USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Унікальну знахідку у Володимирі докопуватимуть весною з львів’янами і росіянами

9 Листопада 2009 12:18
Розкопки залишок культової споруди XIV-XV століття у Володимирі-Волинському, законсервували. Археологи обіцяють продовжити дослідження весною. Про це 9 листопада інформують «Волинські новини».
Як  повідомили у прес-центрі ДП «Волинські старожитності», консервація археологічної пам’ятки відбулася на Волині «вперше за багато років».Стародавній фундамент ретельно вкрили плівкою, а над ним звели тимчасове дерев’яне укриття, що має захищати від опадів.

Цьогорічний сезон розкопок археологи уже завершили через погодні умови. А оскільки пам’ятку ще сповна не досліджено, то розкоп законсервували до весни. Заступник директора з економічних питань дочірнього підприємства «Волинські старожитності» Олександр Ромашковець розповів, що розкоп вкрили плівкою, над чим звели тимчасовий павільйон. «Зверху ця конструкція має справжній дах також із поліетиленової плівки. Дощова чи тала вода не затікатиме до розкопу і не руйнуватиме пам’ятки, а це дозволить продовжити повноцінні дослідження наступного року» - розповів Ромашковець.
У такому вигляді розкоп зимуватиме. А навесні, окрім волинських археологів, на ньому працюватиме й львів’янин Юрій Лукомський –  авторитетний в Україні знавець середньовічної архітектури, який проводив розкопки Десятинної церкви у Києві, а також працював у Львові та Чернігові. Волинські археологи кажуть, що Володимир-волинська знахідка зацікавила і санкт-петербурзьких учених, які обіцяють взяти участь у розкопках.
Поки що це друга спроба консервації археологічного об’єкта на Волині. Досі тільки фундамент церкви Іоанна Богослова у Луцькому замку мав стаціонарне накриття – розповідають у «Волинських старожитностях».
Довідково:
Розкопки дочірнього підприємства «Волинські старожитності» у Володимирі-Волинському на вулиці Драгоманова стали сенсаційними. На цій ділянці археологи натрапили на стародавній фундамент. Подібні знахідки у княжому місті фіксували понад п’ятдесят років тому, та й додає сенсаційності відкриттю і той факт, що про знайдену культову споруду нічого не відомо з писемних джерел.
Волинський археолог, кандидат історичних наук Сергій Панишко розповів, що внутрішній розмір споруди становив приблизно 8,3 на 5,2 метра. У східній її частині були розташовані колони, а цегла, з якої вимурувано залишки стін, датується XIV – початком XV століття. «Виникла гіпотеза про те, що це було культове приміщення, як-от церква чи синагога. Втім стверджувати щось напевно поки зарано, треба пам’ятку й далі досліджувати. Можливо, це було виробниче приміщення» - сказав археолог.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Вітюня Показати IP 9 Листопада 2009 12:26
Те що накрили це добре, так потрібне ще й охорону поставити а то до весни чорні археологи нічого не залишать.
Roma Показати IP 9 Листопада 2009 12:31
Як завжди проблема в коштах....Хто зна в якому станны буде ця уныкальна знахыдка коли роботи продовжаться...
Панас Показати IP 9 Листопада 2009 12:35
Немає що робити російським археологам - із Пітера на Волинь їхати. Думаю, що і в Росії їм є де копати))
Дядечко Показати IP 9 Листопада 2009 12:41
А для чого нам росіяни? Грошей нема куда подіти?
Паша Показати IP 9 Листопада 2009 12:42
Краще б потавили накриття з дерева і працювали над дослідженням уже в приміщенні. Так і менше шансів наживитися стане чорним археологам.
OrestN Показати IP 9 Листопада 2009 12:44
Розкопки мають вести однозначно українські фахівці!
Таня Показати IP 9 Листопада 2009 13:24
А ви інформацію до кінця прочитали? Знахідка цікава й унікальна і престижно що це зацікавило львів"ян і росіян. Ще один пунктик у Волинській стародовній історії. Ніхто ж на цю пам"ятку не притендує.
Панас Показати IP 9 Листопада 2009 13:41
2 Дядечка У тому то й справа, пане Олеже, шо і на Волині є круті фахівці - той же Панишко чи Кучінко. Тому чекати на гостей із Росії на мою думку недоцільно
Юка Показати IP 9 Листопада 2009 13:50
чому ж ми, українці, такі не впевнені у своїх силах? обов'язково маємо когось "лівого" підключати до власної роботи. та не кращі російські археологи, НЕ КРАЩІ!!!
ЧП Показати IP 9 Листопада 2009 14:30
Це є жидівська хата і жодної історичної цінності вона не має.Це археологи роблять з неї сенсацію, щоби видурити гроші як з власника земельної ділянки (якщо віна у приватній власності), так і з держави.
Паша Показати IP 9 Листопада 2009 16:12
Українці повинні зробити дослідження , розкопки і презентувати цю археологічну цінність багатьом історикам, археологам. Покажемо, що ми не гірші ні в чому і здатні самостійно виконувати такі дослідницькі проекти.
Археолог Показати IP 9 Листопада 2009 18:04
ну, ви і придурки! не бували ніде, напевно. Археологічні розкопки завжди виконуються в різних країнах спеціалистами РІЗНИХ країн. І археологи мають право, згідно з міжнародними домовленостями, залишати пам"ятні дошки в місцях розкопок, де написано, спеціалисти яких країн приймали участь в роботі на знахідками. Це мирова практика і не треба тут некомпетентних тупих висловів відносно того, що ми можемо і що не можемо. Не впадайте в крайнощі.
Агрикола Показати IP 7 Грудня 2009 18:09
Пашо і Вітюня, а які саме "чорні археологи" маються на увазі, наша дорога незалежна держава чи ті ж самі Кучінко та ін. з відкритими листами? Щось останнім часом, хоча цим цікавлюсь фахово, нечув щоб поповнювались місцеві краєзнавчі музеї або організовувались виставки знайдених історико-культурних цінностей. Хіба що Ющенко в Польщі намагався організувати виставку своєї Трипільської колекції, невідомо яким чином зібраної. Можливо, якраз длязапобігання таких явищ і необхідне запрошення закордонних фахівців, під час їх присутності наші менше вкрадуть?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus