USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині знову володарює небезпечний борщівник

29 Червня 2016 16:58
Небезпечна рослина борщівник Сосновського, на якого в народі кажуть «отруйна помста Сталіна», знову володарює на Волині.

Зокрема, у Ковелі, ці гігантські небезпечні рослини вже вільно себе почувають по всій території міста, - пише ПроКовель.

Торік і позаторік борщівник Сосновського «оселився» фактично поряд з дитячим міським пляжем, що на річці Турія, а тепер його можна побачити, зокрема, і при виїзді з Ковеля (в районі Сільмашу), і в районі вулиць Незалежності - Грушевського (вулиця Некрасова). А в Луцьку, до слова, били на сполох про те, що небезпечна отруйна рослина масово поширюється у парку біля дитячої залізниці.

Ця зовні гарна, розкішна, велетенська рослина дуже манить до себе як дітей, так і дорослих. Однак варто пам’ятати, що краса борщівника Сосновського дуже оманлива і вкрай небезпечна.

Наразі для борщівника прийшла пора рясного цвітіння. А це означає, що зовсім скоро його насіння вітер рознесе на ще більші території. Тому екологи радять, якщо і братися за знищення цієї культури, то тепер, бо далі буде пізно. Його пропонують скошувати, але так, щоб небезпечна рослина не могла торкнутися тіла людини. Медики кажуть, що навіть одноразове торкання до борщівника Сосновського призводить до опіків 1-3 ступенів. Опіки, особливо у перші кілька діб, схожі на термічні. Для них характерна гіперемія (почервоніння), водянисті пухирі. Вони з'являються на вражених ділянках тіла не одразу після контакту, а через 1-2 дні, розвиваючись поступово під впливом сонячного ультрафіолету. Місця уражень важко гояться, загострюються прояви інших шкірних захворювань.

Торік комунальні підприємства Ковеля намагалися боротися з розповсюдженням борщівника – його плантації скошували, однак він і знову дає про себе знати саме там, де тоді побували комунальні служби. Щодо Луцька, тут теж місцями траву косили, хоча на скошеній території продовжував успішно рости та розповсюджуватися борщівник. ФОТО.

Варто нагадати, що борщівник Сосновського – це багаторічна отруйна рослина, яка виростає до 3-5 метрів заввишки. Цвіт однієї рослини дає 15-20 тисяч насінин, котрі можуть проростати в ґрунті навіть через 10-12 років. Привільно борщівник себе почуває на необроблених угіддях, берегах річок, узбіччі доріг, луках, пасовищах тощо.

Екологи радять боротися з «кусючою» рослиною радикально, рослини в період цвітіння скошувати і бажано по всій «зараженій» території одночасно, потім її спалювати, адже насіння борщівника дозріває навіть тоді, коли його скосили.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
київський майдан Показати IP 29 Червня 2016 17:45
Під мостом на Київському майдані прямо посеред Луцька борщівник - дочекаємося й ми!
полюх Показати IP 29 Червня 2016 19:16
це бамбук))
МИ Показати IP 29 Червня 2016 22:15
Заборольська сільська рада вся у борщівнику
Дiвчина Показати IP 29 Червня 2016 22:26
За власними спостереженнями можу сказати що його взагалi нiхто нiде й нiколи не косив..як рiс так й розростаеться.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus