USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Абітурієнти атакували ВНУ - бояться не встигнути

15 Липня 2010 19:30
Перший день вступної кампанії - 15 липня - для приймальних комісій Волинського національного університету імені Лесі України позначився проблемами – довжелезні черги, сварки, сльози та чисельні нарікання абітурієнтів та їхніх батьків на неорганізованість.

Батьки нарікали, що вуз-передовик не надав жодної довідкової інформації на стендах, що хоча б якось організувало б людей.

За день приймальній комісії вдалось прийняти документи у півтисячі вступників, хоча здобувати вищу освіту під стінами найбільшого волинського вишу 15 липня зібралось більше тисячі охочих.

Відповідальний секретар приймальної комісії ВНУ Андрій Слащук не приховує, що до такої кількості вступників університет виявився не готовим.

Причину такого надмірного напливу майбутніх студентів він вбачає у тому, що цього року Міністерство освіти скоротило часові рамки для подачі документів від місяця до двох тижнів.

«Очевидно багато хто просто боїться не встигнути. Крім того, певна частка випускників має намір пробувати вступати й до інших вузів, аби потім мати вибір та шанс потрапити на державне місце. Окрім лучан та випускників з Волині, вступати у ВНУ приїхала молодь з Рівненщини, Львівщини, Хмельниччини, Тернопільщини та інших регіонів», - розповів Слащук.

«Але немає підстав для тривоги. Ми приймемо документи в усіх бажаючих», – додав він.

Батькам та абітурієнтам, аби максимально уникнути суперечок «хто крайній» довелось самим вести реєстр черги. В спеціальному блокнотику батьки-активісти записували порядковий номер абітурієнта. На вході цей номер перевірявся, і тільки тоді безперешкодно можна було потрапити в середину приміщення.

Однак і тут не обходилось без сварок. Хтось через неуважність записав не той номер, хтось «проскочив» раніше. Скаржились батьки і на працівників приймальних комісій, які намагались схитрувати – виходили на вулицю і за руку проводили «своїх» без черги.




Випускниці з Любешівського району Олена Херло та Людмила Миско розповідають, що приїхали подавати документи в Луцьк ще рано-вранці.

«Ми були біля університету ще о дев’ятій ранку, коли тільки розпочався робочий день. Але тут вже була здоровенна черга. Виявилось, що люди, аби встигнути сьогодні подати заяви, тут займали чергу ще з ночі. Ми не місцеві, тому ніяк не знали, що треба буде заздалегідь клопотатись про це. Відтак ми опинились під номерами 979 та 980», - розповіла одна з абітурієнток.

«Щоб дістатись до приймальної комісії доведеться тут ночувати. Батьки кажуть, що залишаться тут на ніч. Нам дзвонили знайомі, які поїхали в політехнічний вступати, то в них таких черг немає. Там звичайна жива черга», – додала інша.

Відповідальний секретар Андрій Слащук на запитання що робити тим людям, які зайняли чергу, але не встигнуть подати документи в цей день, тільки розводить руками і просить вибачення у батьків. А журналістам радить прийти через два-три дні і пересвідчитись, що таких натовпів абітурієнтів не буде.

«Розпочався прийом документів, а біля університету немає ніякої довідкової інформації. Ні про документи, необхідні для вступу, ні про факультети, ні про ціни на навчання. Ну, це ж повний безлад. Доводиться сидіти просто на асфальті, лав не вистачає на таку громаду. Та й у туалет немає куди сходити. В середину не пускають», – обурюється мама абітурієнти з Локачинського району Ольга Барчук.

Поки біля національного університету тупцювали абітурієнти та їхні батьки в надії встигнути подати документи, навпроти головного корпусу розташувались працівники Луцького центру зайнятості.

«Сьогодні багато майбутніх студентів обирає собі спеціальність. І ми проводили для них тестування на визначення професійного спрямування. Однак більше бажаючих було дізнатись про вакансії, які пропонує наш центр», – розповіла працівник центру Юлія Кривинюк.
















Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Savur Показати IP 15 Липня 2010 22:40
отак от, ще не ставши студентами молоді люди вже відчули, що таке наш славний ВНУ. Успіхів вам колеги. А вуз як на мене насправді нівчому не винен, дійсно було б часу більше для подачі документів не було б такого ажіотажу, але наш шановний міністр освіти табичник в своєму репертуарі, зроблю хоч щось аби зробити, а абітурієнти з батьками мучаться.
Юлія Показати IP 16 Липня 2010 15:45
ВУЗ ні в чому не винен???? Та кожного року такі довжелезні черги, люди смажаться на сонці, немає де сісти. Тільки цього року? Слащук нічого не знає??? Як же не соромно!!! Людей треба поважати, і це понад усе. Тоді буде і організація, і інформація. А Вузик наш - так собі. Був лікбезом, ним і залишився. Сама пиха. До речі, підходили сьогодні дві пані - пропонували провести без черги. За 100 грн. з людини. Круто, правда?
Назар Показати IP 17 Липня 2010 15:59
Умови для вступу дуже погані.ДУЖЕ!!!!!!!
Дусся Показати IP 21 Липня 2010 18:05
минулого і позаминулого року було так сам, людей то запускали до середини то випихували батьків на вулицю ніякої організованості, в палітєсі все спокійніше але суть та сама вивчишся а роботу шукай де хош)))
Марфа) Показати IP 9 Червня 2011 13:24
Знаєте де справжня організованість? У військовому ліцеї! Там ніколи не було таких черг, натовпу, люди ніколи не стояли під палючим сонцем. Ви можете подумати, що вступників мало, ні, 9 людей на 1 місце. Просто організація на вищому рівні! Потрібно брати приклад!
Маринка Показати IP 23 Серпня 2012 20:54
Коли я була там,був такий само безлад.Небуло навiть де присiсти.Звичайно там хтось говорить що людей треба поважати,але коли ти з 6:00 год ранку там знаходишся i навiть неуявляэш коли попадеш в середину,тодi скажiть менi яка тут повага.1000 абiтурiэнтiв знаходиться пiд сонцем в спеку.Вибачте з ким я нероздiляю думку,але це жах.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus