USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Клімчук помирився з «гробокопателями»?

10 Червня 2010 10:41
Суперечка між головою Волинської ОДА і ДП «Волинські старожитності» щодо діяльності археологів вичерпані, - вважає начальник управління культури облдержадміністрації Володимир Лисюк.

Про це Лисюк розповів 9 червня на засіданні постійної комісії облради з питань сільського господарства, продовольства, інвестування та земельних відносин.

Нагадаємо, що 25 травня на нараді голова облдержадміністрації Борис Клімчук заявив, що археологи ДП «Волинські старожитності» Інституту археології НАН України беруть занадто великі кошти за свою діяльність і доручив розібратися з цим питанням контролюючим службам.
Першого червня голова обласної державної адміністрації Борис Клімчук підписав розпорядження, яке передбачає, що відведення земельної ділянки для сільськогосподарських, лісогосподарських та водогосподарських потреб погоджуватимуть без археологічного дослідження. А вартість археологічної експертизи для погодження проекту землеустрою встановити «у розмірі, залежному від фактичних витрат, але не більше 50 гривень».
Така позиція губернатора викликала обурення в археологів, які запевняють, що відтепер не зможуть працювати.
Позицію Клімчука підтримали депутати постійно комісії. Зокрема, депутат Валерій Діброва заявив, що як підприємець, котрому доводилося мати справу з археологічними експертизами, вважає ціни волинських спеціалістів необґрунтованими.
Заступник голови облради Борис Загрева також підтримає розпорядження Клімчука, каже, що винесе його на сесію, а «далі, якщо вони хочуть доказати, що вони беруть правильні гроші, і що вони хочуть їх взяти законно, то хай йдуть роблять калькуляцію, підемо від зворотного, бо до них підступити не можна».
«Вони платять 130 тисяч гривень студентам на проведення робіт. Ото і вся вартість тих робіт. Плюс декілька спеціалістів, які роблять ту довідку. Порахуйте річну зарплату, скільки студенту заплатили – от і всі затрати. І порахуйте, яка там рентабельність. І ніби то ніхто цього всього не бачить?», - прокоментував Борис Загрева.
Заступник голови облради наводить приклад, що сільському працівнику бюджетної сфери, який отримав пай землі в два гектари доводиться платити п’ять тисяч гривень за експертизу археологів.
Загрева доручив Лисюку скласти перелік місць історичного значення, які могли би мати історичну цінність. Начальник управління культури повідомив, що нині в центральних органах влади розробляють закон, який встановить порядок проведення експертиз та розцінок на послуги.
Лисюк зазначив, що археологи будуть поки що проводити дослідження на ділянках сільськогосподарського призначення безкоштовно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus