USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Шацьку розкопали голову дракона. ФОТО

2 Серпня 2010 12:00
У Шацьку археологічна експедиція ДП «Волинські старожитності»на ділянці поблизу урочища Сад знайшли срібний римський динарій другого століття нашої ери та виріб із рогу з зображенням голови дракона.

Про це 2 серпня повідомила прес-служба «Волинських старожитностей».

Розкоп заклали розміром 6 на14 метрів. Дослідники знайшли чимало кераміки, виробів із заліза: наконечники стріл лука та арбалета, шпори. Трапився також срібний римський динарій другого століття нашої ери. Його чеканили у часи імператора Траяна або Антонія Пія.

Та справжньою сенсацією став невеликий виріб з рогу. На ньому зображено голову дракона.

«Достеменно не можемо сказати, для чого був призначений цей виріб. Із рога вирізьблена зооморфна голова чи то вовка, чи то дракона. З іншого боку ріг шліфований. Тож можливо це була накладка, прикраса до чогось. Крім голови звіра, ріг орнаментований трикутниками», - розповів керівник Шацької експедиції Сергій Демедюк.

Утруднює ідентифікацію те, що виріб з рога знайшли у культурному шарі, а не в котромусь із жител чи господарських ям. Тому наразі археологи навіть не беруться стверджувати, чи цей дракон належав германським готам, чи над ним працював слов’янин.

До речі, на розкопі знайшли чимало виробів із рога. Дослідники сподіваються знайти аналоги в науковій літературі. Таким чином розшифрувати шацьку знахідку.

Розкопки тільки підтвердили думку про те, що урочище Сад – унікальне з точки зору археології. Відкрито кілька готських та давньоруських жител ХІ-ХІІ століття, господарські ями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus