USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Нелегали з Волині рвуться в Європу. ФОТО

15 Січня 2010 14:06
Пункт тимчасового утримання нелегальних мігрантів, що у селі Журавичі Ківерцівського району, працює у звичному режимі.
У цьому запевняє начальник пункту Юрій Березинський.
Нагадаємо, що з 1 січня набула чинності частина угоди між Україною та ЄС про реадмісію громадян третіх країн та осіб без громадянства. У зв’язку з цим були побоювання, що з того часу в Україна «захлинеться» від потоку мігрантів, відданих Європою.
«Нам встановлено ліміт наповнення 181 особа, тому не маємо права поселяти більше. Жодних попереджень про масовий потік мігрантів не надходило ні з сторони МВС, ні  від прикордонників», – сказав Юрій Березинський (на фото внизу).

Зараз там перебувають 126 «квартирантів» - троє дітей, п’ятеро жінок, та більше сотні чоловіків. Найбільше їх з Афганістану – 36 осіб. З Сомалі в Журавичах «гостює» 21 особа, із В’єтнаму – 20.

У пункті розповіли, що деякі країни неохоче визнають своїх громадян. Це Пакистан, Індія, Афганістан. «Оскільки центр може утримувати таких громадян не більше шести місяців, то їх доводиться звільняти», - стверджує заступник начальника пункту Валерій Новосад.
В центрі перебуває значна частина громадян з мусульманських країн. Відтак тут –  особливий підхід до умов утримання. Жіночі і чоловічі гуртожитки розташовані в різних будинках.

Є в гуртожитках і спеціальні кімнати для проведення релігійних обрядів.

За час роботи через пункт пройшла 461 особа. Більше половини з них так і не вдалося документувати. Адже процес встановлення особи складний: іноземці часто просто говорять неправду.  
Було й таке, коли людину затримували вдруге, й та знову опинялася в Журавицькому пункті. Але називалася іншим іменем і наполягала на тому, що «відіт начальніка пєрвий раз»

Будівництво пункту коштувало близько 36 мільйонів гривень – розповів заступник міністра внутрішніх справ України Василь Мармазов. 16,2 з цих грошей дав Європейський Союз.
Попри всі обіцянки ЄС підтримувати функціонування центру для нелегалів, сьогодні, зі слів начальника пункту, нелегалів повністю утримує держбюджет. На утримання однієї особи щодня витрачається 22-24 гривні.
ЄС надає правову та гуманітарну допомогу, проте журавицький пункт для нелегалів тільки за 2009 рік «з’їв» приблизно 3,5 мільйона державних грошей.

Майже всі ті, хто опинилися в тимчасовому затриманні в Журавичах, не хочуть тут лишатися. Неможливо придбати якесь житло, немає роботи, не бачимо перспективи – кажуть вони. Як свідчить практика, тільки два відсотки нелегалів отримують в Україні статус біженця. А за весь час існування волинського пункту жодна іноземна особа не отримала такий статус.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus