USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Трьом волинянам відмовили в отриманні статусу ветерана ОУН-УПА

5 Серпня 2015 13:55
З причин відсутності вагомих підстав троє волинян 1942 та 1944 років народження відповідно, не отримали статус ветеранів ОУН-УПА. Про це йшлося під час засідання комісії Волинської обласної ради з питань розгляду матеріалів про визначення статусу ветеранів ОУН-УПА сьогодні, 5 серпня.

Єдиним присутнім з тих, хто подав заяву на отримання статусу, був Микола Приступа. Чоловік народився 1942 року у Польщі, згодом його сім’ю евакуювали на територію СРСР, а у лютому 1946 року вони переїхали з Дніпропетровщини у нинішнє село Новоукраїнка Млинівського району Рівненської області.

Батька Миколи Приступи стратили німці за те, що той хотів допомогти в’язням втекти з табору – підкоп помітив місцевий піп і розповів про це німцям. Наступного дня за батьком прийшли, а ще через день – стратили. Після цього хлопчик почав допомагати місцевим партизанам – зокрема, носив їм їсти. Під час одного з таких візитів його сфотографували партизани на пам’ять. Це фото, а також нотаріально завірені свідчення очевидців і документи з архівів і стали основними доказами, якими чоловік підкріпив заяву.

Чоловік каже, що у 2005 році хотів отримати статус ветерана ОУН-УПА у Києві, звідти його відправили у Польщу. Проте, враховуючи той факт, що Українська повстанська армія в той час ще не була визнана воюючою стороною, жодних пільг він не отримав.

Микола Приступа визнаний учасником війни, за що отримує надбавку до пенсії. Разом з нею місячно він отримує пенсію, розміром близько 1200 гривень. Проте, чоловік переніс інсульт та декілька операцій на ногах, а тому йому важко пересуватися містом на тролейбусі. У зв’язку з цим він і хотів отримати статус ветерана УПА, щоб користуватись правом безоплатного проїзду у маршрутних таксі.

Члени профільної комісії зауважили, що докази та документи, які він надав, не викликають нарікань. За виключенням одного моменту: немає документальних підтверджень того, які саме були ті партизани, яким він допомагав. А тому проголосували проти надання чоловіку статусу ветерана УПА. Натомість, одноголосно підтримали рішення про звернення від імені комісії до Луцької міської ради з проханням про надання Миколі Приступі права на безкоштовний проїзд у маршрутних таксі.

Окрім того, комісія повторно розглянула заяву з проханням про надання статусу ветерана ОУН-УПА Петра Царука 1942 року. Проте і йому відмовили, зважаючи на те, що події, описані ним, відбувались у 1944 році, в той час коли Царуку було 2 роки і він фізично не міг допомагати діячам УПА. Окрім того, його сім’я у той час перебувала на засланні у Сибіру.

Схожа ситуація і з ще одним претендентом на статус ветерана – Раїсою Попко 1944 року народження. Її батька у 1947 року засудили за діяльність на боці УПА, а дитина залишилась сиротою. Як зауважили члени комісії, діти, чиї батьки не повернулись із заслань, відповідно до чинного законодавства, мають право на соціальну допомогу. Проте, це аж ніяк не статус ветерана ОУН-УПА: «Може йтися про статус репресованої чи реабілітованої, з відповідними соціальними гарантіями, але не про статус ветерана УПА».

Одноголосно рішенням комісії їй теж відмовили в отриманні статусу з причин відсутності належних підстав для оформлення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus