USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Щоб хабарі зникли з вишів, лишилося позбавитись лінивих студентів і жадібних викладачів

29 Жовтня 2009 10:23
Хабарництво у вишах вигідне студентам, які не хочуть вчитися і викладачам, які не проти заробити. До такого висновку дійшли учасники круглого столу, присвяченого проблемі хабарництва у вищих навчальних закладах міста Луцька, який відбувся 28 жовтня, -  інформує репортер «Волинських новин».
Начальник відділу у справах сім\'ї та молоді Луцької міської ради Ігор Гузь не сумнівається, що проблема корупції  у вузах є масштабною та ситемною, а не поодиноким випадком.
«Студентам не треба боятися, що їх виженуть з навчального закладу, якщо вони «закладуть» викладача, який бере хабарі», - каже Гузь.
Втім, представники органів студентського самоврядування Волинського національного університету імені Лесі Українки та Луцького національного технічного університету запевнили, що ніякої системи хабарництва у них нема. Є лише поодинокі випадки, де та й тут ініціаторами виступають студенти, які не хочуть вчитися.
«Ми з хабарництвом боремось. Проводимо незалежне соціальне опитування серед студентів. У цьому навчальному році до нас не надійшло жодного звернення, у якому йшлося б про хабарництво викладача», - впевнено заявила голова студентської ради Волинського Національного університету імені Лесі Українки Майя Варченко.
Проректор ЛНТУ Анатолій Федосов не заперечив тезу про наявність хабарництва у вузах. На його думку, цю проблему спровокували низький рівень заробітної плати викладачів та некваліфікованість деяких із них.
«У країнах Європи професори отримують зарплати у розмірі 30 тисяч доларів. То хіба вони б опустилися до вимагання хабара? Та й треба припинити брати на роботу некваліфікованих працівників», - каже Федосов.
За даними прокуратури та МВС, кількість кримінальних справ, які стосуються фактів хабарництва викладачів навчальних закладів за останніх п’ять років зменшилась. На думку старшого помічника прокурора Луцька Олександра Ляшука, така тенденція пов’язана з «виключенням людського фактору при вступі до вузу».
«Введення зовнішнього незалежного тестування, на мою думку, зменшило кількість хабарів при поступленні. Щоб їх стало ще менше, потрібен моральний аспект. Потрібно кілька поколінь»,- вважає правоохоронець.
Помічник прокурора зазначив, що законодавством України за хабарі визначено покарання у вигляді  позбавлення волі в загальному від п’яти до дванадцяти років.
До слова, за даними МВС, озвученими на засіданні круглого столу, в 2005 р. у Луцьку чотирьох викладачів засудили умовно за хабарництво, а у 2009 р. до суду направлено одну аналогічну кримінальну справу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олександр Показати IP 29 Жовтня 2009 16:22
Де той Гузь взявся? [вирізано - адмін.]

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus