USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Холмську Богоматір «омолодили» на десять століть

2 Грудня 2009 09:33
Учора в музеї Волинської ікони громадськості вперше показали відреставровану Чудотворну ікону Холмської Богородиці. На подію очікували ще з 1996 року, адже саме тоді розпочалися роботи з відновлення автентичного вигляду святині.
Як розповів директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк перед науковцями стояла дилема: відновити автентичний вигляд знахідки чи «домалювати» її до цілісної картинки. Був обраний перший варіант, і нині пам’ятка містить приблизно 70% авторського запису.
Реставраційними роботами протягом останніх п’ятнадцяти років займався завідувач реставраційною майстернею Волинського краєзнавчого музею Анатолій Квасюк.

Згадуючи роботу над пам’яткою він розповів, що побачив святиню не в найкращому стані. Більш того, пообіцяв тримати в таємниці те, що він займається реставрацією реліквії.
За словами Квасюка, зараз важко назвати вартість ікони та її реставрацію. Адже в різні часи лише на апаратуру для реставраційних робіт меценати та спонсори надавали близько 50 тисяч доларів.
Представники духовенства – митрополит Ніфонт та архієписком  Михаїл, оглядаючи ікону, зійшлися у думці, що пам’ятка - не лише витвір мистецтва, а й чудодійний прояв Божої благодаті.

Священнослужителі нагородили реставратора орденами та грамотами. А голова облдержадміністрації Микола Романюк зазначив, що ікона є надбанням Волині і ніколи не покине край.
Подивитися на унікальний витвір мистецтва зібралися науковці, учасники Міжнародної конференції «Волинська ікона: дослідження та реставрація», представники духовенства, очільники області, шанувальники святині та журналісти. Святиня і надалі буде зберігатися у музеї, тому усі охочі зможуть побачити пам’ятку.
Нині ікону зберігають під куленепробивним склом, аби мародери не змогли її знівечити. Броньований «футляр» для ікони відповідає усім необхідним стандартам для святині: підтримує необхідний рівень тепла та вологості.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
seal Показати IP 2 Грудня 2009 17:36
Тепер музей Волинської ікони стане ще популярнішим серед жителів міста та його гостей. Адже тепер багато хто спеціально буде відвідувати цей музей аби тільки побачити ікону Холмської Богоматері. P.S.Велика подяка пану Анатолію Квасюку за його багаторічну наполегливу працю.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus