USD 39.00 39.32
  • USD 39.00 39.32
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Київському патріархаті визнали, що цензурі вчитимуться у Москви

17 Березня 2010 10:09
На початку березня колегія з рецензування й експертної оцінки Видавничої ради РПЦ оприлюднила список видань, які не рекомендовані для розповсюдження в мережі церковних книгарень Московського Патріархату.
Ця подія посилила дискусії православних книговидавців та інших зацікавлених як у Росії, так і в Україні, пише сайт Волинської єпархії УПЦ КП.
Суперечки тривають ще з кінця минулого року, коли Священний Синод РПЦ вирішив упорядкувати в своїй Церкві поширення літератури та іншої інформаційної продукції. На сайтах активно обговорюють доцільність обраних механізмів впорядкування, недоліки самого процесу рецензування тощо.
Небезпека, що видання не зовсім православного змісту може потрапити в церковну книгарню, є не тільки в Московському Патріархаті, але, звісно, й у Київському. Як цю проблему вирішують у нашій Церкві та, зокрема, на Волині?
Голова Інформаційно-видавничого центру єпархії протоієрей Віталій Собко вважає, що загалом ця ініціатива Синоду РПЦ схвальна, бо церковні книгарні справді треба очищати від псевдоправославної літератури. Але механізм рецензування й експертної оцінки, очевидно, неправильний і нереальний. Тому складнощі книговидання в Московському Патріархаті можуть бути значними.
Щодо того, як вирішують сьогодні ці проблеми у Волинської єпархії, отець Віталій зазначив: «Єпархіальні ЗМІ регулярно повідомляють про видання, які варто придбати кожній парафії, кожній православній родині, а також про ті, яким не місце в храмі.
Крім того, у нас є цензор – проректор Волинської духовної семінарії кандидат богословських наук Василь Лозовицький. Він зобов’язаний опрацьовувати все, що готується до друку видавничим відділом єпархії «Ключі», окремими парафіями чи священнослужителями. Також цензор з благословення архієпископа Луцького і Волинського Михаїла рецензує сумнівні з точки зору православного віровчення книги, які пропонують поширювати в церквах або, боронь Боже, які вже потрапили до них».
Голова Інформаційно-видавничого центру визнав: на жаль, ці заходи не гарантують того, що в якомусь храмі християнин не придбає літературу, яка дещо суперечить віровченню Церкви. Тож треба працювати над вирішенням цієї проблеми, взяти до уваги досвід Видавничої ради РПЦ.
Але, на його думку, не потрібно усі функції рецензування перекладати на синодальну установу. Краще все ж таки, коли елементарну роботу виконуватимуть досвічені богослови при єпархіальних управліннях, а вже в складніших випадках об’єкт дослідження слід скеровувати в загальноцерковний спеціальний заклад.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus