USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Волинянку вкусила скажена куниця

9 Грудня 2015 11:11
Хвора на сказ куниця вкусила мешканку села Хопнів Ківерцівського району.

Про надзвичайний випадок поінформував під час нараді при голові РДА начальник управління ветеринарної медицини у Ківерцівському районі Олександр Козій, - повідомляє «Ківерцівський районний інформаційний портал».

Як розповів Олександр Козій, мешканка села Хопнів випасала худобу і побачила, що на корівку напала куниця. Жінка почала відбивати домашню живину від лісового звіра і наразилася на напад. Як виявилось, хвора на сказ куниця вкусила жінку, яка відразу звернулася до медичного закладу за допомогою. Їй відразу вкололи сиворотку від сказу і надали весь спектр необхідної допомоги.

7 грудня 2015 року відбулось засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при районній державній адміністрації. Було розглянуте питання виникненнія вогнища захворювання тварин на сказ у селі Хопнів . Комісією розроблено та затверджено план дій при даному захворюванні. При розслідуванні встановлено, що джерелом інфекції була хвора на сказ куниця, - повідомили у прес-службі Ківерцівського районного управління ГУ Держсанепідемслужби у Волинській області.

Нещодавно Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про випадки захворювання на сказ домашніх тварин, зокрема, котів. Медики та ветеринари просять вакцинувати домашніх тварин від сказу, адже у Луцьку нещодавно зафіксували уже третій випадок захворювання на цю недугу серед домашніх улюбленців протягом року.



Нагадаємо, минулої осені у Ківерцях помер 4-річний хлопчик від сказу після укусу собаки.

Довідково. Сказ – гостра вірусна інфекційна хвороба всіх теплокровн тварин і людини, що характеризується ураженням центральної нервової системи та майже завжди закінчується смертю. Щорічно від сказу у світі гинуть десятки тисяч людей та мільйони тварин, і Україна, на жаль, не є виключенням. Сказ передається від хворих тварин людям шляхом покусів, пошкрябин чи ослинення. Хворіють на сказ всі теплокровні тварини. Найбільшу небезпеку представляють лисиці, коти, собаки, вовки, які хворіють, як в буйній так і паралітичній формі, а також в розповсюдженні вірусу сказу приймають участь кровососні комахи та гризуни. Віруси летючих мишей також можуть викликати в людини смертельне захворювання.

Збудник хвороби – вірус вражає мозкову тканину, проникає в слинні залози тварини та виділяється із слиною. Зараження відбувається при покусах, ослиненнях та при прямому контакті з хворою твариною, також можливе зараження через речі змочені слиною хворої тварини, якщо слина попадає на шкіру, де є подряпини, чи на слизові оболонки. Період з моменту контакту зі скаженою твариною до проявів захворювання варіює від 10 днів до 3-х місяців і залежить від локалізації рани (особливо небезпечними в плані зараження вважаються кисті рук , голова та множинні укуси).

Відомі випадки коли людина захворіла внаслідок того, що тримала ланцюг в руках ,на якому залишилась слина хворої на сказ собаки. Незвичайна чи агресивна поведінка тварин, як домашніх, так і хижих, майже завжди ознака хвороби.

На жаль, багато людей сприймають укус тварини, як банальну подряпину, ставлячи іноді під загрозу своє життя. Та сказ – це як раз той випадок, коли краще перестрахуватися і не зволікати.

Щоб не заразитися сказом, потрібно:

1. При покусах тваринами, подряпинах,потраплянні слини на шкіру чи слизові оболонки, необхідно негайно промити рану або місце контакту мильною водою з використанням господарського мила протягом 10 хвилин.

2. Терміново, у разі укусу , подряпин і навіть ослинення твариною звернутися до лікаря-травматолога, або в лікувально-профілактичний заклад ( ФАП, амбулаторію) по місцю Вашого проживання чи перебування.

3. У разі укусу домашньою твариною з’ясовуйте ім’я господаря та адресу. Це допоможе уникнути щеплень, так як за твариною можна встановити ветеринарний нагляд.Коли тварина, що покусала людину, має господарів ,то найкраще її ізолювати та тримати на прив’язі для того, щоб спеціалісти ветеринарної медицини могли спостерігати за станом її здоров’я протягом 10 діб з моменту покусу. Якщо тварина залишається здоровою та живою, лікування людям не призначається, або в подальшому відміняється;

4. Не можна в гніві убивати тварину чи виганяти, або завозити в іншу місцевість, після того, як вона нанесла покуси.

5. Особам, які контактували з хворими на сказ, дикими та безпритульними тваринами, з тваринами, які у період карантину зникли або загинули призначається курс антирабічних щеплень. Курс вакцинації потрібно проходити регулярно,не допускати самовільної відмови та перерви. На період імунізації необхідно дотримуватись режиму та вимог , запропонованих медиками.

6. Речі,одяг забруднені слиною тварин , краще знищити , спаливши їх. Можливо піддати кип'ятінню або спочатку випрати, а потім прогладити праскою,тільки після цього їх можна ремонтувати і використовувати повторно.

7. Шановні батьки не дозволяйте дітям гладити невідомих, особливо безпритульних котів, собак. Поясніть дітям , що спілкуватись з тваринами на безпечній відстані.

8. Мисливці на полюванні повинні діяти дуже обережно, шкіру забитих тварин знімати в рукавицях.

9. Необхідно правильно утримувати домашніх тварин. Сторожових собак – в установах, підприємствах та організаціях тримати на ланцюгах, в спеціально відведеному для цього місці. Щорічно проводити їм щеплення проти сказу, виводити на вулицю в намордниках. Забороняється вигулювати собак на територіях лікувально-профілактичних закладів, шкіл, дитячих навчальних закладів, закладів інтернатного типу, в парках та скверах, приводити їх з собою на ринки, в магазини та нацьковувати на людей.

Нагадуємо, ефективної терапії сказу не розроблено. Сказ піддається лише профілактиці: своєчасно і грамотно наданій медичній допомозі та імунізації тварин. Хворий сказом на одужання претендувати не може, так як наслідок у цього захворювання один – летальність.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus