USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

На Волині є природні добрива, але нема грошей на їх видобуток

10 Березня 2011 17:11
На Волині налічується 280 озер, у багатьох з яких наповнення донними відкладами, тобто сапропелем, становить аж 60% – це чудове добриво, але на його видобуток потрібні кошти.
Директор Поліської дослідної станції Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства і агрохімії імені О. Соколовського» Володимир Гаврилюк розповів, що на основі сапропелю виготовляють органо-мінеральні добрива, природні стимулятори росту. Про це пише «Експрес».
Він додав, що це добриво має здатність зменшувати перехід радіо цезію з грунту у вирощену продукцію.
Великі запаси сапропелю, за словами Гаврилюка, є в озерах Шацької групи, а також в Маневицькому районі, в північних районах області, каже директор станції.
Але, щоб його добувати, потрібно вкладати кошти.
«А жодна програма з родючості в нашій області не дії, – пояснив Гаврилюк. – За Союзу сапропель на Волині добували на восьми озерах. І це добриво централізовано, через підприємства сільгоспхімії розводили й підживлювали ним поля».
Нині такого не практикують, каже він. «Якщо на якомусь озері й налагодять видобування, то немає покупця, – додає. – Малим товаровиробникам нерентабельно закуповувати це добриво, бо його потреба становить невелику кількість. А великих виробників на Волині мало».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Belryhelf Показати IP 18 Жовтня 2011 04:18
Доброго дня , хочу порекомендувати дуже цікавий блог про заробіток, користуючись ідеями автора сам заробив вже чимало. Заходимо говоримо спасибі автору саморозвиток людини

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus