USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

У Ківерцях виявили хворих на сказ тварин

14 Вересня 2016 09:32
Хворого на сказ кота виявили у Ківерцях. Про це стало відомо під час засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при районній державній адміністрації, - повідомляє Ківерцівський інформаційний портал.

Заступник голови державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при районній державній адміністрації Козій О.О. акцентував увагу членів комісії та запрошених на виникненні вогнища захворювання тварин на сказ в Ківерцях. Комісією розроблено та затверджено план дій при даному захворюванні. При розслідуванні встановлено, що джерелом інфекції був хворий на сказ кіт.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що сказ також виявили в котів у селі Острів’я Шацького району.

СКАЗ - особливо небезпечна інфекційна хвороба всіх теплокровних тварин і людини, що характеризується ураженням центральної нервової системи та майже завжди закінчується смертю. Щорічно від сказу у світі гинуть десятки тисяч людей та мільйон тварин, і Україна нажаль не є виключенням.

Збудник хвороби – вірус знаходиться в мозковій тканині та слині хворих тварин, зараження відбувається при покусах, ослиненнях та при прямому контакті з хворою твариною, також можливе зараження через речі, змочені слиною хворої тварини, якщо слина попадає на шкіру, де є подряпини, чи на слизові оболонки. Відомі випадки коли людина захворіла внаслідок того, що тримала ланцюг в руках ,на якому залишилась слина хворої на сказ собаки.

Найбільшу небезпеку представляють лисиці, коти, собаки, вовки, які хворіють, як в буйній так і паралітичній формі, а також в розповсюдженні вірусу сказу приймають участь кровососні комахи та гризуни. Віруси летючих мишей також можуть викликати в людини смертельне захворювання.

Незвичайна чи агресивна поведінка тварин, як домашніх, так і хижих, завжди повинна насторожити.

Щоб не заразитися СКАЗОМ потрібно:

- при покусах тваринами чи попаданні слини хворої тварини на шкіру чи слизові оболонки, слід негайно промити рану проточною водою з господарським

милом та терміново звернутися до лікаря;

- коли тварина, що покусала людину, має господарів ,то найкраще її ізолювати та тримати ізольованою для того, щоб спеціалісти ветеринарної медицини могли спостерігати за станом її здоров’я протягом 10 діб з моменту покусу. Якщо тварина залишається здоровою та живою, лікування людям не призначається;

- не можна в гніві убивати тварину чи виганяти, або завозити в іншу місцевість, після того, як вона нанесла покуси;

- мисливці на полюванні повинні діяти дуже обережно, шкіру забитих тварин потрібно знімати в захисних рукавицях;

- однак, якщо тварина, яка покусала людину невідома, хижа чи загинула, то необхідно звернутися до лікарів за призначенням антирабічних щеплень. Щеплення повинні проводитися якомога раніше та коли лікар призначить щеплення проводити їх регулярно, не допускати самовільної відмови та їх перерви. На період щеплень необхідно додержуватися режиму та вимог, що пропонують медики;

- для захисту від сказу необхідно правильно утримувати домашніх тварин. Сторожових собак – в установах, підприємствах та організаціях тримати на ланцюгах, в спеціально відведеному для цього місці. Щорічно проводити їм щеплення проти сказу, виводити на вулицю в намордниках. Забороняється вигулювати собак на територіях лікувально-профілактичних закладів, шкіл, дитячих навчальних закладів, закладів інтернатного типу, в парках та скверах, приводити їх з собою на ринки, в магазини та нацьковувати на людей;

- державні установи ветеринарної медицини району проводять вакцинацію котів та собак проти сказу безкоштовно. Звертатись по місцю розташування ветеринарних установ.

Пам’ятайте, ефективної терапії сказу не розроблено. Тільки своєчасна вакцинація домашніх собак та котів з профілактичною метою проти сказу захистить ваших улюбленців та , головне, вас від цієї смертельної хвороби!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Стас. Показати IP 14 Вересня 2016 10:40
А вакцин то нет ! Никаких! Даже купить ! І вже давно! Всім не до цього, ніхто навіть не цікавиться і не уявляє загрози! Бо по тєлєку все добре і ми найкращі ! На жаль.
777 Показати IP 14 Вересня 2016 11:33
Вакцина для котів закуплена і направду без проблем колять.А для людей немае давно і районна лікарня перетворюе проблему на смішки. ІІ немае і все.Робіть захворілі що хочете,в нас інші проблеми. Розрахувати одних і приймати на роботу інших.Нам це цікавіше.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus