USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині простоюють десятки гектарів землі

20 Жовтня 2010 15:11
Відсутність розмежування земель державної та комунальної власності на Волині призводить до простою земель, їх неефективного функціонування та затримки розвитку сільськогосподарських підприємств.

Про це під час засідання постійної комісії з питань сільського господарства, продовольства та інвестування села і земельних відносин 20 жовтня повідомила перший заступник головного управління Держкомзему Світлана Богута.

Як наслідок, зі слів Богути, органи державної виконавчої влади та місцевого самоврядування за 2010 рік передали в оренду лише 26% від загальної площі сільськогосподарських угідь земель запасу та державного резервного фонду.

Такий невеликий відсоток спричинений тим, що при передачі земель у колективну власність колишніх сільгосппідприємств до земель запасу були передані малопродуктивні, а часом і зовсім не придатні для вирощування культур землі.

За словами депутата Валерія Діброви зараз в області є 169 гектарів землі в державній власності, які неможливо обробляти, висівати на них культури. Їх треба переводити в інші категорії.

Особливі проблеми є в Локачинському та Шацькому районах з приватними господарствами. Одноосібники при розпаюванні землі брали якнайбільшу площу, не розуміючи, що більші ділянки мають менше чорнозему. Тепер, каже Діброва, селяни не знають, як обробляти і що робити з тими землями.

Діброва каже, що управління проситиме сесію облради наступного року виділити кошти для проведення інвентаризації земель та їх подальшого розмежування, аби вирішити проблему непридатних чи малоефективних земель.

Також необхідно передбачити кошти для проведення великомасштабного картографування ґрунтів та поновлення планових матеріалів.

Загальна площа сільськогосподарських угідь земель запасу та держрезерву, не наданих у користування і власність станом на 2010 рік становить 161,4 тисяч гектарів. Найбільша площа таких угідь у Любомльському, Ковельському, Маневицькому та Старовижівському районах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus