USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Російська мова може поглинути українську, – архієпископ УПЦ

21 Жовтня 2010 15:00
Російська мова значно потужніша за кількістю мовців, тому існує імовірність, що невдовзі вона цілком поглине українську.
Так вважає Архієпископ Львівський і Галицький Августин (Адам Маркевич) УПЦ, який 21 жовтня перебуває в Луцьку.
Церковник каже, що його дивують дискусії стосовно захисту української мови від русифікації, мовляв, цим виключно у політичних цілях спекулюють «лукаві патріоти».
«Справа в тому, що і без русифікації російська мова може поглинути українську, бо вона потужніша за своїм масивом, ареалом. І наукова, і технічна. І тому українську мову треба берегти, бо вона в нерівних умовах перебуває. Це те саме, якщо Кличко буде битися з якимось меншим… Там, де російська мова домінує, то українська вже якось менш потрібною виявляється», – висловився архієпископ.
Водночас Августин визнає, що українська мова справді потребує підтримки, тому «наше завдання – берегти її», але, каже священик, не варто ображати тих людей, які хочуть говорити російською.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
фіг вам Показати IP 21 Жовтня 2010 15:17
Найцікавіше, що цей Августин - білорус за національністю. То як йому може боліти українська мова? Що ту скажеш, московський патріархат вже геть з розуму зходить...(((
Петрик Показати IP 21 Жовтня 2010 16:14
Я йому й по мові вставлю, й так пику натовчу...
filadelfos до Петрик Показати IP 21 Жовтня 2010 17:21
Себе вставь, красава, а потом и "натовчи"))
Волиняка Показати IP 21 Жовтня 2010 16:14
"російська мова може поглинути українську, бо вона потужніша за своїм масивом, ареалом. І наукова, і технічна." По-перше, та при відсутності державної підтримки будь-яка мова може зникнути. Приклад - Римська імперія з її латинню. По-друге - у цієї клятої кацапні на її думку все "потужніше" за чиєсь. Тільки вони одні масивні, потужні, технічні і т.д. Дістали вже оцим дико-печерним шовінізмом. Дограються скоро. І по-третє - хай би духовна особа проблемами віри і духовності переймалась. а не перла свого носа в мирське. Але що візьмеш від нечистого московського попа. Резюме: як би їм потворам не хотілось нас знищити (мову, культуру, самобутність), нічого в них не вийде. "Тече річка Тиса - в ній москальська кров, били москалів ми - будем бити знов!" Чекайте,нелюди, ще трішки...
))) до Волиняка Показати IP 21 Жовтня 2010 19:38
у вас паранойя? він не сказав жодного кривого слова на адресу української мови. Задля розваги якось сходіть в бібліотеку, чи що, спробуйте там знайти щось не з триндології, а з точних наук, чи то, не дай Бог, з інженерії - українською мовою. І надалі не воздимайтє ручкі у правєдном гнєвє, і не тремтіть щелепами у ньому ж, а поворушіть хоч однією ізвіліною, щоб це якось змінити.
filadelfos Показати IP 21 Жовтня 2010 17:33
при чем тут все это??есть русский и есть украинский))Люди родились и живут в такой стране, где ура! существует выбор на каком языке тебе общаться)) Если ты и патриот - вовсе не значит, что обязан любить украинский и говорить в стране исключительно на нем)) В конце-концов, может русский кому-то нравится больше просто на слух)) или английский)) Уверена, что если бы в Украине были условия и все могли общаться на английском)) то много людей избрали бы и английский)) Зачем эти оскорбления? Человек лишь высказал свое мнение..
))) до filadelfos Показати IP 21 Жовтня 2010 19:42
ну тре ж людям щось патріотичне сказати. А в суботу підуть тЮльку стрічати з квітами. Дивні люди.
лучанка Показати IP 21 Жовтня 2010 20:17
Оті б священики менше пили по барах та лізли в депутати (щоб красти), а дійсно дотримувались канонів церковних,то було б краще. Зайдіть в бар(біля Собору), одні священики УПЦ КП хлещуть стаканами коньяки, обсадившись дівкамси,а потім спохмелюги Службу Божу відправляють....
* Показати IP 21 Жовтня 2010 21:21
Навіть дуже патріотичне: "Тече річка Тиса - в ній москальська кров, били москалів ми - будем бити знов!" І ця людина розповідає про "дико-печерний шовінізм"!!!! Жах! До чого тут росіяни?! Напевно все як в тому українському прислів'ї про невістку в полі.
Viktor 69 Показати IP 22 Жовтня 2010 10:28
От я не розумію чому три рисочки ))) і filadelfos так захищають цього "священнослужителя"..... До речі, Зоряна Олегівна вітаю вас, але зрозуміти не можу!!! Ну приїхав цей священик до Луцька... Назвав греко-католиків шизофреніками, висловився, що "Російська мова значно потужніша за кількістю мовців за українську" і продовжив "Справа в тому, що і без русифікації російська мова може поглинути українську, бо вона потужніша за своїм масивом, ареалом"... Ну скажіть це що такі функції священника? мені чомусь здавалося, що священослужителі мають наближати людей до духовності, якщо хочете, до Божої істини... Натомість цей Августин, наче політрук у радянській армії провів лекцію, яка більше нагадувала провокацію... Чому цей церковник не говорив про заповіді, про те що багато людей ведуть аморальний спосіб життя... Так ні, він про мову, про те, що греко-католики - шизофренікі... Ще б розповів, що якби Україні такого Президента як Путін то ми б тоді зажили...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus