USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Програма «Будуємо нову Волинь» містить тільки конкретні дії, - Башкаленко

13 Жовтня 2010 12:05
Влада Волині бере на себе відповідальність за виконання кожного пункту програми «Будуємо нову Волинь». Про це заявив Голова Волинської обласної організації Партії регіонів, перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Башкаленко.

– Які документи слугують орієнтиром для подальшого розвитку області?

– Ми напрацювали доволі об’ємний і конкретний документ – це стратегічний план розвитку області до 2015 року. Програма ця називається «Будуємо нову Волинь». А я хочу додати – Будуємо нову Волинь разом з волинянами. Це не лише перелік об’єктів, це системні послідовні дії, які спрямовані на те, щоб поліпшити життя волинян, щоб вони впевнено дивились у майбутнє. Мета цієї програми – створення території, де буде захищена юність, і забезпечена старість. Це та територія, де є верховенство права, позитивний інвестиційний клімат, процвітаючі села, промисловість, сучасна доступна медицина. Все це і не тільки включає програма «Будуємо нову Волинь разом».
Ці програми розроблені в кожному місті, районі і селі. Для прикладу можу привести пункт із програми розвитку Старовижівського району. Зокрема, Поліська сільська рада ставить конкретні завдання. А саме: ремонт дитячого садочка, вирішення питання розміщення ФАПу в селі Поліське, це передача приміщення ФАПу на баланс сільської ради в село Брунетівка, це будівництво відділення зв’язку у селі Чавель. Це конкретні дії, які ми плануємо. Немає загальних фраз, є тільки конкретні дії. Ми беремо на себе відповідальність за кожен пункт цієї програми.

– Ви згадували, що є конкретні завдання на рівні чи то населеного пункту, чи то району, але все ж таки, які є способи підвищення конкурентоспроможності краю можна назвати, щоб збільшити притік інвестицій в економіку Волині.

– Проблема інвестицій є дуже гострою в економіці України. Для потенційних інвесторів головним критерієм є політична стабільність в державі. Це верховенство всього, що потрібно для інвестування. Першим кроком у цьому є узгодження діяльності як центральних органів влади, так і органів влади на місцях. Інвестори також беруть до уваги географічний фактор самої території. Волинь є дуже привабливою для інвесторів, оскільки є прикордонною територією. Вже почалося будівництво на митному переході «Ягодин». Для того щоб привабити інвесторів потрібно вдосконалити саму інфраструктуру. В планах також і якісні дороги – це дороги місцевого, державного значення. Зокрема, це траси Ягодин – Ковель, Ковель – Київ, Ковель – Луцьк, Устилуг – Луцьк – Рівне. Конкурентна привабливість це і високотехнологічний агропромисловий сектор, розвиток промисловості всіх напрямів. Також розроблена дуже серйозна програма по заощадженню і модернізації в області, які розраховані до 2015 року. Із держбюджету ми намагаємось отримати майже 320 мільйонів гривень на реалізацію цієї програми. Над усіма цими напрямками ми працюємо цілеспрямовано і наполегливо. Якщо говорити про інвестиційну привабливість, то багато що буде залежати від наявності власних коштів. В наступному році планується також збільшення робочих місць. Це також привабливість інвестицій. Необхідно також зрушити з місця туристичну галузь. Взагалі, якщо говорити про інвестиційне планування, то це повинен бути не стихійний процес, а багаторічний план розвитку.
В нас в області є відповідний план, він передбачений до 2020 року і має на меті залучення інвестицій на суму майже 790 мільйонів доларів. Якщо й далі говорити про інвестиційну привабливість Волині, то в цьому році вона посіла третє місце по залученню інвестицій. Ми зареєстрували інвестицій на 14 мільйонів доларів. В такий кризовий період це доволі велика сума.

– Які перспективи розвитку підприємництва, адже це малий, середній бізнес, робочі місця, податки, зрештою утвердження середнього класу?

– Я колись сам починав з малого бізнесу. Зараз коли я спілкуюся з підприємцями то вони говорять, що не треба нам допомагати, тільки не заважайте. Все, що потрібно сьогодні для цього цієї ланки – це доступ до кредитно –фінансових ресурсів, стабільне та не суперечливе законодавство. Також обов’язковим є зменшення навантаження, податкового тиску. Новий податковий кодекс вже на виході і думаю він незабаром буде прийнятий. Там і систематизація податків, це і спрощення адміністрування податків, зменшення тиску, п’ятирічні канікули для малого бізнесу. В новому податковому кодексі це чітко визначено. Взагалі, наш малий і середній бізнес – це прогресивні, мобільні і цілеспрямовані люди.

– Олександре Костянтиновичу Ви згадували про адміністрування податків щодо активізації підприємництва. А от, що необхідно змінити у бюджетній політиці з тим аби збільшити наповнення дохідної частини місцевих бюджетів нашої області.

– Варто сказати, що є дві незмінні речі. Перше – це розширення податкової бази. Мається на увазі, що податки мають платити всі. Друге – це підвищення заробітної плати, оскільки податок з неї це є переважна більшість формування місцевого бюджету. В цьому році мінімальна заробітна плата зросла до 907 гривень. Заробітна плата освітян зросла на 20%, а якщо брати в загальному за рік – це близько 33%. У медичних працівників встановлені надбавки в межах 30 % від посадового окладу. У минулих роках ми збирали податки, перевиконання зі збору податків перераховувалось до державного бюджету. І коли постає питання чи зацікавлені місцеві податківці в зборі цих податків, то звичайно ні. В наступному році, оце перевиконання зі збору податків буде розраховуватися за формулою 40% до державного бюджету, а 60 % залишається у місцевої громади. Головне, щоб в бюджеті були гроші.

– Завдяки яким галузям варто очікувати подальшого нарощення промислового потенціалу Волині?

– Нарощення нашого потенціалу – це автомобілебудування, це розширення ринків збуту. Вже були підписані угоди з Кримом, з Литвою, Азербайджаном про купівлю продукції Луцького автомобільного заводу. Це дуже важливо, що в нас є такий завод, що дає дуже велику кількість робочих місць, а це в свою чергу наповнення нашого бюджету.
Наступне це торфо – і вуглевидобування. Торфовидобувна галузь на сьогодні виробляє понад 100 тисяч тон продукції. У вугільній галузі варто відмітити шахту № 10, я переконаний, що в наступному році ми запустимо цю шахту і цим самим збільшимо вуглевидобувний потенціал області. А ще – це 1500 робочих місць. На розвиток галузі в цьому році ми отримали 112 мільйонів, в наступному році 250 мільйонів гривень.
Не можна також оминути увагою аграрний сектор Волині. Адже наша область має потужний аграрний потенціал. Ну і насамкінець туристична галузь Волині. Якщо говорити про промислове виробництво то нам потрібно розбудовувати саму інфраструктуру включаючи реалізацію проектів, які пов’язані з Євро-2012, створення сучасного кардіологічного центру обласної клінічної лікарні з діагностичним обладнанням європейського типу, це будівництво комплексів поліклінік в Ковелі, Шацьку, лікарня в селищі Іваничі.

– Які пріоритети визначені для розвитку районів та міст обласного значення?

– Перспективні і системні плани розвитку на сьогоднішній день мають усі райони і міста обласного значення, сільські і селищні ради. Ці пріоритети структуровані в розділи. Ось є розділ – вулиця, квартал, місто, який передбачає будівництво 180 кілометрів міських та сільських доріг за рахунок державного обласного та міських бюджетів, це 5 шкіл у місці Луцьку, Володимир –Волинську, Ковелі, Нововолинську, збільшення на 30% місць у дошкільних установах, відкриття 11 дитячих садків, це поетапний ремонт міських водопровідно –каналізаційних систем, тепломереж
Розділ програми, який має назву село, селище райцентр передбачає будівництво 450 кілометрів доріг, реалізація програми вуличного освітлення, будівництво 16 шкіл, 48 дитячих садків, відкриття лікарських амбулаторій. До 2013 року заплановано повністю реалізувати програму шкільний автобус, цим самим забезпечивши довіз дітей до шкіл. До 2012 року заплановано ремонт всіх без винятку будинків культури, газифікація близько 42 сіл, а також залучення інвестицій в межах 100 мільйонів гривень в агропромисловий комплекс. Ось така дуже потужна програма, яка має назву: «Будуємо нову Волинь разом».

– Для багатьох волинян гострою залишається житлова проблема – хоча різних програм багато, однак більшість з них декларативні. Якою ж повинна бути політика у цій сфері, щоб на практиці поліпшувати житлові умови людей?

– У всякому разі не популістська. Якщо країна економічно розвинена і стабільна, а її громадяни мають постійну роботу, високі доходи і доступ до дешевих кредитних ресурсів, то житлову проблему люди вирішують самі.
За таких умов будуть фінансові ресурси і для будівництва так званого соціального житла, для тих, хто з певних причин не може заробляти. Створення таких умов в державі – наша програма максимум. Але на це, розумієте, потрібен час.
Що стосується близької перспективи, то в області уже є напрацьовані програми з конкретним фінансовим підкріпленням. 300 квартир для забезпечення житлом молодих спеціалістів і 250 квартир для працівників бюджетної сфери та правоохоронних органів. Це – до 2015 року
Окрім того створюється обласний Фонд пільгового кредитування молодих спеціалістів, сімей та сільської молоді з щорічним бюджетом у 1 млн.грн.
Усе це бюджетні кошти. Цифри можуть коригуватися у бік збільшення, якщо дозволить дохідна частина.

– Зрозуміло, що для більшості волинян розвиток регіону буде вимірюватись їх власним статком, добробутом. Чи є економічні підстави для поетапного зростання доходів населення?

– Це величезна і системна робота. Але вона розпочата і має великі перспективи. Президентом України Віктором Януковичем запропонований п’ятирічний план масштабних реформ. Всі ми бачимо, що вони вже розпочаті. Також наведено порядок у всій системі державного фінансування. Золотовалютний запас на сьогодні збільшено і він знаходиться на рівні 30 мільярдів доларів. Промислове виробництво за цей короткий період зросло на 12 %. ВВП збільшилося на 5 %. Налагоджене міжнародне співробітництво з Європейським союзом, Китаєм, США, дуже потужна співпраця з Росією. Ведеться підготовка підписання низки масштабних проектів, які дадуть Україні нові ринки збуту. Міжнародне рейтингове агентство змінило взагалі прогноз відносно рейтингу України з негативного на стабільний. Що стосується зростання доходів волинян, то вже збільшена заробітна плата у освітян і у медиків, також збільшена мінімальна пенсія, майже 90 тисяч волинян отримують щомісячні соціальні допомоги на суму 70 мільйонів гривень, 1200 жінок, яким присвоєно почесне звання мати –героїня отримали матеріальну допомогу в межах 7 тисяч гривень. Перспективи надзвичайно великі. Ми бачимо, що Україна і Волинь поступово піднімаються з колін.

Розмовляв Сергій Орлов
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus