USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Про спортивні негаразди у райцентрах і переростків у футболі, - Кварцяний

20 Січня 2014 10:11
Напередодні від`їзду на збір Віталій Кварцяний розповів клубній прес-службі про спортивні негаразди у райцентрах і переростки у футболі

- Що виявили поїздки функціонерів ФФВ?

- Зі змісту тих доповідних записок, які я отримав, бачу не дуже позитивну картину. Часто футболом керують люди нефутбольні.

Наприклад, важко із грошима у Старій Вижві. Але тамтешній стадіон мав такий же вигляд і у 19 столітті, і у 20-му, таким залишається і в 21-му. Це неправильно, адже за всі ці роки гроші на спорт у район виділялися, та й бюджет місцевий отримував доходи. Тільки про стадіон увесь час забувалося. Тому хочу нагадати всім керівникам, що вони тоді вважатимуться справжніми чиновниками, коли зможуть осягнути неосяжне, як казав Козьма Прутков. Тобто, мусять дбати і про економіку, і про зерно, і про пенсіонерів, і про школи, і сільські клуби, і про футбол, і взагалі про спорт. А якщо не можеш осягнути усе – здавай посаду.

- Чи є такі випадки, коли влада може істотно полегшити життя місцевим футбольним клубам, не вдаючись до якихось фінансових вливань? Тобто суто організаційно допомогти…

- Так, і це виявили перші поїздки працівників ФФВ. Наприклад, є в нас такий райцентр, де влада вимагає шалені податки від місцевого футбольного клубу, який утримує ринок. Але на спорт із бюджету не виділяється жодної копійки. Водночас єдиний спортзал в райцентрі непридатний для футболу, адже крім того, що він нестандартних розмірів, половина його віддана заняттям з боротьби. А футбольне поле, більш-менш придатне для великого футболу, єдине в районі. Це при тому, що команда грає у вищій лізі чемпіонату області!

У Нововолинську діти мусять платити за заняття в залі, який належить місту. Грає прокуратура, міліція, податкова, за гроші - бізнесмени. І діти… Взагалі, у Нововолинську потрохи зникає футбольний дух. Всього два дитячих тренери з футболу працює. І це в 60-тисячному місті! Газон поганий на «Шахтарі», немає тренувального поля.

У Луцьку також є негаразди. Дитяча школа товариства «Україна» працює тільки на папері.

Але водночас залишилися в області й справжні фанати своєї справи. Дитячі школи, які добре працюють, обов’язково отримують від федерації м’ячі, дитячу форму. Наприклад, школа-інтернат у Володимирі-Волинському, яку очолюють справжні фанати футболу (директор - Олексій Зінкевич).

Інша справа, що тамтешня футбольна школа має проблеми в своїй роботі. У нас великі претензії стосовно того, що збираються гроші з батьків. Зараз ми разом із ними вивчаємо факти, які шкодять володимир-волинському футболу, підривають імідж всього волинського футболу. Запрошувати хлопчиків із інших регіонів треба цивілізовано, а не брати з батьків гроші. Більше того, згодом талановиті юнаки із Володимира їдуть з області, потрапляють у Динамо та Шахтар. Якщо така практика цього фахівця із Володимира-Волинського продовжиться, Федерація відстежить його дії і оприлюднить їх футбольній громадськості. До речі, на виховання цих гравців витрачаються не тільки приватні, але й державні гроші. За такі речі треба відповідати.

- Віталію Володимировичу, проблемним питанням є й участь у змаганнях так званих «переростків» - гравців із умисно зміненою датою народження. Чи будете ви боротися із цим явищем?

- Обов`язково! До речі, команди школи «Волині» це питання давно закрили й, можливо, тому наші хлопці не лідирують у своїх групах в ДЮФЛ, хоч і грають гідно. Вважаю, що це футбольний бандитизм: хто «липовий» - той лідирує, адже у юному віці навіть різниця у півроку має ключове значення. Хіба це спортивний принцип? А пізніше талановиті хлопці кудись зникають. Ми «переростками» не займаємося, але треба і щоб у ФФУ припинили закривати очі на «липових» футболістів.

- Оголошено про наміри про відновлення дитячого чемпіонату області. Як він проходитиме?

- Ми маємо враження, що чимало дитячих тренерів недопрацьовують. У багатьох відсутній мотив конкурентності у їхній діяльності, наставники не прагнуть до виховання молодих талантів. Змагання на призи «Шкіряного м’яча» цього року чомусь не проводилися, а відразу було заплановано, що за область буде грати команда Володимира-Волинського. Це неправильно, адже не мотивує тренерів і дітей з інших районів. Зараз хочемо почати в школах, училищах, коледжах, ліцеях провести чемпіонати. Проведемо матчі плей-офф і визначимо найкращу команду, яка поїде на загальнодержавні змагання. Цей турнір проводитиметься у чотирьох вікових групах. Переможцям федерація допоможе поїхати на фінальний турнір. Разом з тим, уже закликаємо і вимагатимемо, аби тренери та організатори вказували у документах справжній вік юних футболістів.

Взагалі, стосовно дитячих тренерів, то розстанемося з тими, хто боїться чесної співпраці. Працюватимемо із порядними тренерами і функціонерами. З тими, хто тільки «відписками» займається і статистичні дані готує, роботи не провадитимемо. Нехай буде в нас сорок дитячих тренерів, а не сто, але це буде робота на совість.

- Чи буде проведено атестацію дитячих тренерів області?

- Так, вони мусять мати категорію С, а, крім того, відповідну ліцензію ФФУ. Діятиме простий, але дієвий принцип – що вищою буде категорія, а значить і якість роботи тренера, тим більше він зароблятиме. Не забудьте, що і за підготовку молодих гравців у команду «Волинь» ми так само передбачили певні компенсації (окрім форми, м’ячів і т.п.)

- Крім того, знаю, що вже триває підготовка до нового сезону у дорослому футболі…

- Так, треба готувати сані влітку, а воза взимку. Вже зараз ми спонукаємо місцеву владу, аби вона визначилася, які ресурси є в регіоні, аби виставити команду на чемпіонат Волині. У наступному сезоні ми істотно зменшуємо заявочні внески. У першій лізі – з 5 до 3 тисяч гривень, у вищій – з 12-и до 5-и. Прогнозуємо, що цей крок може збільшити кількість команд в обох лігах. Але водночас будемо просити доплатити заявочні внески за поточний чемпіонат, адже більшість команд сплатили незначні частини, що деформує бюджет федерації. До речі, по цьому питанню побачимо відношення місцевих федерацій і взагалі влади до футболу. Чемпіонат області, нагадаю, поновлюється з квітня. У бюджеті федерації запланували серйозні преміальні для призерів обох ліг.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Петьо Показати IP 20 Січня 2014 11:42
Ой, давить і не дає спокійно спати "Волині" той "БРВ_ВІК"...ой як давить..... Відразу було видно, що з приходом залізного кварца почнуть тиснути на Володимир. бо виходить, що вже все у футболі регіону разом із портянками належить "Волині". Все, крім БРВ)))... а в турнірну таблицю якщо поглянути, то діти ФК В пасуть задніх, а діти ВІКа - в лідерах. А щодо грошей))))))))))))))))))))))))))) у "Волині" з батьків не беруть???????????? ПС. А ще у Володимирі є фабрика, де шиє футбольну форму вся Україна. Комплект - 115 грн. Дешево. Її теж можна підім"яти під ФК.. Прибуток же. А крім ВІКа, продають юних футболістів у Шахтар та Динамо ДЮФК Адреналін. Їх теж притиснути. А чому ні? Всіх -то всіх. ППС. А щодо грошового внеску, то кварц - МОЛОДЕЦЬ. Давно пора. Тільки у першій лізі не 5, а всі 10 було цього року. Вишка- 12. Для приватного власника команди - це немалі гроші.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus