USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині не утилізовують небезпечні лампи з ртуттю

11 Лютого 2011 16:27
Волиняни викидають люмінесцентні лампи, які містять ртуть, на звичайні смітники. Місцеві екологи знають про небезпеку, яку приховують десятки й сотні відпрацьованих ламп на смітниках, проте у цілій Волинські області досі немає жодного пункту прийому цих шкідливих відходів.

А між тим, вони необхідні – адже тільки так ці лампи можна правильно утилізувати. На Волині збір відпрацьованих ламп, які містять ртуть, кажуть екологи, здійснює два підприємства: рівненське «Рівне-Екохелп» та львівське ВТП «Екоцентр».

У чому небезпека?

Фахівці стверджують, що головна небезпека, яку несуть у собі енергозберігаючі лампи, – це випари ртуті. Їх концентрація в повітрі понад 0,2 міліграма на кубічний метр викликає гостре отруєння організму людини.

Симптоми гострого отруєння проявляються через 8-24 години: починається загальна слабкість, головний біль та підвищується температура; згодом – болі в животі, розлад шлунку, хворіють ясна. Ртуть уражає нервову систему, а тривалий її вплив викликає навіть божевілля.

Кожна лампа містить до 0,2 грама рідкої ртуті, яка, якщо трубку розбити, починає випаровуватися й забруднювати повітря. Коли лампа увімкнена, ртуть випаровується і розряд проходить у її випарах. Після охолодження лампи ртуть осідає на її поверхні дрібними крапельками, які помітні неозброєним оком.
Тому розбивати такі лампи в жодному разі не можна.

Більше людей – більше проблем

За словами начальника відділу екологічного оперативного міжрайонного контролю Держекоінспекції у Волинській області Анатолія Штондіна, проблем зі збором та з утилізацією таких ламп найбільше у великих містах, де немає пунктів збору таких виробів.
«На великих підприємствах усе гаразд – вони заключають договори з фірмами, що займаються утилізацією цих ламп. А от просте населення не має куди їх здавати», - констатував Анатолій Штондін.

«Потрібно розробити спеціальну програму, в якій прописати механізми утилізації шкідливих побутових відходів. Це стосується не лише енергозберігаючих ламп, а й, наприклад, батарейок, в яких міститься дуже багато важких металів», - зауважив еколог.

Шлях вирішення відомий, але…

У Держекоінспекції Волині розповіли, що для вирішення такої проблеми повинні діяти спільно екологи, санепідемстанція, місцева і державна влада.
Збирати і знешкоджувати лампи найправильніше силами їх реалізаторів – магазинів і супермаркетів. Продавці мали б приймати непрацюючі лампи від населення при наявності касового чека та передавати їх на спеціалізовані підприємства для знешкодження. А в ціну лампи вкладали б витрати на її утилізацію.
За словами начальника відділу екології Луцької міської ради Бориса Сороки, міська влада ще всерйоз не бралася за вивчення ситуації, а відтак у Луцьку для населення немає жодного пункту прийому побутових відходів.

«Не буде ж кожна людина заключати договір, аби вивезти дві-три лампочки? Я вважаю, що спочатку потрібно дізнатися, скільки таких лампочок реалізовується у місті. І, звичайно, хто їх продає. Адже якщо вони продають, то повинні визначити місце, куди їх викидати», - вважає Борис Сорока.

На його думку, у Луцьку такий пункт можна створити на базі якогось супермаркету. Потім слід провести серед населення роз’яснювальну роботу: пояснити куди, коли і як здавати відходи. А магазин зобов’язати заключити зі спеціалізованими фірмами договір на утилізацію люмінесцентних ламп.

«Думаю, утилізація люмінесцентних ламп для населення на перших порах може здійснюватися за рахунок коштів Фонду охорони навколишнього середовища», - запропонував Борис Сорока і пообіцяв, що обов’язково детальніше вивчить цю проблему.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
DIF Показати IP 13 Лютого 2011 19:55
В когось виникла ідея як можна викачати гроші і причипились вже лампочок і роздули цю проблему як будто радіоактивні відходи, молодці, треба всіх налякати і побільше!, шоб потім і бабла скосити побільше. Для тих хто в танку ше раз напишу в ртутному градуснику НАБАГАТО більше груті!!!! Але чомусь це некого не цікавить, бо всі привикли. Викинутий 1 градусник це ніж 1000 лампочок!!! (2,5 грам перевести в міліграми 2500 міліграм в одному градуснику, в люмінесцентна лампа містить від 1 до 70 мг (а не 0,2мг як тут пише) . Хто не поняв БІЙТИСЬ ЛАМПОЧОК... ))))
NELC Показати IP 13 Лютого 2011 20:51
Туфта це все, в українців діє лише один принцип, "Поки смажений півень не клюне?", тому будемо чекати "півнячого клювка"... )-:
Олександр Показати IP 26 Лютого 2015 22:53
Хочу не погодитись із попередніми коментатором DIF. Аргумент щодо шкідливості градусників здається вірним, але керуючись цим можна зробити висновок, що коли ми закрили очі на одну проблему то варто закрити очі і на усі інші проблеми. Крім того, я думаю що з кожного дому виходить значно більше відходів лампочок ніж градусників. Також хочу непогодитись із коментатором NELC. Я вірю, що люди можуть чинити свідомо. Саме для цього Господь дав нам розум.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus