USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині перепоховали останки розстріляних НКВСниками

9 Грудня 2013 16:49
386 останків невідомих перепоховали на кладовищі у Володимирі-Волинському. Людські рештки знайшли волинські і польські археологи на території пам’ятки археології та історії Національного значення «Городище». Серед загиблих були і жінки, діти та польські військові. Археологи знайшли ґудзики, золоті монети, жетон польського жандарма та взуття, яке збереглося в хорошому стані. Дослідники припускають, що невідомі тіла - це розстріляні у володимирській тюрмі органами НКВС у 1939-1941 роках. Говорять і про почерк вбивств: розстріл був «не акуратним», а тіла скидали у братську могилу обличчям донизу, щоб не бачити застиглий жах вбитих.

Це четвертий сезон розкопок на «Городищі» у Волидимирі-Волинському, де колись була в’язниця НКВС, потім гестапо і знову в’язниця НКВС. Дослідження розпочалося із 2010-ого року, коли під фундаментом замку Казимира випадково виявили 6 поховань. Також, віднайшовши жетони польських поліцейських, археологи звернулися у сусідню державу з пропозицією розпочати спільну роботу.

Директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський каже, що наприкінці року відкрили ще декілька могильних ям, а це близько тисячі поховань. Планують продовжити і надалі розкопки, щоб останнє замучене тіло знайшло спокій.

Голова державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України Ярослав Жилкін розповів: «Коли стоїш біля решток безневинних дітей, жінок, то задаєш собі питання: «Кому вони були загрозою?». Треба берегти пам’ять минулого, щоб не повторювати помилок у майбутньому».

Віддати шану загиблим приїхали волинські та польські політики, громадські діячі, науковці. Польську делегацію представляли - Генеральний Консул Республіки Польща у Луцьку Беата Бживчи, Міністр оборони Республіки Польща Томаш Сємоняк, начальник Генштабу Війська Польського генерал Мєчислав Гоцул.

Християнські священики різних конфесій відправили спільну панахиду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus