USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Бажаючих служити у війську побільшало

19 Квітня 2010 14:22
Триває призов на строкову службу в армію - протягом двох місяців військову форму одягнуть 26 тисяч парубків. Це на 2 тисячі більше, ніж було торік, - пише «Вісник».

Днями у ЗМІ з’явилася інформація, що кілька останніх призовів військкомати країни тішаться справжнім «солдато-бумом». У деяких областях, мовляв, такий «конкурс» бажаючих служити, що вже й інститути переплюнули: по 6-7 осіб на одне місце. А на Дніпропетровщині взагалі минулого року восени було по 18(!) кандидатів на одні солдатські чоботи.

Чи може похвалитися Волинь такою кількістю призовників, ми вирішили дізнатися в обласного військового комісара Віталія Чурая. Але він повідомив, що говорити про призовний бум взагалі не варто. Хоча підтвердив, що, в порівнянні із кількома минулими роками, бажаючих піти в армію хлопців таки побільшало.

Причини цьому найрізноманітніші – криза, не вступив в інститут, немає роботи. А в армії і нагодують, і одягнуть, і 200-300 гривень в місяць виплатять. Загалом, під час цьогорічного весняного призову Волинь має відправити на строкову службу 650 вояків.

Як пояснює Віталій Чурай, щороку стають жорсткішими умови відбору новобранців. Із загальної кількості 20%, скажімо, відсіюється через хвороби, 40% – мають відстрочку за сімейними обставинами, 1% становлять віруючі, які за релігійними переконаннями не можуть тримати у руках зброю.

До речі, таких хлопців відправляють на альтернативну службу, наприклад, санітарами в лікарню, де їм доведеться відбути вдвічі довший строк, аніж служать звичайні вояки.

Крім того, відтепер не беруть в армію й тих, хто стояв на обліку в міліції або не має базової середньої освіти. Військові згадують, що останнім часом побільшало випадків, коли батьки, навпаки, оббивають пороги військкоматів із проханням: «Заберіть мого лобуряку в армію».

Але у зв’язку з тим, що країна потрохи переходить на професійну контрактну форму служби, армія вже не береться перевиховувати «розбишак і лобуряк». Отож, лише 10% призовників підуть виконувати свій обов’язок.

Час проходження строкової служби не змінився: рік доведеться марширувати в сухопутних військах, півтора року виконуватимуть свій обов’язок хлопці, які потраплять на військово-морський флот. І дев’ять місяців служитимуть чоловіки із вищою освітою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus