USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

У Луцьку молодь просила не знущатись з мови. ФОТО

18 Жовтня 2010 15:08
Більше півсотні людей прийшли під стіни облдержадміністрації, аби висловити своє «фе» законопроекту «Про мови в Україні», згідно з яким в державі можуть запровадити російсько-українську двомовність.

Акція протесту одночасно пройшла 18 жовтня у кожному обласному центрі України. Головна вимога протестувальників – зняти з реєстрації законопроект «Про мови в Україні».

В Луцьку на акцію прийшла здебільшого молодь, яка об’єдналась в так званий молодіжний рух «Спротив». Активісти встановили перед стінами ОДА чотири намети, прикріпивши на них банери з гаслами проти двомовності. Захід проводився без партійних прапорів та символіки.

Як розповів один з представників руху Павло Данильчук, намети вони встановили символічно, аби волинська влада не сумнівалась, що в разі прийняття мовного закону і надання російській мові офіційного статусу протестувальники вдаватимуться до акцій непокори, зокрема і до безстрокового функціонування наметових містечок.

«Це наше попередження владі. Наш рух об’єднав різні патріотичні організації. І ми готові спільно боротися проти будь-яких утисків з боку держави, не лише в мовному питанні. Очільників у руху немає, ми співпрацюємо на рівноправності», – прокоментував він.

Проскандувавши гасла, учасники акції спрямували своє звернення голові ОДА Борису Клімчуку з вимогою дати відповідь чи підтримує він політику влади у мовному питанні, з огляду на те, що більшість населення Волині є україномовним. Однак до мітингувальників жоден чиновник так і не вийшов.

Довідково:

У Верховній Раді 7 вересня депутатами від Партії регіонів, Блоку Литвина і Компартії було зареєстровано законопроект «Про мови в Україні», який узаконює двомовність. Завдяки пікетуванню 4 жовтня першого засідання погоджувальної ради в Києві законопроект до порядку денного не внесли. 18 жовтня погоджувальна рада знову мала намір вирішувати подальшу долю мовного законопроекту.










Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Viktor 69 Показати IP 18 Жовтня 2010 15:46
Столкновение или сосуществование двух языков в одном этническом коллективе (народе, нации) существенно затрагивает интересы коллектива, поэтому двуязычие всегда тесно связано как с языковой политикой, стихийной или сознательно направляемой, так и с общей политикой, и является одним из важных факторов воздействия на судьбы народов. Естественно, поэтому, что изучение двуязычия имеет не только теоретическое, но и большое практическое значение. Чтобы правильнее понять взаимосвязь двуязычия и современного общественного развития, необходимо историческое ее осмысление. У нас нет каких-либо прямых свидетельств о начальных этапах развития руского языка. Крым, Донбас никогда "на заспіває солов*їною"... Почему никто не против "такого засилля англійської мови? Російська це ж міжнаціональна мова теж..." Это вытекает хотя бы из того факта, что когда собираются люди разных национальностей (на собраниях, конгрессах и т. п.), они для того, чтобы установить взаимопонимание, вынуждены говорить на одном языке межнационального общения -- а у нас это русский...
Знаючий до Viktor 69 Показати IP 18 Жовтня 2010 18:11
Вікторе, передираєте чужі вумні коментарі, то вказуйте першоджерело - Ф. П. Филин ИСТОРИЯ ОБЩЕСТВА И РАЗВИТИЕ ДВУЯЗЫЧИЯ (Известия АН СССР. Отделение литературы и языка. - Т. XXIX. Вып. 3. - М., 1970. - С. 193-202). Назва багато про що говорить. Автор писав під час політики русифікації для формуння "совецкого человека". Правда, в цього радянського автора перший "ВАШ абзац" "сперла" ще такий "науковець" з Донецька - Юрьєва - http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Phd/2008_9/jurjeva.pdf На підтримку ініціаторів акції згадаю (раз всі когось цитують:)) ще слушну думку Ніцше: "Ніколи не виживе той народ, який сприймає трактування своєї історії очима сусіда". Не мішайте мови міжнаціонального спілкування і значення дердавної мови, адже в них різне призначення.
Знаючий до Viktor 69 Показати IP 18 Жовтня 2010 18:15
P.S. Помилки в останньому реченні. Слід читати: "Не мішайте мову міжнаціонального спілкування і значення державної мови, адже в обох різне призначення".
Депутат Показати IP 18 Жовтня 2010 16:17
Ну по 50 грн студенти точно отримали за акцію, по друге стоять людиди на мітингу 99,9% які і близько не мають поняття скільки платять зараз за газ люди, чи за ті комунальні послуги, но питання підняли... КЛОУНИ... А ще цікавіше хто сидів би з них в наметовому містечку безстроково????ха-ха-ха...Напевно по 150 грн давали б точно холодно як не як...ха-ха-ха...ПРОВЕЛИ МІТИНГ... КУПКА НАЛЯКАНИХ (не буду уточнювати кого....)
УЧАСНИЦЯ АКЦІЇ до Депутат Показати IP 18 Жовтня 2010 23:03
по 50 грн за акцію??? оце вас, шановний, дезінформували!!! замість того, щоб сидіти тут і писати всяку фігню, пішли б та й показали, ЯК треба... відстоювати свої права!
Депутат Показати IP 18 Жовтня 2010 16:23
Viktor 69 -- згідний з тобою на 100%. Народ в нас такий що слухати не вміє, вони вчіпились до першого слова і кричать самі не знають що, а наступне слово не дочули, а сотаннє взагалі не слухали от так і живем бо ніхто не вміє слухати і трезво оцінювати ситуацію, я Українець але ніколи не переймався мовним питанням, що зміниться якщо ми почнем розмовляти іншою мовою, абсолютно нічого, є набагато важливіші питання, чому ніхто не мітингує через те що ЮЛЬКА загнала УКРАЇНУ в страшні борги???? Чи це не так важливо як мовне питання????
Студент Показати IP 18 Жовтня 2010 17:41
прийшли ті, кому не байдуже, ті хто за гроші не буде мерзнути, а тим більше стояти в наметових містечках. Тобі, депутату, цього не зрозуміти, адже ти все життя будуєш на грошах та матеріальній вигоді. Що тобі мова? Ніщо! Що тобі Україна? можливість дерибанити те що залишилось? Саме ти будеш робити акції за проплату, а сам сидітимеш в дорогому авто чи в кабінеті на сьомому поверсі адміністрації! І саме ти будеш наляканий, коли наступного разу збереться повний майдан, щоб тебе викинути з того кабінету!
Sid Vicious Показати IP 18 Жовтня 2010 18:03
А я не депутат і мені не все одно. Якщо манкурти запровадять двомовність, буду протестувати.
Mirna Показати IP 18 Жовтня 2010 19:22
ой які ви нафіг вумні філіна читаєте
ljoha Показати IP 18 Жовтня 2010 22:36
Мда....от ті хто там стояв не такі продажні лохи як ви, що тут пишете, які тільки про гроші і думаєте. Самі мабуть як страуси повсовували голови в лайно і сидите кайфуєте...
Знаючий Показати IP 18 Жовтня 2010 22:49
той Філін геть нікому не треба, просто плагіаторів інтернет швидко палить
Viktor 69 Показати IP 19 Жовтня 2010 10:45
Зрозумійте нарешті... Це добре, що ви так любите рідну мову, але є близько 16 млн. українців для яких рідна мова російська... Вони люблять Україну не менше, ніж Ви, але розмовляють російською... Так склалося історично... Необхідно припинити вчити один одного "бути правильним українцем"... І ті студенти, які зібралися біля стін ОДА - я щиро вірю, що їм це справді болить, але проблема надумана.. Загрози українській мові немає... В такий спосіб нас роз*єднують політики... Давайте з повагою ставитися один до одного і до мови якою ми розмовляємо... З любов*ю Віктор 69....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus