USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Поблизу Луцька «Панську гору» засаджують тисячами хвойних дерев

4 Травня 2015 18:18
Щовесни на горі, де колись мешкав місцевий пан, учні та вчителі висаджують до двох тисяч хвойних дерев.

У 2001 році мешканці села Ратнів Луцького району під час сільського віче вирішити заліснити Панську гору саджанцями дуба. Це понад 10 гектарів висотки, де колись знаходилося обійстя місцевого пана. Та деревця не прижилися, і дорослі охололи до цього проекту. А ось вчителі і діти Ратнівської ЗОШ І-ІІІ ст., проконсультувавшись з лісівниками, натомість листяних культур почали засаджувати гору хвойними породами.

Про це повідомляє «Волинська газета».

– Кожної весни ми висаджуємо тут півтори-дві тисячі сіянців сосни, – розповідає заступник директора з виховної роботи Світлана Муляр. – До посадки залучаємо учнів 6-11 класів, вчителів, сільську інтелігенцію.

Найважче дістати сіянці або ж саджанці потрібних порід. І кожного разу, коли здавалося б, ситуація вже безвихідна, на допомогу приходять сільський голова або ж лісівники. Декілька років тому цілий бус дворічних сіянців сосни передали для заліснення Панської гори лісівники ДП «Ратнівське ЛМГ», які вже із-за однієї назви селища Ратнів вважають їх своїми, ратнівчанами. Сосонки з базового лісорозсадника, яким керує знаменитий лісовод Григорій Козел, вже прижилися і добряче підросли.

Цього року на допомогу юним природолюбам Ратнівської ЗОШ прийшли лісівники ДП «Любешівське ЛМГ». Здійснивши лісовідновлення на своїх угіддях, вони знайшли за можливе виділити ще близько двох тисячу однорічних сіянців сосни звичайної для заліснення Панської гори. Для цього довелося організувати спецоперацію по доставці зелених чубастиків.

– На базовому лісорозсаднику ДП «Любешівське ЛМГ», який знаходиться у Дольському лісництві, ми виростили для власних потреб 700 тис. сіянців сосни звичайної, 30 тис. ялини та 30 тис. дуба черешчатого, – розповідає інженер лісових культур ДП «Любешівське ЛМГ» Віра Оласюк. – Нам їх повністю вистачило для власних потреб, тож і поділилися з юними природолюбами Ратнева.

Лісівники Любешівщини не вперше допомагають ратнівським школярам сіянцями. Років п’ять тому однорічні сосонки з Дольського лісорозсадника добирались до Панської гори УАЗом, рейсовим автобусом та сільським всюдиходом.

– Зате тепер дорослі і діти вже мають де назбирати маслят, – висловлюючи подяку лісоводам, каже Світлана Леонтіївна. – Головне ж – це причетність до відтворення прадавньої лісової слави, яку в давні часи мав цей населений пункт.

Любешівські сіянці, порадившись, педагоги вирішили використати для санітарної підсадки насаджень попередніх років. Ліс для нащадків садило близько 60 маленьких хлопчиків і дівчаток під керівництвом вчителя біології Оксани Костюк, педагога-організатора Світлани Романець та заступника директора Світлани Муляр. Хоч і стомилися, зате набралися духовної сили. Адже не дарма кажуть: «Ліс садити – із вічністю говорити!» Тож поверталися додому мрійні і щасливі.

Сергій ЦЮРИЦЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus