USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Святий Миколай приїхав до жидичинських школярів на пожежній машині. Фото

18 Грудня 2019 07:00
У вівторок, 17 грудня, в Жидичинській ОТГ, що в Ківерцівському районі, відбулася освітня кампанія «Безпечний пішохід». Цього дня в гості до учнів місцевої школи завітали представники ДСНС, Нацполіції, добровільної пожежної дружини та екстреної медичної допомоги.

Нагадаємо, освітня кампанія «Безпечний пішохід» відбувається в рамках міжнародного проекту технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області», що стартував наприкінці 2018 року в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

У проекті беруть участь 32 польські ґміни та 15 волинських ОТГ. Він покликаний підвищити безпеку дорожнього руху й охоплює прикордонні території, на яких проживає майже 300 тисяч людей. Учасниками проекту від Волинської області є Устилузька (Володимир-Волинський район), Поромівська, Павлівська, Литовезька, Іваничівська (Іваничівський район), Вишнівська, Рівненська (Любомльський район), Голобська, Дубівська, Колодяжненська (Ковельський район), Заболоттівська (Ратнівський район), Шацька (Шацький район), Любешівська (Любешівський район), Жидичинська (Ківерцівський район), Луківська (Турійський район) ОТГ.

З української сторони проект реалізовують Комунальна установа Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», з польської – «Асоціація органів місцевого самоврядування Єврорегіону «Буг». Проект передбачає створення при громаді добровільного пожежно-рятувального підрозділу, а також навчання добровольців та оснащення їх потрібним обладнанням. На Волинь завдяки цьому проекту буде залучено €210 тис.

Заходи в рамках кампанії «Безпечний пішохід», яка має на меті охопити близько 4500 дітей, уже відбулися в Павлівській, Любешівській, Поромівській, Устилузькій, Рівненській, Литовезькій, Шацькій, Іваничівській, Луківській та Дубівській ОТГ. До слова, в Любешівській ОТГ «Безпечний пішохід» відбувся двічі.

Читайте ще: На Волині діятимуть добровільні пожежно-рятувальні підрозділи

«Наша громада утворилася в 2017 році, до її складу увійшли Озерцівська й Жидичинська сільські ради. Усього в громаді налічуємо шість сіл. У нас прекрасні люди, чудова територія, гарні навчальні заклади, – розповіла голова Жидичинської ОТГ Галина Матвіюк. – Утім варто сказати, що в Україні в людей низька культура безпеки. Тому завданням і навчальних закладів, і гуманітарного відділу сільської ради було посилення інформування учнів про безпеку. Наша громада оточена лугами. Чомусь люди взяли за звичай спалювати суху траву, бур’яни. Торік ми мали 14 великих пожеж. Треба, щоб діти знали про ці небезпеки. Також у рамках міжнародного проекту технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області», в якому нині беремо участь, у школі проводимо акцію «Безпечний пішохід», аби привчити дітей до культури поводження на дорогах. Хай які здобутки ми маємо, життя та здоров’я людей – це головне. Тож коли нам запропонували взяти участь у цьому транскордонному проекті, ми радо погодилися. І той пожежний автомобіль марки Mercedes-Benz, який сьогодні тут із сюрпризами для школяриків, ми отримали в подарунок від польських партнерів. Він нам дуже потрібен. Нас зазвичай обслуговує Ківерцівська пожежна дружина, у випадку пожежі і з Луцька пожежники їдуть. Але в нас часто трапляються локальні пожежі та підтоплення. Тож цей автомобіль стане в пригоді. А також буде корисним для навчання та виховання молодшого покоління, яке братиме приклад із добровольців-пожежників. Вони були на навчанні в Польщі й привезли досвід, що не тільки сільська влада має дбати про громаду, а це завдання кожного громадянина».
«У нашій школі зараз навчається 469 учнів. Заходи, які відбуваються в навчальному закладі, спрямовані на те, щоб убезпечити їх від потрапляння в надзвичайні ситуації. Але діти звикли до вчителів, і наші розповіді та повчання не завжди мають дуже позитивний ефект, – каже директор опорного закладу загальної середньої освіти «Жидичинський ліцей» Жидичинської сільської ради Богдан Мозолюк. – А от практичне відпрацьовування тих моментів, у які діти можуть потрапити в разі надзвичайних ситуацій, є набагато ефективнішим. Ми брали участь у хештег-марафоні, що був присвячений безпеці дорожнього руху, і побачили, що така робота більш ефективна».
Читайте ще: На Волині створять 15 добровільних підрозділів для порятунку життів

Цього дня програма в молодших школярів була дуже насиченою: діти разом з класоводами працювали на різних локаціях: виготовляли інсталяції з пластиліну в «Містечку безпечних доріг», брали участь у грі-подорожі «Дорожній всезнайко» та в конкурсі малюнків «Безпечна поведінка на дорогах», переглядали мультфільми. Також усім вручили світловідбивні браслети-лінійки. Веселими зграйками гуртувалися біля машин пожежників, поліцейських, швидкої допомоги, а ще вчилися надавати першу домедичну допомогу на манекені Гоші.

«Сьогодні ми вчимося надавати першу допомогу в разі ДТП, а також – що є безпечним та небезпечним на дорозі. Я сьогодні дізналася дуже багато цікавого, зокрема про те, як треба поводитися, щоб не ризикувати ні своїм життям, ні життям інших людей», – ділиться враженнями четвертокласниця Іринка Кравчук.

«Діти дуже активні, кожен хоче спробувати надати першу допомогу, – каже фельдшер Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Наталія Гомон. – Я показую їм, як правильно підійти до людини, спитати, чи вона потребує допомоги, оцінити, чи безпечне місце, в якому вона перебуває, як правильно перевірити дихання, робити непрямий масаж серця. Розповідаю про засоби захисту – рукавички, індивідуальні маски-клапани, вчу, як правильно покласти в стабільне положення людину без свідомості. Дітям це дуже цікаво, вони точно запам’ятають, що треба робити в екстрених ситуаціях».
«Ми показуємо малечі обладнання, яке є в нашій машині, який апарат для чого призначений. Дітки дуже допитливі, просто засипали нас запитаннями. Такі акції треба проводити якомога частіше, адже коли діти можуть усе побачити, помацати, то й запам’ятають те, що їм розповідають, набагато краще, – вважає фельдшер екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Володимир Чоп.
«Кожне залучення пожежного автомобіля для такого навчання є дієвим, – вважає начальник Ківерцівського районного відділу ДСНС у Волинській області Андрій Кузьмов. – Діти не тільки побачать реманент, з яким працюють пожежні, а й зможуть збагнути специфіку їхньої роботи. Ми залучаємо школярів до практичних дій, як-от евакуація під час пожежі. Вони мають знати, що в екстрених ситуаціях не треба панікувати, вмітимуть правильно діяти. Ми постійно проводимо такі навчання для школярів, до нас у частину приїжджає багато екскурсій. Дозволяємо дітям узяти в руки пожежний рукав, вдягнути маску, апарат на стисненому повітрі, розказуємо про пожежі, адже це закарбовується у їхній пам’яті».
Володимир Гаджієв, Віталій Гурманський, Юрій Гандзюк, Андрій Солонь та Олександр Гаврилюк стали першими, хто вступив до лав добровільної пожежної дружини у Жидичині. Варто сказати, що біля їхньої машини, яка тільки днями прибула з Польщі, було чи не найбільше пожвавлення. Адже цього дня чоловіки не лише демонстрували дітлахам можливості автомобіля та розповідали про свою роботу, а й стали справжніми помічниками святого Миколая – усім маленьким школярикам вони вручали солодкі гостинці. Треба було бачити захват і здивування, якими сяяли дитячі оченята!

«Наша бригада сформувалася недавно, – розповідає Володимир Гаджієв. – Ми поїхали до Польщі, побачили, як там працюють добровільні пожежні бригади. І нас це надихнуло. Продумали разом із сільською головою, як це все організувати, знайшлося кілька добровольців. А там будемо збільшувати колектив. Що нас до цього спонукало? Бачите, якось усі звикли все робити за гроші. Але коли так думатимемо, то й жити добре не будемо. Порівняно з життям людини гроші не варті нічого. Ми готові присвятити частину свого часу для безплатної роботи задля безпеки своєї громади».
Другокласниці Даринка Савонюк та Марійка Леплянська щойно отримали гостинці від святого Миколая. «Сьогодні дуже круте свято! – із захватом каже Даринка. – Ми дізналися багато нового, запам’ятали, що треба бути обережними на дорозі, не бавитися сірниками і чемно поводитися». «А найприкольніше, що нам роздали цукерки від Миколая!» – додає Марійка.
А їхній однокласник Матвій Зарадюк зізнається, що його найбільше вразила велика пожежна машина: «Ви бачили, які там прожектори?! Вони можуть світити навіть через туман. От би ще показали, як із того рукава пожежу гасять! Круто було посидіти в пожежній машині, увімкнути сирену. А ще й торбу цукерок подарували, її мені вручив хресний – він тепер теж пожежник. Ще я дізнався, що треба на одязі носити світловідбивальні штуки, щоби в темну пору доби мене було видно, а дорогу переходити на зебрі».
«А якщо зебри немає, то треба спочатку подивитися направо, тоді наліво, і переходити дорогу, коли там нема машин», – додає його друг Павло Громик.
«Дітки сьогодні дуже активні, цікавляться нашою роботою, ставлять запитання, – каже капрал поліції Сергій Станіславчук. – Завдяки таким акціям, як сьогодні, діти багато чого запам’ятають, наприклад, куди телефонувати в разі екстреної ситуації, хто на якій машині їздить та багато іншої корисної інформації».
«Більшість наших дітей дотримуються правил дорожнього руху, знають, що таке острівці безпеки, – розповідає класовод третього класу Юрій Шендрик. – Ми докладаємо максимальних зусиль, аби наші діти були безпечними пішоходами. Такі заходи, як сьогодні, їм дуже подобаються, адже тут вони навчаються граючись».
На завершення дійства пожежні продемонстрували дітлахам, як же працює пожежний рукав, коли подає воду. І дитячому захвату не було меж, адже ці чарівники, які рятують людські життя, ще й намалювали для них веселку в небі.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus