USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині у розпалі – «сезон блукань». ВІДЕО

11 Жовтня 2010 13:13
У грибний сезон у волинських лісах губиться чимало людей.
Від цього чимало клопоту мають рятувальники і лісівники, яким доводиться шукати грибників, повідомляє «НТН».
Люди вирушають в ліс з кошиками, пакетами й відрами і аж ніяк не з навігаторами чи картами. Хоча фанати збиральництва в лісі не губляться – у цьому впевнені місцеві грибники.
«Ніколи не блукала, знаю добре ліс, і цікавлюся крепко грибами і лісом. Без лісу не можу жити», – розповіда мешканка села Тростянець Євгенія Хрусь.
А от сезонні відвідувачі, аби не їхати додому з порожніми руками, ладні блукати в гаях годинами. «Легше заблудитися, звичайно, у мішаному лісі, де один ярус, другий ярус. Так, ніби – підріст і підлісок. Він не проглядається, і люди легше губляться. Наприклад, ми, працівники лісового господарства, завжди маємо при собі планчики, планшети, і ми користуємося ними», – каже інженер лісу Тетяна Наводнічик.
Перш ніж лізти у непролазні чагарники, кажуть лісівники, треба визначитися зі сторонами світу. Якщо не можна цього зробити – слід брати компас. Однак найкращий орієнтир для горе-грибника – стежина чи річка.
«Треба виходити на якусь дорогу, до річки, треба виходити на якусь доріжину. Якщо дійти до річки, то річка завжди виведе туди, де живуть люди. Але треба йти, звичайно, за течією. Можна так само визначити по корі. Якщо в березовому лісі знаходимося, то береза з північної сторони буде більше з тріщинками, кора буде на ній грубша і темніша. А з південної сторони – біліша», – інформує далі Наводнічик.
Минулого року подружжя пенсіонерів, які заблукали в лісі, шукали 22 години.
«Вони заблукали через те, що захопилися збиранням грибів. Самі не місцеві, місцевості не знали, – згадує ті події рятувальник Денис Меремеля. – Наступила ніч, і вони заночували під деревом, а зранку знову пішли, бо почули шум з траси і вийшли з другої сторони лісу».
За таких обставин для рятувальника перш за все треба знати ліс. Тож ще з літа, готуючись до «сезону блукань», еменесники разом з інженерами змушені опрацьовувати схеми лісових кварталів та робити обходи.
«Підрозділи разом з лісниками вивчають стан лісів, – коментує заступник начальника ГУ МНС України у Волинській області Віталій Горшков. – В кожному підрозділі є оперативна карта розташування лісів, які поділені на ділянки, сектори. Вони разом проходять всі ці ділянки, лісові господарства, вивчають їх. І проводять роз’яснювальну, попереджувальну роботу з населенням Волині по загубленню в лісах».
Нагадаємо, минулого тижня волинські рятувальники допомогли вибратися з лісу лучанину, який заблукав, збираючи гриби.








Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Микола Показати IP 11 Жовтня 2010 14:06
Оні б єщьо с чємоданамі пошлі! (с) Не поняв, а жде реклама лутшего в мірє ГЛОНАСА?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus