USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Оцінка гри «Волині» у 2013 році: аналіз журналістів

5 Грудня 2013 15:00
Грудень – найкращий місяць для усіляких підсумків та роздумів стосовно виступів улюбленої команди. Футболісти більшості команд на канікулах, уболівальники чекають хіба тільки матчів у єврокубках та різноманітних жеребкувань. Є час обговорити гру луцької «Волині»…

Клубна прес-служба зібрала думки журналістів провідних українських футбольних ресурсів стосовно виступів «Волині» у перших вісімнадцяти матчах поточного чемпіонату. Ми спілкувалися зокрема із Сергієм Швецем (UA-Football), Олександром Озірним (Football.ua), Андрієм Фесуном (Footboom.com), Артемом Франковим (журнал «Футбол»), Володимиром Зверовим (програма «ПРО Футбол» на каналі «2+2») та Романом Бебехом («2+2»). Приємно, що ЗМІ доволі оптимістично оцінюють гру «хрестоносців» та перспективи команди Віталія Кварцяного у 2014 році.

У першій частині цього діалогу подаємо роздуми журналістів про підсумки першої частини сезону

Чи здатна "Волинь" на більше, аніж 9 місце?

«За сприятливого збігу обставин лучани могли б нав’язати боротьбу донецькому «Металургу», «Ворсклі» та «Зорі» за шосту сходинку, однак весна для «Волині» починається не найкращим чином – поєдинками з «Дніпром» та «Металістом», - вважає Сергій Швець із UA-Football. – «Зрозуміло, що шанси у команди Кварцяного є, однак перевага все ж на боці фаворитів, тому більш вірогідно, що «Волинь» зосередиться на протистоянні з «Карпатами» та «Іллічівцем» саме за дев‘яту сходинку. Незаперечним плюсом, на думку журналіста UA-Football, є те, що «хрестоносці» відірвались від зони вильоту на досить комфортну відстань. Коли не тисне відповідальність за результат, грати значно легше.

«Волинь» здатна більш, ніж на 9 сходинку – переконаний головний редактор журналу «Футбол» Артем Франков. «Для цього необхідні такі умови: відсутність травм, більш стабільна гра, зимове посилення, відсутність конфліктів в клубі і команді, «розвал» конкурентів». «Питання й в іншому», - коментує Франков, – «Команда сама мусить хотіти бути вище сьогоднішнього місця».

«На теперішній час «Волинь» займає саме своє місце – з 9-го по 12-е» - це думка журналіста порталу Footboom Андрія Фесуна. «Вище знаходяться команди, які зараз демонструють більш змістовний футбол, а головне – у них більш кваліфікований підбір виконавців», - вважає журналіст. Водночас він зауважує, що після того, як влітку команда відмовилась від дорогих виконавців та переглядала футболістів з першої та другої ліг, мало хто міг передбачити, що «Волинь» перед зимовою відпусткою буде навіть на 9 місці. «Тут відчувається рука головного тренера. Але не треба забувати, що знизу «підпирають» «Іллічівець», «Карпати» та «Севастополь» - колективи, які зараз приблизно одного рівня, у кожного з яких свої складнощі. Для того, щоб битися за більш високе місце треба гарно попрацювати над комплектацією складу під час перерви», - констатує Фесун.

Роман Бебех із каналу «2+2» вважає «Волинь» командою, «яку найскладніше передбачити». Він пригадує зокрема стартовий матч цього чемпіонату: «Кварцяний привіз команду (наполовину зібрану з гравців першої ліги) до Києва протистояти багатомільйонним за ціною контрактів новачкам «Динамо». Результат матчу, напевне, не потрібно нагадувати. Сімінін своїми підкатами з`їв Ленса і той одразу зрозумів, що таке український футбол. Так от, цей матч показник того, що потенціал у команди дуже великий, тим паче, що ставка робиться на молодь». Бебех впевнений, що потенціал бути в першій 7-ці є, але для цього багатьом виконавцям «потрібно ще пройти збори від Віталія Володимировича».

«Будь-яка команда здатна на більше за умови якісного підсилення. «Волинь» - не виняток», - стверджує Олександр Озірний із Football.ua. Найгостріша потреба нашої команди у цьому сенсі - форвард. «Жоден з тих, хто є, не відповідає місцю в десятці», - вважає Озірний. – «Склади інших команд, які ведуть боротьбу за місця з 1-го по 10-е, сильніші».

Головний редактор програми «ПРО Футбол» на каналі «2+2» Володимир Зверов пригадує слова Віталія Кварцяного після матчу із «Говерлою» в Луцьку (0:1) про те, що «яка різниця: 8-е чи 14-е місце». Зверов вважає, що у сезон переходу на інший стиль гри конкретно 9-е місце не варто вважати принциповим завданням. «З огляду на турнірну таблицю можна, звичайно, розміркувати чи досягне «Волинь» 6-8 місця. Але, вважаю, що до цього нинішня команда поки не готова», - констатує журналіст.

Чи змінилися, на ваш погляд, тренерські симпатії Віталія Кварцяного стосовно потужних, високих гравців?
- Думаю, Віталій Володимирович ніколи не відмовиться від гравців формату Златана Ібрагімовича. Ось і останній трансфер Падовані Селіна тому підтвердження, адже бразильця ніяк не назвеш мініатюрним гравцем. Той же Нємчанінов (номінальний лівий захисник) достатньо фактурний, як для свого амплуа. Втім, міцні позиції Бабатунде і Мемешева в основному складі, а також ставка в перспективі на Задерецького, говорять про те, що Кварцяний «не зациклений» на одній ідеї і готовий імплантувати у склад мобільних «технарів» - така думка Сергія Швеця із UA-Football.

Андрій Фесун (Footboom.com) у дилемі «високі чи низькі» бачить швидше питання командної швидкості. «Вважаю, що саме швидкості інколи не вистачає команді, щоб швидко переходити від оборони до атаки, або вибігати в контратаки», - сказав Фесун.

Роман Бебех («2+2») погоджується, що в захист і нападі Віталій Володимирович «шукає саме атлетичних, габаритних, тих, що не бояться боротьби». На його думку, не просто так Шумахер серед найкращих асистентів команди, адже він може виграти другий поверх та скинути під удар. «Водночас, люблячи високих футболістів, Кварцяний не цурається брати в команду і невисоких бійців. Сімінін, Мемешев тому підтвердження».

Олександр Озірний (Football.ua) вважає не надто високого Флорентіна Матея скоріше винятком, який підтверджує правило. «Бабатунде і Задерецький, які нижче за 180 см, - флангові гравці, а пристрасть Кварцяного до «велетнів» діє тільки тоді, коли це гравці центральної осі - від захисту до нападу. Там у "Волині" всі під 190 см. Отож, все без змін» - констатує Олександр.

Володимир Зверов («Про Футбол», «2+2») вважає, що оновлена система гри «Волині» будується на намаганні контролювати м`яча "внизу" і на флангах. А для цього не потрібні 10 баскетболістів. «Чесно кажучи, мені такий стиль до вподоби. У нього добре розкриваються симпатичні мені хави Бабатунде і Мемешев», - сказав Володимир.

Хто із гравців клубу став для вас особисто відкриттям за ці вісімнадцять турів?
«До поточного чемпіонату я не знав Редвана Мемешева, хоча він встиг зіграти чимало поєдинків в першій лізі. Відмінні фізичні якості вкупі з непоганою технікою роблять його одним з найперспективніших гравців свого покоління», - це думка Сергія Швеця із UA-Football. Його підтримують й інші журналісти, які зазначають, що за півроку майже нікому невідомий гравець доріс до рівня молодіжної збірної України.

Роман Бебех вважає, що Мемешев – «хлопчина, про якого ніхто не чув, забивав «Шахтарю» та не боявся «Динамо». Він дуже сильно додав. Це вже не той хлопчина, який прийшов з першої ліги, і поки невпевнено себе почуває, боїться десь взяти на себе. Передача на фланг Мемешеву - це загострення гри, бо він грає нестандартно та має швидкість».

«Мені Шумахер відкрився по-новому», - розповідає Володимир Зверов. – «Гравця, здавалося, списали, а він повернувся і став ключовим. Нечасто таке буває, що головний тренер «Волині» публічно зізнається: «Важко, мовляв, без когось із гравців». Кварцяний так говорив про Шикова (але македонець відіграв не звичному солідному рівні) і про Шумахера. «Прогрес бразильця очевидний. Невже Шумі нарешті почав вчити мову і розуміти, що від нього хочуть?», - констатує Зверов.

Крім того, журналістам запам’ятався поєдинок Волині з Дніпром, в якому «засвітився» Дмитро Задерецький. «Так, йому не вдалось одразу закріпитись в основному складі, однак цьому є логічне пояснення: Дмитру всього 19 років. Вірю, що під пильним керівництвом Віталія Кварцяного Задерецький стане новим відкриттям «Волині», головне, щоб не "спіймав зірочку", що особливо люблять молоді українські виконавці», - вважає Сергій Швець із UA-Football. Андрій Фесун у цьому сенсі також бачить у Задерецькому велику перспективу для команди, але радить Дмитру «більше працювати та дослухатися до головного тренера».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus