USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

На Волині вирощується 25 % м’ясного стада України

19 Жовтня 2015 08:52
Актуальні питання розвитку і ведення галузі м’ясного скотарства на Волині представники аграрної галузі обговорили під час семінару, що відбувся нещодавно за ініціативи департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації. Про це повідомляє "Волинська газета".

Участь у "м'ясному" семінарі взяли поважні гості: директор департаменту тваринництва Мінагрополітики Микола Кваша, доктор сільськогосподарських наук, директор Інституту тваринництва степових районів імені М.В.Іванова «Асканія Нова» НААН України Юрій Вдовиченко, представник фірми «Шауманн» з Чехії Ян Роусек, керівник підприємства з іноземними інвестиціями ТОВ "Ковель-агро-альянс" Юрій Другак, керівники аграрних відомств та агрогосподарств, представники Чернігівської, Житомирської, Хмельницької областей, які разом з Волинською областю вирощують понад 60 відсотків ВРХ м’ясного напряму продуктивності.

«На Волині вирощується 25 відсотків м’ясного стада України, а споживання яловичини українцями не відповідає нормам. З метою збереження галузі було вирішено зібрати нараду», – каже директор департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації Юрій Горбенко.

Учасники наради-семінару ознайомилися з роботою провідних господарств галузі м’ясного скотарства.

Зокрема, побували на пасовищах у селі Свидники Ковельського району, де худобу волинської м’ясної породи випасають пастухи СТзОВ «Зоря» та ТзОВ «Прометей», ознайомилися з роботою фермерського господарства «Перлина Турії», що у селі Задиби Турійського району та СТОВ «Ратнівський аграрій», що на Ратнівщині. Директор департаменту тваринництва Мінагрополітики Микола Кваша зазначив, що за останні 5 років поголів’я ВРХ м’ясного напряму продуктивності скоротилося, і сьогодні налічує близько 62 тисяч голів (в тому числі – близько 26 тисяч корів) в цілому по Україні. Чверть, або 25 відсотків цього поголів’я сконцентровано на Волині.

Споживання м’яса та м’ясопродуктів в Україні не досягає раціональної, науково обґрунтованої норми, яку рекомендують науковці та Міністерство охорони здоров’я. У складі м’ясного раціону здорового харчування людини повинно переважати м’ясо яловичини.

Микола Кваша зазначив, що Мінагрополітики вбачає вихід із цієї ситуації в створенні Асоціації м’ясного скотарства. Окрім того, директор департаменту тваринництва наголосив, що Україна має величезний експортний потенціал, який необхідно розвивати та виходити на міжнародні ринки. Можливо, створювати окремі підприємства, які будуть орієнтовані виключно на експорт.

Щодо державної підтримки, Микола Михайлович повідомив, що у державному бюджеті виділено 250 мільйонів гривень на підтримку галузі тваринництва.

Мінагрополітики включили у документ підтримку згідно 3 напрямів: компенсація вартості закуплених племінних тварин (не більше 12 тисяч гривень за голову), компенсація вартості будівництва та компенсація відсотків за кредити, які були взяті на розвиток галузі тваринництва. Микола Кваша висловив сподівання що найближчим часом Постанову затвердять і кошти до кінця року будуть освоєними, зазначають у профільному департаменті.

Учасники наради погодилися із тим, що назріла потреба створення Асоціації м’ясного скотарства, представником від Волині одноголосно вибрали Валентина Чернецького (керівника «Ратнівського аграрія»).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus