USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Петро Кравчук: «Головне завдання УСДП – працювати для людей»

23 Жовтня 2010 10:04
Місцеві вибори 2010 року мають стати перевіркою політичних амбіцій Української соціал-демократичної партії. Перед політичною силою, представленою понад 800 депутатами усіх рівнів, стоїть завдання не лише підтвердити свої позиції, а й зміцнити їх задля реалізації програмних цінностей, головною з яких є побудова в Україні соціальної держави. Про цілі та завдання УСДП на Волині – розмова з головою обласної організації Петром Кравчуком.

- Петро Костянтиновичу, до місцевих виборів залишився тиждень, як Ви оцінюєте готовність Української соціал-демократичної партії до перегонів?

- На мою думку, все йде за планом. Люди працюють з самовідданістю: за ідею розбудови України, яка матиме зовсім інший вигляд, аніж те, що існувало до цього часу. Думаю, найкращим мірилом наших зусиль стане результат на місцевих виборах, який, переконаний, продемонструє ефективність всіх зусиль партії.

- А чи є якісь проблеми у обласної організації УСДП?
- Будь-яка робота не може йти, як по маслу. Є певні проблеми, є певні перешкоди. Але це - робочі моменти. Ми працюємо над їх розв’язанням. Вибори і відстоювання інтересів – це боротьба. Та ми готові до неї і щодня йдемо до перемоги.

- УСДП вперше за останній час йде на вибори самостійно, без партнерів. Наскільки це допоможе партії?
- Самостійна участь у виборах – це вимога нового законодавства, адже громадяни тепер голосуватимуть не за політичні блоки, а за партії. До цього можна ставитися по-різному, але не треба забувати і про позитивні моменти.
Якщо раніше мало хто звертав увагу на програми, голосуючи за лідерів персональних блоків, то тепер українці стануть більше зважати на ідеологію.

Донині Українська соціал-демократична партія брала активну участь у роботі Блоку Юлії Тимошенко, в результаті чого більш ніж 800 членів УСДП працюють депутатами усіх рівнів. І це суттєва сила! Тепер наше завдання – конвертувати таку силу у реальні результати.

- Чи координуєте Ви свої дії з партнерами по Блоку Юлії Тимошенко?
- Звичайно, є певні домовленості. І ми, і наші партнери розуміємо, що краще йти на ці вибори двома колонами. Те саме стосується і списків членів виборчих дільниць.
Це проста математика, коли 1+1 більше, ніж просто один чесний член комісії. І одним з наших спільних із БЮТ завдань є саме гарантування чесності та прозорості виборчого процесу.
Звісно, що у форматі паралельної участі з’являється певна конкуренція. Тим більше, що Блок Юлії Тимошенко всі ці роки сповідував нашу, соціал-демократичну ідеологію. З одного боку, нам це дуже приємно, а з іншого, це створює певні труднощі. Адже тепер доведеться наново розповідати людям, що «справедливість», «рівність» є ідеологічними цінностями саме Української соціал-демократичної партії.
Втім, я вже казав, що раніше люди голосували за бренди, а тепер будуть ставитися до свого вибору більш ідеологічно зважено.

- Чому Ви вважаєте, що раніше люди голосували за бренд, а тепер за ідеологію?
- Тому що, тепер у нас є новий Закон «Про місцеві вибори», який відкриває дорогу саме ідеологічним партіям, а не технологічним інструментам в рамках лідерських блоків.
Впевнений, що таким чином додається дуже серйозний інструмент, коли виборець, спокійно зможе подумати: «Якою я хочу бачити Україну?». Звісно, він може згадати про досвід європейських країн, у половині яких саме соціал-демократи формують уряди. Всі ми чули про шведську модель соціалізму, яку багато в чому ставили у приклад.
Українська соціал-демократична партія пропонує не вигадувати велосипед, а взяти на озброєння саме шведський зразок побудови як політичної системи, так і економіки, де є місце і ефективним підприємствам, і високим соціальним гарантіям.

- Як складається ситуація на Волині? Хто з представників УСДП в регіоні себе найкраще зарекомендував?
- Усі наші представники працюють на відмінно. Але прізвища найкращих має називати не керівництво партії, а результат на виборах.
Ми висунули своїх кандидатів на всіх рівнях: і селищних голів, і сільських депутатів, і міських голів. Крім того, ми займаємося благодійними та соціальними питаннями, що повністю відповідає нашому статуту: буваємо у лікарнях, відвідуємо будинки людей похилого віку, дитячі будинки. Ми їх підтримуємо, влаштовуємо акції. Це те, чим ми займались, займаємось та будемо займатися й надалі.

- Соціал-демократична ідеологія в Україні має майже 100-річну історію. Соціал-демократом була й Леся Українка. А з чим сьогодні йдуть до людей однодумці Лесі Українки?
- Це ви правильно сказали, що ідея соціал-демократії завжди була основною для всіх українських патріотів, для тих, хто боровся за Незалежність нашої держави. Соціал-демократом була не лише Леся Українка, а й Іван Франко. Парламент Української Народної республіки теж складався, переважно, з соціал-демократів.
І за 100 років ідеї, виплекані Лесею Українкою, не втратили своєї актуальності. Як і вона, сучасні соціал-демократи мріють про сильну, щасливу, заможну Україну. Звісно, для нас це велика честь – бути фактично однопартійцями такої видатної людини, як Леся Українка. Але, водночас, це й велика відповідальність, із якою ми, переконаний, впораємось.

- А які у нашому регіоні є найбільш типові проблеми і як УСДП збирається їх вирішувати?

- Найбільша проблема це те, що Волинь - це українські ворота до Європи. Тому кожен європеєць, коли приїжджає до нас у країну, одразу звертає увагу на нашу інфраструктуру, на дороги, на готелі. І ці ворота не завжди виглядають добре.
Тому одразу після виборів ми будемо вирішувати цю проблему. По-друге, ми будемо реформувати систему комунального господарства. Зокрема, ми реалізуємо інвестиційні проекти, щоб покращити стан справ: проведемо утеплення будинків, впровадимо газифікацію.
Третє питання – це вирішення проблем системи охорони здоров’я. Ми обов’язково відремонтуємо лікарні та покращимо утримання хворих.

- А як між собою поєднуються труби та соціал-демократія?
- Дуже просто. Якщо ми беремо за приклад ту саму Швецію, то там система місцевого самоврядування, по-перше, винесена за рамки державної вертикалі влади, а, по-друге, має значно більше фінансування.

Тому завданням Української соціал-демократичної партії є зміцнення системи самоуправління на Волині та створення джерел надходження коштів. Зокрема, ми наполягаємо, що більшість податків має залишатися на місцях. І тоді нам точно вистачить і на школи, і на нові труби.

- З ким Ви співпрацюватиме у міських радах, щоб виконати програму?

- Ми будемо працювати з тими, хто матиме довіру нашої громади, нашого регіону. Зрозуміло, що ми будемо блокуватися з тими, хто реально буде працювати, а не зважати на те, від кого пішла та чи інша ініціатива.

Ми будемо підтримувати усі розумні речі, які впроваджуватимуться новим складом міських рад. Зрештою, місцеве самоврядування має бути політичним в цінностях і неполітичним у результатах. Громадянину байдуже – хто вивезе йому сміття: соціал-демократ чи представник іншої партії.
Головне завдання Української соціал-демократичної партії – працювати для людей. І ми з цим завданням впораємось.

Розмовляла Ірина СЕРГІЄНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Сергій Показати IP 23 Жовтня 2010 19:13
Не можу повірити ні єдиному слову цього цинічного "слуги народу", а ще й тому, що хоч єдине слово з цієї писанини бробормотів саме він,не той рівень IQ. Чого не згадує, як хотів отруїти все місто і район ядохімікатами?
віруючий Показати IP 23 Жовтня 2010 20:25
Хай би Петро розказав про історію зі своїм липовим дипломом, а також про те, як прикриваючись протестантизмом можна вірно, віддано та натхненно служити Мамоні. Небо волає про помсту!!!
Helge Показати IP 23 Жовтня 2010 20:30
Это тот самый Кравчук, которого недавно "спалили" с поддельным дипломом?
Лучанин Показати IP 25 Жовтня 2010 11:34
Для Helge. Так, це дійсно той самий Кравчук, який був заступником міністра транспорту і в якого виявлено "липовий диплом". Мав колись зустріч із цим "політиком",і, хочу сказати, що він і два слова у речення зв"язати не може, а тут... оратор!
Валя Показати IP 29 Жовтня 2010 07:35
А також нехай розкаже, як "розтягував" СВК "Піддубці"!?! Селяни ледве позбулись такого керівника!!!!!!!!!....
VM Показати IP 25 Лютого 2024 22:02
Лучанину…не вірю що лучанин мав зустріч з Петром К., бо що що а говорити і по суті Петро дуже вмів і завжди говорив правильні речі, а на дурні питання він давав дурні відповіді і це теж правда, а тепер подивіться кого ви вибираєте призедентами Янукович міг зліпити якесь зрозуміле речення? Зеленський це взагалі якесь незрозуміле чудо незрозуміло що він говорить, точно не може по суті связати два слова, якщо журналісти задають по суті питання то щось бурмоче або принижує всіх…і це рівень Призедента! читати з папірця він вміє!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus