USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

На Любешівщині збиткує небачений хижак

20 Червня 2016 20:58
Це тільки сторонньому оку здається, що у майже незайманих водоймах Любешівщини, спокій та розміреність. Насправді ж під дзеркальною гладдю озер і ставків триває жорстока боротьба за виживання. Причина тому – риба ротань, яка звідкілясь узялася в поліських водоймах.

Про це йдеться в матеріалі тижневика Волинські новини №20 від 16 червня 2016 року.

Як розповідає майстер лісу Гірківського лісництва Василь Єлець, донедавна «шухер» у водоймах наводили хіба щука та окунь. Однак природа навчилася тримати «рибний» баланс, тому вистачало живності і журавлям з лелеками, і місцевим рибалкам.

"Та років із десять тому почала нам на вудочку потрапляти рибина з дуже великою головою, викарачкуватими очима й величезним ротиськом, – продовжує Василь Володимирович. – Крім того, ми помітили: ті рибини є двох кольорів – зеленувато-сірі й геть чорні. У літературі почитали й зрозуміли: то це ж ротань! Головешка по-народному! Звідки ж вона взялася на Поліссі?!".
Здивування рибалок цілком зрозуміле. Адже прабатьківщиною ротаня є Далекий Схід, Північна Корея та басейн річки Амур (тому перша назва хижака – бичок амурський). У минулому столітті люди стали заселяти ротанем водойми Уралу, Іртиша, Волги, Дону. А наприкінці ХХ століття – для урізноманітнення водного царства – запустили в українські водойми.
"Може, комусь і хотілося урізноманітнення, але тут, у Любешівському районі, від ротаня великі збитки! – каже Василь Єлець. – Ця риба пожирає все. Мальком їсть зоопланктон. Підростає – харчується дрібними безхребетними. А дорослі рибини не гребують нічим: ікрою, мальками, п’явками, тритонами, пуголовками. Не стає цього – пожирають одне одного. Справжні канібали!".

Та й кліматичний екстрим ротаню не страшний. Торік, коли літо було дуже спекотне й чимало водойм на Любешівщині сягнули рекордних мінімумів, ротань витримав. Ба більше – його помічали навіть у геть замуленій воді.

"А знайомі рибалки розповідали: взимку ставок промерз аж до дна, у кризі побачили рибину, принесли додому, щоб розмерзлася, а вона (це був ротань) взяла й ожила!", - не може надивуватися рибалка.
Заступник начальника Ветлівського ПОНДВ Національного природного парку «Прип’ять-Стохід» Віктор Зелик підтверджує: ротань справді живучий (його шкіра побудована так, що може здійснювати газообмін) і небезпечно зажерливий.

"Ця риба полює навіть із пов­ним шлунком. А оскільки має великого рота, то здобич заковтує цілою, – каже природоохоронець. – Іноді ротань так наїдається, що стає втричі важчим за свою попередню вагу, відтак осідає на дно й лишається там зо три доби, аж доки їжа не перетравиться і шлунок не звільниться для нової здобичі".

Оксана БУБЕНЩИКОВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Виталий Показати IP 20 Червня 2016 21:46
Радист 10 рокив тому була вже в корци i райони. ЦЕ все чорнобил
11 до Виталий Показати IP 21 Червня 2016 00:18
Три трошки того
Пересiчний Показати IP 20 Червня 2016 22:17
То Путен ii запустив, я знаю...
11 до Пересiчний Показати IP 20 Червня 2016 23:35
ти трошки дебілуватий?
Андрій Показати IP 20 Червня 2016 22:43
На полішуків чимось схожа.
11 до Андрій Показати IP 21 Червня 2016 00:21
Ти йо,,,,,,й ,то забужака при митницI.
User до Андрій Показати IP 21 Червня 2016 01:07
Така сама ненажерлива.
до автора статті до Андрій Показати IP 21 Червня 2016 03:36
Що, не про що писати сьогодні про те скільки вкрав колісник малий, великий, кавтирко,як відкати возить в Київ, а не про хр*нову рибу , яка вже десятиліття на волині. Автор, як з місяця зваливсь!
007 до Андрій Показати IP 22 Червня 2016 17:55
Схожа напевно на тебе )
Соленый Показати IP 21 Червня 2016 06:37
Так тож обычный черноморский "бычок"!!! хахаха. Рассказывают истории про Дальний Восток....
Анонім Показати IP 21 Червня 2016 12:09
В Стирю дуже багато цих ротанів, і вони дуже смачні.
я Показати IP 21 Червня 2016 20:43
Ох і смачнющі ж вони.Ням ням

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus