USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У більш ніж половини волинян хворе серце

22 Лютого 2011 17:22
Зменшити рівень смертності від кардіосудинних захворювань на Волині планують завдяки програмі «Волинькард», розрахованій на 2011-2013 роки.
Про це 22 лютого під час медичної колегії повідомив керівник Волинського обласного центру кардіоваскулярної патології і тромболізису Андрій Ягенський.
Сьогодні на Волині зареєстровано більше 530 тисяч захворювань серця та судин, що становить 67 630 на 100 тисяч дорослого населення.
За словами Ягенського основними причинами цих хвороб є артеріальна гіпертонія, надмірний рівень холестерину, куріння, надмірна вага, нестача в раціонів свіжих фруктів та овочів, брак фізичних навантажень та зловживання алкоголем.
Погана екологія та наслідки від Чорнобильської катастрофи як причини недуги займають одні з останніх позицій. Тобто, за словами медика, профілактика хвороб в більшій мірі залежить від потенційних пацієнтів.
Серед хвороб цієї групи найчастіше зустрічається інфаркт міокарда та інсульт. Лікування від інфаркту займає від трьох до 40 тисяч гривень.
«Програма «Волинькард» сконцентрується на трьох напрямах: профілактика, невідкладна допомога при інфаркті міокарда та інсульті, реабілітація хворих, які перенесли інфаркт та інсульт. Головною метою програми є, звичайно, зменшити смертність від цих хвороб», - зазначає Ягенський.
Вартість програми – 4 мільйони 925 тисяч гривень. Кошти сподіваються отримати від державного, обласного, місцевого бюджетів, а також підприємств та спонсорів. Ягенський зазначає, що участь підприємств полягає в фінансуванні обстеження своїх працівників.
Кошти, необхідні для придбання медичної апаратури, препаратів, проведення профілактичних та науково-медичних заходів, а також реконструкцію та ремонт приміщень Центру реабілітації хворих з серцево-судинним захворюваннями, який планують створити завдяки програмі.
Затверджувати програму будуть депутати на найближчій сесії обласної ради.
Довідково:
Кардіосудинні хвороби займають 65,2% від усіх недуг українців. Україна займає 150 місце в світі серед держав за темпами розповсюдження захворювання.
Смертність від хвороб судин і серця у три рази перевищує летальні випадки від раку, туберкульозу, інфекційних хвороб та СНІДу взятих разом.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus