USD 39.85 40.24
  • USD 39.85 40.24
  • EUR 40.00 40.20
  • PLN 9.95 10.20

На Волині громада села розпочала боротьбу з пияцтвом

16 Березня 2016 19:00
Навести лад із неконтрольованим продажем спиртного намагаються представниці прекрасної половини в селі Оленине Камінь-Каширського району. Адже, з їх слів, чоловіки тут п’ють не тільки на свята чи на честь закінчення робочого тижня, тут п’ють щодня просто так, від нудьги, за компанію.

Об’єдналися проти бару У 77 річної жительки села Марини Федік, яка втомилася від постійних відвідувачів «Бару», що знаходиться через дорогу від її будинку: п’яні розмови переростають у сварки, суперечки, головними аргументами в яких нерідко стають стусани.

Головні вимоги невдоволених жінок – скоротити час роботи «Бару», перевірити якість спиртного, яке тут розливають. А ще – викрити «точки», де можна ще «причаститися» алкоголем, коли бар закритий. Жінки переконують, що їхні наміри – зупинити страшне соціальне зло п’янство, особливо серед молодих людей.

Марина Леонтіївна разом з односельчанками вже не один рік намагаються відстояти свої інтереси, навівши передусім лад із неконтрольованим продажем спиртного. У місцевому барі, що належить Полицівському ССТ, зі слів пані Федік, наливають що скажуть і скільки скажуть. Та й торгують тут дуже часто, так би мовити, до останнього клієнта.



«Я та ще одна жінка більше року тому зверталися до сільської ради з проханням змусити заклад працювати відповідно до розпорядку, – розповідає Марина Леонтіївна. – Не відреагували. Згодом ми вже втрьох знову з цим питанням переступили поріг сільради. Те ж саме. А тоді зібралося нас до 50 чоловік. Ну і вирішили провести загальні збори села. На них прийняли рішення: роботу бару обмежити до 21-ої години. Та згодом під час засідання виконкому прийняли інше рішення: у будні дні бар працює до 21-ої години, а у неділю та свята – до 23-ої. А з часом знову почали, як і раніше ,торгувати доти, доки виручка в руки іде», - розповідає вона.

Тож жінки вкотре зібралися і написали в районну газету:

«В селі Оленине по вулиці Торговій працює бар Полицівського ССТ. Звертаємося через газету до всіх компетентних органів з приводу вирішення питання приведення режиму роботи цього закладу у відповідність з чинним законодавством (з метою регулювання продажу спиртних напоїв) та надання підтверджуючих документів, дозволів на продаж спиртних напоїв на розлив.

У зв’язку з тим, що в даному барі є порушення графіку роботи, здійснення продажу спиртних напоїв на розлив, просимо перевірити роботу цього бару, провести обговорення даного питання на загальних зборах громади, встановити режим роботи магазину не пізніше 20 години в зимовий час та 22 години — у літній. Наполягаємо привести робочий графік бару у відповідність із режимом роботи, погодженим з жителями села, а також припинити незаконний продаж спиртних напоїв на розлив. Також просимо Камінь-Каширську райспоживспілку роз’яснити через газету такі питання: за яких технічних, санітарних вимог та вимог податкового законодавства можливий продаж алкогольних напоїв, скільки робочого часу (по оплаті праці) повинні працювати продавці цього закладу.

Наше звернення – це не лише намагання привести роботу громадського закладу у відповідність із законом і думкою жителів, це намагання зупинити страшне соціальне зло – п’янство, особливо серед молодих людей».

М. Федік, Л. Мельник, Л. Мороз, Г. Клімчук, М. Дубровська, О. Тарасюк, С. Ліщук… та ще 23 підписи»

Чи відповідає заклад «ресторанного типу» в селі всім вимогам?

Щоправда, реальних змін після публікації листа не відбулося. Неприємно селянам, що їхнє звернення-крик душі залишилося без уваги районної влади, що не було проведено жодної перевірки в їхньому закладі «ресторанного типу». Лише короткі коментарі райспоживспілки на сторінках районки. Наприклад, на питання про санітарні вимоги була дана ось така відповідь:

«У період економічного занепаду (кінець 1990-х та початок 2000-х років) торговий комплекс набув непридатного вигляду і товарооборот в магазині був настільки малий, що зароблені кошти навіть не перекривали витрати на утримання даного закладу. Тому у 2013 році правлінням Полицівського ССТ було прийняте рішення про перекритя об’єкту, а у 2014-му — проведення ремонту половини площі торгового комплексу. На відкриття бару було закуплено нове торгове обладнання. Сьогодні цей заклад відповідає всім санітарним вимогам та стандартам. Сюди приємно зайти, тут завжди чисто, сучасний інтер’єр, а взимку в ньому тепло та затишно».

Проте насправді жінки, переконують, не були певні, чи цей торговий заклад мав право продавати на розлив, адже, по-перше, вивіска на приміщенні повідомляла, що тут магазин.

Хоча вивіску таки поміняли, не забарилися. Бо заклад цей, зі слів голови правління Камінь-Каширської райспоживспілки Тетяни Єфімової, – бар:

«Цей заклад (бар в селі Оленине, що розташований на вулиці Торговій, 66) знаходиться в дислокації діючих закладів ресторанного господарства». (Камінь-Каширська районна газета «Полісся» від 23.01.2016р.)

Відтак виходить, що продавати на розлив тут мають право. Але ж поряд з цим прискіпуються, жінки, які оголосили війну п’янству, ще й до того, що води в закладі нема. Ні проточної, ні з колодязя. Це підтвердила секретар сільської ради Олена Клімчук. Мовляв, при потребі воду беруть у сусідів. Поряд з цим поки що залишається загадкою, коли ж саме магазин став баром. Депутат районної ради Валентина Носовська під час відвідування торгового закладу не змогла ознайомитися із документами, які підтверджують відкриття бару. Однак ліцензію на торгівлю алкогольними та тютюновими виробами їй продемонстрували так само як і прейскурант, який нібито дає право на продаж алкоголю на розлив.

«Я не знайшла в сільраді документів, які б підтверджували погодження із сільською радою відкриття бару.

Та це начебто і не є обов’язковим. На виконкомі наприкінці листопада минулого року був затверджений графік роботи торгових об’єктів села Оленине і в тому числі бару. Його ж і намагаються дотримуватися. Тим більше останнім часом скарг у сільську раду про його порушення не надходило», – зауважує секретар сільської ради Олена Клімчук.



Як не буде де купити, то й не будуть пити?

Але це не означає, що жінки змирилися з тим, що їхні чоловіки, сини продовжують тут проводити час. Не змирилися, бо турбуються про їхнє здоров’я, про мир і спокій у сім’ях.

Натомість дільничний інспектор цього села Михайло Шумік стверджує, що Оленине тихе і спокійне село.

«За час моєї роботи тут (півроку) випадків насильства в сім’ї через зловживання алкоголем не було зафіксовано. Так, одиничні побутові сварки. Не зареєстровано і ДТП за участю п’яних олениненців. Не відомі мені випадки і алкогольних отруєнь», – стверджує дільничний.

Однак рік тому тут поховали двох молодих людей, причиною смерті яких припускають, могла бути гостра алкогольна інтоксикація. Але офіційний висновок інакший і про це воліють не говорити.

Окрім того, жінки стривожені якістю того спиртного, яке вживають їхні чоловіки, хоч голова правління райспоживспілки і переконує, що продають в барі лише ліцензований алкоголь. Більше того, жительки села вважають, якщо горілки не буде де купити, то й чоловіки пити перестануть.

Але чи врятує від пияцтва відсутність в селі торгових закладів, де б продавалися спиртні напої?

«В Олениному працює 5 магазинів та один бар. Але ліцензію на продаж спиртних напоїв має лише бар», – розповідає секретар сільської ради Олена Клімчук.

Тож, виходить, чи тут не на кожному кроці розливають. Хоча поширюються чутки, що в селі є ще кілька «точок», де можна придбати самогон, коли бар закритий. Якої якості він тут, в лабораторіях, так би мовити, не перевіряється. Але дільничному, на жаль, не відомо, чи продають в Олениному спиртне власного виробництва.

«Довести існування в селі так званої «точки» дуже складно.

Односельчани не хочуть про це повідомляти. А щоб підтвердити факт, потрібно провести закупку. Відповідно невідомим особам ніхто не ризикує продавати», – констатує дільничний Михайло Шумік.

Таким чином, п’янство продовжується. І приблизно така ж картина практично у кожному селі, якщо ще не гірша.

Що ж, це добре, що громада почала боротьбу з пияцтвом та має намір навести лад у торгівлі спиртним. Проте самотужки їй у багатьох питаннях не впоратися. Та чи відгукнуться відповідні органи на це? Бо останнє звернення, як вважають жінки села Оленине, пройшло повз їхньої уваги.

Тетяна ФЕДЧИК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Борис Показати IP 16 Березня 2016 19:02
о це треба у всіх вселах і навіть у містах пропадають люди від безгрошівя пролеми і так далі.
Слава тверезості до Борис Показати IP 16 Березня 2016 20:04
Вживання алкоголю і наркотиків - це добровільне божевілля ! Ганьба алкоголізму !!! Хто пив алкоголь - кидайте пити. Хто не пив алкоголю - не починайте пити алкоголю.
semen до Борис Показати IP 16 Березня 2016 20:47
так і в Одерадах біля Луцька недалеко голова с\р "рєгі-Анал" Ковальчук "кришує" 7 алко-точок ......
самогонщик Показати IP 16 Березня 2016 19:31
прибрати всіх конкурентів! ато самогон беруть тільки після закриття бару!!
молодь Показати IP 16 Березня 2016 19:35
закритють бар--- не проблема! самогон в кожній хаті!!
українка Показати IP 16 Березня 2016 21:16
Молодець, бабуся!
небайдужа до українка Показати IP 19 Березня 2016 11:28
якi молодцi цi;жiнки! оце патрiотизм iстинний! алкоголiзм давно вже набув масштабу нацiональноi катастрофи. якi прагнення, якi цiнностi в алкоголiкiв? все суспiльство мае бути пiд них пilдлаштоване? i не дай Боже порушити iхнi "права"! а тi *слуги народу* до яких народ звернувся(починаючи вiд сiльради), хто зобовязувався дбати про процвiтання держави i здоровя нацii - дивись який супротив чинять! Алкокорупцiонери? Нэ? НЕ ВIДСТУПАЙТЕСЬ!
Я Показати IP 16 Березня 2016 22:03
У 3ачернеччі Любомльського рну самогон продають так звані малозабезпечені сім'ї,які отримують від держави немалі гроші,а собез і сільрада і міліція все це прикривають.
123 до Я Показати IP 17 Березня 2016 09:48
Державі не потрібна здорова нація. Потрібні алкаші якими легко керувати. Не буде сільського населення не буде проблем. Тоді і земля піде з молотка
Василь до Я Показати IP 17 Березня 2016 09:55
правильно кажеш Іра
123 Показати IP 17 Березня 2016 09:52
Державі не потрібна здорова нація. Алкаші потрібні якими легко керувати.
1111 Показати IP 17 Березня 2016 10:34
Носачевичі Рожищенського району, торгують в хатах на точках - де обовязково проводити розрахунок грошима, беруть все!!!!!!!! 3 магазини і лише один має ліцензію на продаж алкоголю, два інших (ПП Богун (чоловік якої до речі депутат Рожищенської районної ради 7-го скликання) та ПП Ситник (колишій голова колгоспу)) торгують розведеним спиртом, і при спробі боротися з підприємцями які наживаються на чужій біді говорять "А ти мені нічого не зробиш".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus