USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У колядників треба просити пред’явити посвідчення, – Ніфонт

22 Грудня 2010 14:19
Люди, які під час різдвяних свят приходять у домівки лучан, щоб заколядувати, і називають себе представниками церкви, котрі нібито збирають гроші на благодійництво, можуть бути несправжніми колядниками.
Про це 22 грудня на прес-конференції заявив митрополит Луцький і Волинський Ніфонт.
«Часто до нас звертаються і дзвонять віруючі люди, що по будинках, по квартирах ходять якісь люди, прикриваючись моїм благословенням, моїм іменем, що це від владики Ніфонта, і збирають гроші. А то й для дітей сиріт, а то й для незрячих, а то й на будівництво храмів», – каже Ніфонт.
У єпархії наголошують, що колядники від їх церкви збирають гроші лише на будівництво собору на честь Всіх святих землі Волинської.
Цього року традиційно декілька груп із 4-5 колядників з 1 січня по Водохреща, 19 січня, ходитимуть до людей та в організації Луцька з колядками і привітаннями, збираючи кошти виключно на будівництво храму.
«Ні одного разу за всі вісімнадцять років, що я є в Луцьку, я нікого не благословляв, не дозволяв, щоб хтось ходив збирав кошти для сиріт. Такого не було, й такого не буде», - каже владика Ніфонт.
Він зазначає, що для цього його єпархія кожного року проводить великий благодійний концерт, під час якого зібрані кошти розподіляють для сиротинців та дитячих будинків Волині. Найближчий такий концерт церква планує організовувати 25 січня.
Щоб запобігти ситуаціям з недобросовісними колядниками, у єпархії перестрахувалися. Тепер кожна група колядників матиме посвідчення та документ з реквізитами єпархії, благословенням владики Ніфонта, яке затверджене підписом та мокрою печаткою.
Владика навіть уточнює, що підписується тільки чорною ручкою.
Найчастіше церковних колядників люди запрошують самі, тому у більшості випадків знають їх в обличчя. Так, у єпархії кажуть, що якщо приходять незнайомі люди – варто попросити посвідчення і паспорт у гостей, аби пересвідчитися, чи дійсно ви віддаєте гроші на благодійну справу.
Втім, каже владика, навіть якщо у домі немає грошей – колядників треба впускати: «Я думаю, пустити в хату треба, звичайно, якщо не прийшли грабувати... А якщо це просто жіночки, ви бачите, і з ними діти ще є - пустіть, хай поколядують, але можете сказати, що на даний момент в мене немає ні гроша, і я не можу вам нічого дати», – каже Ніфонт.
Минулого року на будівництво собору на честь Всіх святих землі Волинської, колядуючи, єпархія зібрала близько 160 тисяч гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
УПАЦ Показати IP 22 Грудня 2010 14:25
Жирний продажний піп Ніфонт хоче, щоб колядували тільки по-руськи.
filadelfos до УПАЦ Показати IP 22 Грудня 2010 20:26
сам ти продажний.
Я проти Показати IP 22 Грудня 2010 14:32
Колядування вже давно перетворилось на заробляння та "попрошайництво". Колядники не повинні ходити до чужих незнайомих людей.
Exaboto Показати IP 22 Грудня 2010 14:58
Можна подумати що документ і посвідчення не буде означати що ці гроші не підуть по карманах попів...
Міщанин Показати IP 22 Грудня 2010 15:26
Колядники вітають ВАС зі святом, а не заробляють! І ВАШЕ право платити (яблуками,грошима, і т д)!!!!!!!!!Може іще й дітей поділити на "КАСТИ"!!!!!!!!!! Це хто ж таке пану Ніфонту таке нашіптав! Тут пахне тільки політикою! Сором!
Клим Савур Показати IP 22 Грудня 2010 16:34
Прикро, що такі слова лунають, з вуст так званої "св"ятої" людини... А якже слова з Св"ятого Письма: "Просящому -дай". Хіба кожен, хто колядує, "прикриваючись" церквою, думає таким чином збагатитись?... А може їх змушує прославляти Бога безвихідь та бідність?... Може задумаємось ?...
Zheniok Показати IP 22 Грудня 2010 17:03
прям монополізація коляди)))
анонімус Показати IP 22 Грудня 2010 17:11
дайош ліцензію на колядування)))
TFA Показати IP 22 Грудня 2010 19:31
Блін, почитаєш коменти, таке враження, що люди геть вже нерозумні. Сказано прямим текстом, це робиться для того, щоб інші не прикривались від благословення Ніфонта. Люди ж різні є! Якщо хочуть поколядувати, хай колядують, але не обманюють, що вони там гроші збирають на якусь милостиню від благословення Ніфонта, якого вони не брали, ось і все! Будьте ж трохи простішими!
кубік до TFA Показати IP 22 Грудня 2010 19:40
абсолютно підтримую, лише питання - чи наважиться багато людей ті посвідчення попрохати у колядників. здається, мені, що більшість просто дадуть гроші. часи справжньої коляди в нас вже відмерли. всі різдвяні свята перетворили на комерцію - ми заручники реклами. треба їхати на хутір і з чортами і з ангелами знайомитись, як у Диканці. Може, хоч тоді люди зрозуміють, що таке - Різдво? НЕ АМЕРИКАНСЬКЕ, А УКРАЇНСЬКЕ!
Гачок Показати IP 22 Грудня 2010 22:22
Якщо вже настала така проблема, то пора за оплату "товару"(колядки) чек витребувати,за підписом Ніфонта та мокрою печаткою УПЦ МП згідно Податкового кодексу!
Ніко Показати IP 23 Грудня 2010 09:18
Колядники розносять благу вість про народження Христа. І Різдво Христове прийде на нашу землю навіть без благосовіння Ніфонта. І люди будуть радіти цій події навіть без печатки УПЦ МП.
Міщанин до Ніко Показати IP 23 Грудня 2010 20:31
Згідний 100% !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ярослав Показати IP 24 Грудня 2010 11:14
Прошу звернути увагу на це посилання. http://orthodox.lutsk.ua/arhijerej/sluzhinnja/888-pres-konferencija-z-pryvodu-nedobrosovisnyh-zbyrachiv-koshtiv. Там звертається увага на те, що по домівках ходять люди, які кажуть, що мають благословення на збір коштів для дітей-сиріт. А насправді ніхто таких людей на цю справу не благословляє. А є лише благословення для певних груп колядників, які збирають на храм Всіх святиї Землі волинської. Про інших колядників ніхто нічого не каже. Тому журналісту величезна "двійка" за непрофесіоналізм, а коментаторам ще більша за непорядність

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus