USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Олександр Башкаленко: «Людей не цікавить партійність. Їм треба вирішення проблем»

25 Жовтня 2010 19:17
Передвиборча кампанія добігає кінця, втім, після виборів життя не закінчується. Про оновлення життя та перспективи краю - наша розмова з головою обласної організації Партії регіонів, першим заступником голови ОДА, Олександром Башкаленком.

- Ви періодично виїжджаєте у райони на прийоми громадян. Пішов поголос про ефективність такої практики. Люди переконуються в тому, що влада може не лише обіцяти. Чи маєте намір продовжувати цю традицію?

- Правду кажучи, не вбачаю жодного зв’язку між виборами і прийомом громадян. Питання, з якими до мене звертаються, я вирішую тому, що я - посадовець і держава довірила мені цю місію. До моїх службових обов’язків входить допомога громаді, тому, звичайно, виїзні прийоми громадян триватимуть і надалі, незалежно від виборчих процесів.

- Що ви можете сказати про ставлення до Партії регіонів в районах?

- Можу сказати, що відвідуючи райони і спілкуючись з людьми, я не відчув жодного негативу. Більше того, для себе зробив висновок – сьогодні мало кого цікавить, якою є партійна приналежність. Сьогодні люди хочуть, щоб вирішувались їхні проблеми – дороги, газ, освітлення вулиць. Іноді буває, що на прийом приходять громадяни і починають з того, якої вони партійної приналежності. Я відразу зупиняю їх і прошу перейти до суті. Для мене це немає жодного значення. Партійною роботою я займаюся у позаробочий час. На прийомі я - представник влади, а не партії.

- Нинішні вибори будуть проходити за змішаною системою, пропорційно-мажоритарною. Чи знайомі Ви з кандидатами в районах, які йдуть по мажоритарних виборчих округах?

- Майже з усіма кандидатами я знайомий особисто. Це - достойні особистості. Протягом останніх років нашої активної партійної діяльності до лав партії приєднувалися надійні люди. Решта, хто не хотів дотримуватися партійної дисципліни або ж не поділяв принципових моментів нашої політичної сили, відійшли або відсторонені. Президентські вибори 2010 року внесли свої корективи і допомогли відібрати справді надійних та порядних людей. Єдине, що хотів би додати з цього питання, це те, що ми будемо дуже ретельно спостерігати за діяльністю кандидатів, які йдуть на вибори від нашої політичної сили. Адже ми несемо за них відповідальність перед громадянами, а тому будемо вимагати відповідності слів і справ.

- Якими критеріями керувалися відбираючи ці кандидатури. Відомо, що далеко не кожен бажаючий міг стати кандидатом від Партії регіонів?

- Однозначно, це - не будь-хто. Партійна організація дослідила рейтинги партійців, визначила їх участь в партійному будівництві, участі у виборчих кампаніях ну і, безперечно, прислухалися до думки громадян місцевості, де вони проживають.

- Що ви можете сказати про імідж керівника владної структури, яким він повинен бути? Адже ви уже понад півроку на посаді першого заступника?

- Це широке питання. За час свого перебування я чітко зрозумів, що стиль керівництва у системі влади потрібно змінювати. Я був військовим, тому звик до конкретики. Сказав «зроблю», відповідай за сказане. Інших варіантів немає. Часто під час засідань-нарад я слухаю керівників управлінь, вони доповідають, звітують, ініціюють приписи та доручення. Але коли я питаю про терміни виконання цих доручень, то відповідь «найближчим часом» мене не влаштовує. Мені потрібні конкретна дата і конкретний виконавець, щоб було з кого спитати. У владі не повинно бути подібної абстрактності, лише конкретика. Я дуже не люблю порожніх балачок.

- Володимир Матвєєв, зараз балотується в мери Ковеля. Як Ви оцінюєте його, як людину і кандидата?

- Особисто я пишаюся, що колись доля звела мене з цим чоловіком. Якщо б бодай 50 відсотків людей були такі, як Матвєєв, у нас був би порядок. Я можу його охарактеризувати як людину принципову. Він ніколи не продасть своїх. Він знає ціну дружбі, порядним людським стосункам. На жаль. у більшості наших політиків цих якостей немає. Як керівник він зуміє згуртувати навколо себе надійну команду.

- Переглядаючи списки від Партії регіонів, не можна не відзначити значну кількість військових. Це чимось зумовлено, чи просто так склалося? До того ж багато нових прізвищ, які до цього не були помічені у політиці?

- Такого конкретного наміру не було. Цих людей делегувала громада того чи іншого району. Очевидно, що дисциплінованість та конкретність кандидатів їм імпонує. А військова служба глибоко закладає такі якості. А щодо нових прізвищ, то я повинен сказати, що «незамуленим оком» іноді краще видно проблему. До нас приєдналися люди, які, можливо, не були політиками, але є фахівцями. При вирішенні реальних проблем така характеристика значно важливіша, чи не так?

- Як тривають роботи у Зимненському монастирі, і чому Ви вирішили взятися саме за цей монастир, адже зараз є багато церков, які потребують допомоги, в тому числі й пам’ятки архітектури?
- Роботи проводяться за усіма стандартами і в максимально швидкому темпі. Адже святиню такого значення потрібно оберігати, що б не сталося. Уряд виділив і спрямував кошти на усунення аварійної ситуації у Зимненському монастирі, пов’язаної із зсувом ґрунту. Цей монастир - найдавніший в Україні. Коли я буваю тут , щораз відчуваю якийсь трепет. Це – воістину святе місце намолене сотнями тисяч людей. Аварійно-реставраційні роботи я контролюю особисто. Під моїм контролем рівно ж і процес розбудови об’єктів соціальної сфери – дитячі садочки, школи, монастирі та лікарні А підстави для пильного контролю, як засвідчив минулий досвід, є. Закривати очі на те, що відбувається в країні не можна. Якщо виділили гроші, а половину з них вкрали, хіба це нормально? Повірте, якщо практику пріоритету власної кишені викорінити, то ми стали б заможною державою. Власне ми і йдемо на місцеві вибори, щоб нарешті змінити статус бюджету, який тривалий час виконував роль дійної корови, і, нарешті, спрямувати кошти на користь громади!
Розмовляла Лариса КУЗНЄЦОВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus