USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На пункт пропуску «Устилуг-Зосін» затратять шість мільйонів євро

10 Червня 2010 14:02
У рамках програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна» на конкурс розбудови прикордоння подані 32 проектні заявки від організацій та установ області.

Про це стало відомо на засіданні профільної комісії Волинської обласної ради.

Зокрема, заступник начальника управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції облдержадміністрації Наталія Кролік у своїй доповіді зазначила, що загальна сума усіх поданих проектних заявок - 31 мільйон євро. Серед усіх поданих на конкурс проектів 10 відсотків від Волині. Результати конкурсу будуть відомі уже до кінця червня 2010-го.

За словами Наталії Кролік, у рамках програми транскордонного співробітництва планується і реконструкція міжнародного українсько-польського автомобільного пункту пропуску «Устилуг-Зосін». На впровадження цього проекту очікується надходження коштів у шість мільйонів євро. Щоправда, ці кошти будуть витрачені лише на розбудову інфраструктури пункту.

Утім, на думку радника голови обласної ради Сергія Григоренка, найбільшою проблемою пункту пропуску «Устилуг» є міст через Західний Буг.

«На мості постійні черги. Потрібно його розширяти. Ми можемо розбудувати там хорошу інфраструктуру, але проблеми з чергами залишаться ті самі», - зауважив чиновник.

Наталія Кролік розповіла, що ще одним питанням, яке уже кілька років «зависло у повітрі» є будівництво пропуску у селі Адамчуки. Ще у 1995 році неодноразово говорили про те, що треба збільшити кількість кордонних переходів для автомобільного сполучення на українсько-польському кордоні.

Була розроблена технічна документація, складений кошторис робіт, відведені земельні ділянки на будівництво переходу в Адамчуках. Наталія Кролік уже й не пригадує, скільки на це було потрачено грошей.

Після подання у Кабмін була написана нота до польської сторони. Утім поляки відмовили: адже територія з польської сторони кордону – заповідна зона і охороняється законом.

Крім того, як повідомив заступник голови обласної ради Борис Загрева розповів, що не було дотримано процедури домовленості.

«Ми гарно говорили, але не зробили головного. Ми підготували ноту вже після проведення підготовчих робіт. І хоч попередні домовленості з польськими владцями були, але ж є ще й екологи.

Щоправда, дійсно, пунктів пропуску між Польщею та Україно недостатньо. У планах польської сторони, як мені відомо, є будівництво двох додаткових пунктів пропуску на Львівщині. Про Волинь говориться лише у аспекті розширення Ягодинської митниці. Я вважаю, що треба це питання піднімати перед діючим урядом». – зазначив Загрева.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus