гран-опера» в Парижі.

1895 – Відкриті рентгенівські промені.

1911 – В князівстві Монако встановлена конституційна монархія.

1918 – УНР випустила в обіг перші українські банкноти.

1919 – У Мюнхені заснована Німецька робітнича партія, перетворена рік по тому в Націонал-соціалістичну німецьку робітничу партію.

1933 – У Сан-Франциско почалося будівництво одного з найвідоміших у світі мостів Золоті ворота (Завершено в 1937 році).

1956 – До берегів Антарктиди доставлена перша радянська Комплексна антарктична експедиція.

1970 – Луганськ перейменований у Ворошиловград.

1977 – Були заарештовані лідери Української Гельсінкської спілки Микола Руденко й Олекса Тихий.

1991 – На телеканалі «Останкіно» вперше вийшла аналітична програма «Итоги» з Євгеном Кисельовим.

1993 – В Україні створена Комісія з повернення культурних цінностей.

1997 – Росія оголосила про виведення військ з території Чечні, що стало формальною ознакою закінчення невдалої дворічної російсько-чеченської війни.

2001 – Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу проти віце-прем'єра Юлії Тимошенко. Її як колишнього президента корпорації «Єдині енергетичні системи України» звинувачували в контрабанді і фальсифікації документів, а також в ухилянні від сплати податків у особливо великих розмірах. У зв'язку з цим Тимошенко була звільнена з посади віце-прем'єра і заарештована.

2011 — Кількість інтернет-користувачів у світі сягнула 2 мільярдів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus