USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У райрадах Волині «кучмізм»: шантаж, і скуповування голосів, - політолог

27 Грудня 2010 15:26
Топ-новиною 2010 року в політичному секторі експерти Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу назвали президентські вибори 2010 року.
Про це під час круглого столу 27 грудня повідомив директор центру Михайло Наход.
Він зазначив, що подія спричинила низку інших змін. Зокрема, зміну виконавчої вертикалі влади та спроби здійснення реформ. Президентські вибори, за словами експерта, пожвавили політичне життя і Волинської області. Зокрема, це стосується призначення нового голови облдержадміністрації Бориса Клімчука та створення опозиційного до влади органу – Комітету захисту нації та держави.
Характеризуючи постать Клімчука, Наход зазначив, що його прихід був ознаменований напруженими стосунками з місцевим керівництвом Партії регіонів, призначенням «своїх людей» , зокрема з Ковельщини на керівні посади та запровадженням «власних правил гри» у місцевому політикумі.
Експерти відзначають послаблення впливу ВО «Батьківщина». У майбутньому експерти вбачають падіння підтримки опозиційної сили, зокрема через зовнішній тиск та внутрішні конфлікти .

Хоча керівник луцького осередку партії Григорій Пустовіт зазначив, що рівень довіри ще й досі «захмарний для більшості інших партій».
Другою за вагомістю подією політичного життя стали вибори до органів місцевого самоврядування, які відбулися 31 жовтня. Вони показали досить низьку явку виборців, прогалини у виборчому законодавстві, брудну передвиборчу компанію, використання псевдо соціології, низький професійний рівень членів виборчих комісій, за діяння судових дебатів.
Як підсумок року політолог Тарас Літковець назвав зниження рівня демократії, свободи ЗМІ та тиск на опозицію.
Політолог Юрій Кресак вказав, що важливим індикатором політичної ситуації є діяльність райрад.
Адже якщо сесії місцевих та обласних широко висвітлюються в ЗМІ, то «в райрадах відбуваються речі, які дублюють часи Кучми: шантаж, залякування, голосування куплених партій».
Кресак зазначив, що для влади існує екзамен на демократію. Він зазначив, що у приватних розмовах деякі з політиків розповідають йому, що вимушені на вимогу партії у таємних голосуваннях ставити спеціальні позначки. А це не відповідає демократичним нормам, - зазначив Кресак.
Прогнозуючи майбутні події 2011 року, політологи вказують збереження суттєвого впливу Клімчука, жорстку конкуренцію між ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода», відсутність суттєвих інвестицій у регіон, перетворення окремих підприємств за рахунок бюджетних замовлень чи капіталовкладень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus