USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

АМКУ «вмовляє» супермаркети знизити ціни

24 Листопада 2010 14:25
Територіальне відділення Антимонопольного комітету України на Волині рекомендувало найбільшим торговельним мережам Волині до 25 листопада знизити ціни на молочні продукти та м’ясо птиці, відповідно до того, як зменшили ціни виробники.
Про це 24 листопада під час прес-конференції повідомив керівник тер відділення АМКУ на Волині Віктор Гупало.
Рекомендація стосується зокрема супермаркетів «Колібріс», «Наш», «Наш Край», «Там-Там». Вони повинні письмо повідомити про зниження цін.
Гупало зазначив, що об’єктивних причин різкого підняття цін виробниками молочних продуктів, твердих сирів та птиці у вересні та жовтні цього року не було. Більш того, на підприємствах-виробниках, де підвищили ціни, були резерви для того, аби утримати вартість товару.
З огляду на це, відділення рекомендувало найбільшим місцевим виробникам молочної продукції і птиці знизити оптово-відпускні ціни, а також поставило вимогу укладати прямі контракти з роздрібною мережею – для зменшення кількості посередників.
Такі рекомендації отримали ТзОВ «Птахокомплекс «Губин», ВАТ «Володимир-Волинська птахофабрика», ВАТ «Рожищенський сирзавод», ВАТ «Ковельмолоко», ТзОВ «Волинь-зерно-продукт» та ТзОВ «Рівне-зерно-продукт».
За словами Гупала, «Рівне-зерно-продукт» у вересні порівняно з серпнем 2010 року підвищило ціни на житнє борошно на 15,5 %. В той час як закупівельні ціни на жито зросли лише на 6 %. Керівництво підприємства пояснило це збільшенням загально-виробничих витрат і запланованого прибутку. Прибуток мав зрости з 19,68 гривень на тонні до 104 гривень.
Відділення АМКУ дало рекомендації «Рівне-зерно-продукту», і те знизило ціни на 0,5 відсотка чи на 10 гривень за тонну. Однак, за словами Гупала, сума може бути меншою і відділення надалі працюватиме з товариством.
На тушки птиці виробники знизили ціни мінімум на 23 копійки – максимум на 2,29 гривень. На сири ТМ «РОСИ» - на 22,6 %, масло – на 22,2 %.
Головний «антимонопольник» каже, що багато складових вплинуло на необґрунтоване підвищення цін. Не останню роль зіграло встановлення нової ціни на газ влітку та політична складова – проведення виборів.
Начальник державної інспекції з контролю за цінами у Волинській області Тарас Куйбіда каже, що в області один з найнижчих рівнів інфляції – 107,2%. А відповідно – Волинь має одні з найнижчих цін на продукти першої необхідності по Україні та Західному регіону.
Куйбіда нагадав, що відповідно до розпорядження голови Волинської облдержадміністрації найбільша надбавка продавцями на хліб не повинна перевищувати шести відсотків, а на інші продукти – 15-ти. Відповідно кожен з волинян може дізнатися в інспекції економічно обґрунтовані ціни на продукти, додати до них максимальну надбавку, та у випадку перевищення – звернутися до контролюючих органів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus